Főoldal > mozgas > A 4 legrosszabb gyakorlat nőknek –  és mit csinálj helyette

A 4 legrosszabb gyakorlat nőknek –  és mit csinálj helyette

edzéserősítő edzésgyakorlatizomkockahaslapos hasmozgássportzsírégetés
0 0

Írta:

Az edzésre motivációt találni nem mindig egyszerű, azt gondolhatnád, teljesen mindegy, mit csinálsz, a lényeg, hogy mozogj valamit. Ez mégsem igaz, vannak olyan gyakorlatok, melyek nők számára kevésbé hatékonyak, sőt, akár még károsak is lehetnek. Megmutatjuk a 4 legrosszabbat, és azt is, mit csinálj legközelebb helyette.

1. Kerüld: felülés

Ha kockahas a célod, semmi gond. De nem úgy fogod elérni, hogy egész nap felüléseket végzel, hidd el. Fontos, hogy odafigyelj a táplálkozásra és törzserősítő gyakorlatokat végezz – a felülés nem ilyen. A helytelenül végzett felülés miatt megfájdulhat a hátad, a nyakad és a derekad.

Helyette: plank

 Az összes has környéki izmot megmozgatod a plankkal, sokkal tónusosabbá és izmosabbá válsz tőle. Kezdéshez támaszkodj a könyöködre és a lábujjaidra, majd a törzsedet emeld el a földtől. Arra figyelj, hogy a nyakad és hátad végig egyenes legyen, a derekad ne essen be, mert úgy a gerincedet terheled.

2. Kerüld: állásból oldalra hajolás

Úgy tűnhet, hogy egy igazán praktikus és hatékony módja a kilók lerobbantásának, de igazából csak az idődet vesztegeted. Akárcsak a felülést, a legtöbb nő ezt a gyakorlatot is lendületből hajtja végre, ami azt jelenti, hogy az izmait alig aktivizálja közben.

Helyette: orosz twist

Megmozgatja a hát- és hasizmokat. A gyakorlathoz ülj le a földre, a térdedet hajlítsd be, a talpad legyen a földön. Dőlj hátra 45°-os szögben és kezdd el forgatni a törzsed jobbra-balra. Ha jól megy a gyakorlat, nehezítésképpen foghatsz egy medicin labdát vagy tárcsát a kezedben.

42329452 - muscular woman doing core exercises with a medecine ball

3. Kerüld: szamárrúgás

Amikor négykézlábra ereszkedve az egyik lábadat fölemelve szamárrúgásokat csinál, az valószínűleg fenékformálási céllal teszed. Ennél a gyakorlatnál is az a probléma, hogy viszonylag könnyű lendületből végrehajtani, ami nem a fenék izmait erősíti, hanem az alsó hátizmokat használja, ráadásul az ilyen hirtelen mozdulatok könnyen sérüléshez vezetnek.

Helyette: egylábas guggolás

Ahhoz, hogy erősítsd a feneket, a hátizmaid és a combod, az egylábas guggolás az egyik legjobb választás. Az egyik lábadat emeld fel és így addig ereszkedj, mintha egy székre ülnél le. Tartsd meg pár másodpercre a pózt, majd egyenesedj ki. Mind a két oldallal 6-6 ismétlést végezz.

4. Kerüld: bicepszgyakorlatok kis súlyokkal, sok ismétléssel

„Túl edzetlen vagyok nagy súlyok emelgetéséhez” – szokták gyakorta mondani a nők, amivel nincsen baj, viszont a túl kicsi súlyokkal igen. Ha tényleg icipici súlyokat használsz a bicepszed edzésére, akkor nem helyezel elegendő terhelést az izmokra ahhoz, hogy fejlődjenek.

Helyette: nagy súlyok, kevés ismétlés

A kevesebb néha több. A bicepszedzés kapcsán ez a mondás biztosan igaz, mert a nagy súlyok használata a legjobb módja annak, hogy tónusossá tedd a karodat. Persze nem kell a 10 kilós súlyzót emelgetned, akkora súlyt érdemes választani, amivel az első 4-5 ismétlés még könnyen megy, de 10-nél már ég a karod. Ha 15 ismétlés is simán megy, akkor tovább léphetsz egy nagyobb súlyra.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

edzéserősítő edzés

Izmosodnál? Ezeket ne tedd!

Írta:
6 napja 0 0

Vannak, akik súlyvesztés céljából edzenek, mások az izomtömegük növelését tartják szem előtt. Nem mindegy, milyen cél lebeg előtted, hiszen annak megfelelően kell táplálkoznod és mozgásformát választanod. Ha úgy érzed, fogyni már nem szeretnél, viszont formásodni annál inkább, tartsd be tippjeinket, hogy fáradozásaid eredményt hozzanak.