Főoldal > MOZGÁS > 5+1 tipp, hogy ne legyen idegeskedés a biciklizés

5+1 tipp, hogy ne legyen idegeskedés a biciklizés

balesetbiciklizésbiztonságbiztosításegészséggyógyuláskerékpározás
0

Írta:

Városban kerékpározni egyre nagyobb élmény, ugyanakkor számos bosszúsággal is járhat. Pedig az idegeskedés jelentős részben megspórolható, ha képesek vagyunk elengedni bizonyos dolgokat.

1. Ha teheted, a bicikliutat válaszd!

Gyakori élményed, hogy egy autó úgy húz el melletted, hogy kis híján beesel az ablakán? Ráüvöltesz a sofőrre, felsorolod az összes felmenőjét, ráadásul nem éppen pozitív kontextusban? Ha nem is tudod százszázalékban elkerülni a hasonló helyzeteket, de azért a veszélyt a magad érdekében csökkentheted. Ha van a környéken kerékpárút, válaszd inkább azt! Általános jótanács pedig, hogy gondoskodj láthatósági mellényről, győződj meg róla, hogy a lámpáid égnek és a prizmák sem hiányoznak a küllőről. Ne idegeskedj, légy inkább óvatos!

2. Ne húzd fel magad a gyalogosok miatt!

Ha városban biciklizel, akkor együtt kell élni a gyalogosokkal, nincs mese. És igen, ők bizony bármikor eléd sétálnak anélkül, hogy körülnéznének, még akkor is, hogyha az adott helyzetben nem nekik van elsőbbségük. Így két lehetőséged van. Vagy felhúzod magad azon, hogy emberek anélkül lépnek le az úttestre, hogy meggyőződnének róla, hogy ezt biztonsággal megtehetik. Vagy egyszerűen csak lelassítasz és kikerülöd őket. A két lehetőség közül az egyik kétségtelenül kevesebb bosszúsággal és mérsékeltebb balesetveszéllyel jár. És a zebra: az nem a bosszúállás terepe. Ráadásul ott aztán végképp és hivatalosan és kétségbevonhatatlanul övék az elsőbbség…

3. Ne tipródj azon, hogy legyen-e rajtad bukó!

Ha van rajtad sisak, az a baj, ha nincsen, akkor meg az. A kerékpáros bukó nem pusztán divat kérdése. A döntés ismét két opció között van: furcsa lenyomat látható a homlokomon akár 20 percig is és a frizurám sem lesz tökéletes, vagy az intenzív osztály vendégszeretete egy rossz mozdulat vagy egy figyelmetlen autós miatt. Lehet, hogy mégse akkora ez a dilemma?

42734628 - portrait of beautiful woman on the bicycle in the park.

4. Ne törődj az agresszív biciklistákkal!

Bizony, nem csak figyelmetlen gyalogosok és bicajos skalpokra vadászó autósok vesznek részt a közlekedésben, sok a szemtelen kerékpáros is. Ők amellett, hogy erősen rombolják a városi biciklis közlekedés renoméját, gyakran túlságosan közel merészkednek, leszorítanak, nem térnek ki előled. A legjobb, ha elsősorban önmagadra figyelsz és nem próbálod megleckéztetni a kétkeréken száguldó veszélyforrást.

5. Hagyd, hogy megelőzzenek a lámpánál!

Idegesít, ha a piros lámpánál melléd-, sőt eléd sorolnak más biciklisták? A hiba a te készülékedben van. Most komolyan: megéri azon idegeskedni, hogy néhány másodperccel később érsz oda a célállomásodra? Sajnálsz másoktól 3 vagy akár 5 másodpercet? Inkább őrizd meg nyugalmadat! Hidd el, az többet ér, ráadásul idegesen, feszülten nagyobb esély van rá, hogy balesetet okozz, vagy saját figyelmetlenségedből válj azt elszenvedővé!

+1. Ne a baj bekövetkeztétől rettegj, inkább készülj fel rá!

Közlekedj kellő megfontoltsággal, ne foglalkozz folyton azzal, mikor üt be a krach. Érdemesebb előre felkészülni a bajra, hiszen egy kocsiajtót sajnos bármikor rád nyithatnak, de egy kisebb esésnek is lehet akár csuklótörés is a következménye. Egy hosszú kórházi kezelés vagy a hónapokig tartó lábadozás egészségügyileg és anyagilag is megterhelő, nem is beszélve az esetleges jövedelemkiesésről. A pénzügyi szolgáltatáson túl azonban egy jól kiválasztott élet-és balesetbiztosítás kézzelfogható segítséget is nyújthat baleseti asszisztencia-szolgáltatásokon keresztül. Az online is megköthető NN Baleseti felépülés biztosítás öt csomagja például kivétel nélkül tartalmazza a baleseti kórházi napi térítés szolgáltatást, négy változatnál pedig a baleseti keresőképtelenség esetére szóló biztosítás is elérhető. A legfontosabb az, hogy egy baleset után csak arra kelljen a betegnek koncentrálnia, ami igazán számít: a gyógyulásra.

Forrás: NN


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X