Főoldal > mozgas > 7 tipp, hogy még jobban menjen a futás

7 tipp, hogy még jobban menjen a futás

edzésfutásfutómozgássport
0 0

Írta:

Futunk, hogy egy rossz nap végén megszabaduljunk a stressztől. Futunk, ha egy kis plusz energiára van szükségünk. Futunk, ha azt érezzük, nem vagyunk elég okosak, szépek, vékonyak.

És működik is, köszönhetően az endorfinnak. Nemcsak a futást használhatjuk a kedvünk javítására, de a jobb és kiegyensúlyozottabb élet mellett a futás is jobban fog menni.

 1. Egyél jól

Remélem, tudod, hogy az étel, amit megeszel, a tested üzemanyaga. A helyes táplálkozás nagyon fontos az egészséged szempontjából. Nagyon fontos, hogy tápanyagokban gazdag étrendet válasszunk, mely bővelkedik magnéziumban, omega-3 zsírsavakban, vasban, B12-vitaminban.

2. Aludj

Nagyon nehéz úgy edzeni, hogy kimerült és fáradt vagy. Ha kevesebbet alszol annál, mint amennyi pihenésre szükséged van, megvonod a testedtől a regenerálódás lehetőségét. A test ugyanis akkor tudja a legjobban regenerálni az izomzatot a futás után, amikor te alszol.

3. Hasi légzés

Egy mély, nyugtató légzésnek nyugtató hatása van. Míg ötig számolsz, lélegezz mélyet az orrodon keresztül, számolj el ötig, aztán a szádon keresztül fújd ki.

futopoz2.jpg ()

4. Zenét fel

Elég jó szakirodalma van a zene és a mozgás kapcsolatának. A zene elvonja a sportot végző ember figyelmét a fájdalomtól és fáradságról. A zene tulajdonképpen egy legális teljesítményfokozó szer.

5. Mantrázz

A negatív gondolatok („oh, ez olyan unalmas”, „nem akarom ezt csinálni”) csökkentik a fizikai munka hatékonyságát, fokozza a fájdalomérzetet. A futás elején a legjobb, ha tudatosítod magadban: „erős vagyok”, „menni fog”, „meg tudom csinálni”.

6. Légy szociális

A verseny előtti idegesség csak az energiádat csökkenti és fájdalmassá teszi a mozgást. A szakértő szerint jó lehet, ha beszélgetsz néhány más futóval a rajnál, esetleg a verseny elején. Ez elvonja a figyelmed arról, mennyire izgulsz, s talán megnyugtat, hogy másik is hasonlóan éreznek.

7. Fedezd fel a természetet

Tanulmányok szerint a szabadban futás javítja a hangulatot és az egészséget. A folyó vagy tóparton való körözésnek pedig nyugtató hatása van. A szabadban futás során pedig D-vitaminhoz juttatod a szervezeted, ezzel is segítve a kedélyállapot javítását. De gondolj bele, a természetnek mennyi előnye van: a virágok, az illatok, a színek, napfény.

Fotó: Profimedia – Red Dot

 


További cikkeink a témában

alakformálásdiéta

Alakformálás bárhol, bármikor!

Írta:
5 napja 0 0

Nincs időd heti kétszer-háromszor edzőterembe járni? Semmi gond! Az álomalak otthon is elérhető! Dudás Lili személyi edző, fitneszversenyző, az Életmódváltók program Scitec mentora olyan gyakorlatokat mutat, amelyekhez ki sem kell mozdulnod otthonról, mégis nagyon hatékonyak, ha az alakformálás a célod.