Főoldal > MOZGÁS > Ez történik a testedben, amikor edzel

Ez történik a testedben, amikor edzel

edzésegészségfittségizommozgássporttest
0

Írta:

Az edzés csodatévő hatásairól nyilván te is elég sok mindent tudsz, ám legtöbben csak a végeredményt értékeljük pozitívan. Pedig mozgás közben is számos fantasztikus dolog történik a testedben, ami egészségedhez, jó közérzetedhez és fittségedhez is hozzájárul.

Felpezsdül a vérkeringésed

Mozgás közben, főleg, ha aerob jellegű (pl. futás, biciklizés) vérkeringésed turbó fokozatra kapcsol. A szíved percenként átlagosan 11-14 liter vért pumpál ilyenkor, ez nyugalmi állapotban körülbelül a fele. Ennek hatására kipirulsz, és a szíved is hevesebben dobog.

Adrenalin szabadul fel

Már a testmozgás legelső perceiben olyan mennyiségű adrenalin szabadít fel, ami csak még inkább ösztönöz téged a folytatásra. Nem kell ahhoz extrém sportokat választani, hogy mindezt megtapasztald. Bármilyen mozgásformát űzöl is, egészen biztosan a te testedben is megjelenik az adrenalin.

Beindul az anyagcseréd

Ha aerob mozgást végzel, anyagcseréd átáll aerob-zsírégető üzemmódra. Ez egészen addig tart, amíg az edzést végzed, de a többszörös megterhelés hatására anyagcseréd is többszörös fordulatszámon pörög, mint normál helyzetben.

Boldogsághormon szabadul fel

A stresszcsökkentő boldogsághormon felszabadulása csak később jelentkezik, mint az adrenaliné, de éppen ezért ösztönözd magad, hogy ne hagy abba idő előtt a mozgást. Akár fél órának is el kell telnie, hogy az endorfin felszabaduljon a szervezetedben, de hidd el, a kitartásod megtérül, hiszen a nyomasztó aggodalmak nagy részének végleg búcsút mondhatsz.

Valóságos vérhullám tódul az agyba

Mivel edzés közben fokozottabb mennyiségű vér indul az agyadba, agysejtjeid jóval fokozottabb sebességre kapcsolnak. Így már edzés közben is, és utána is javul a koncentrációd. Már az edzés megkezdése utáni 10 percben érezhető a hatás, ami miatt jóval összeszedettebb leszel, és később hatékonyabban tudsz dolgozni.

Véd a cukorbetegségtől

Aki rendszeresen sportol, az pozitív hozadékként az izmok szerepének változásával is számolhat. Megállapították, hogy egy kardió edzés hatására az izmok zsírtároló szerepe megnövekszik, ami megnöveli az inzulinérzékenységet. Míg az inzulinérzéketlenség, más néven inzulinrezisztencia diabétesz kialakulásához is vezethet.

Méregtelenítő hatású

Az intenzív edzés hatására beinduló verejtékezés segít a szervezetet megtisztítani a felesleges és ártalmas méreganyagtól. Persze mindezt szaunázással is el lehet érni, de ha extra egészségvédő hatásokat is szeretnél magadénak tudni, válaszd a rendszeres testmozgást.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X