Főoldal > MOZGÁS > A porckopás nem válogat, de a mozgás segít!

A porckopás nem válogat, de a mozgás segít!

fájdalomízületmozgásporcporckopássporttúlsúly
0

Írta:

Minden egyes lépésnél testsúlyunk 1-1,5-szerese nehezedik a talpunkra, míg futásnál ez még ennél is több: súlyunk 3-4-szerese. Ha egy átlagos nap során ilyen terhelésnek vannak kitéve az ízületeink, milyen lehet a hatása annak, ha túlsúllyal küzdünk? Az adatok megdöbbentőek: már 5 kg súlyfelesleg 36%-kal megnöveli a térdízületi kopás gyakoriságát.

Az arthrosis, vagyis az ízületi kopás a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés a világon, amely az ízület összes alkotóelemének folyamatosan súlyosbodó károsodásával, egyre növekvő fájdalommal és mozgási nehézségekkel jár. Az ízületi kopás nem egyszerűen a porc elöregedésének következménye, hanem az ízületi porc mennyiségének és minőségének károsodása, ami az ízületi funkció romlását és instabilitását eredményezi, már fiatalabb korban is.
A porckopás az egész ízület betegsége, nemcsak a porcé, mivel az ízületek alkotásában résztvevő csontokat, szalagokat és ízületi tokokat is érinti. Egyik legfontosabb kockázati tényezője a megnövekedett testsúly.

A túlsúly a legnagyobb rizikófaktor

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évekkel ezelőtt betegséggé nyilvánította az elhízást, és a második leggyakoribb rizikótényezőnek tekinti a dohányzást követően.
Amikor felnőttkori testsúlynövekedésről beszélünk, elsősorban a zsírszövet tömegének változását értjük alatta. Az ilyenkor megjelenő többletzsír nem csak a bőr alatt, hanem a belső szervekben és az erek falán is lerakódik. Ez a zsír, a súlyfelesleg extra terhet ró az ízületeinkre, hiszen úgymond állandóan „cipelnünk” kell, mint egy nehéz bőröndöt. A testsúly növekedésével különösen a gerinc, a medence és a lábak terhelődnek, a medence előredől, az ágyéki csigolyák görbülete erőteljesebbé válik. Mindezek következtében egyoldalú terhelések, izomfeszülések alakulhatnak ki, amelyek felgyorsíthatják a kopásos megbetegedéseket.

A túlsúly hatása a térdízületekre

A térd a legtöbbet terhelt ízületünk. A kopás első tünete a mindennapos mozgás elején (például reggelente az ágyból kikelve), és a terhelésre (például: futás, guggolás, térdelés) jelentkező fájdalom.  A térdízületi porckopás fő okaként szintén a túlsúly említhető, mivel a láb kisízületi kopásának hátterében leggyakrabban a lábboltozatok (hosszanti és haránt) süllyedése áll, amely túlsúly esetén igen gyakori.
Minden egyes lépésnél testsúlyunk 1-1,5-szerese nehezedik a talpunkra, míg futásnál ez még ennél is több: testsúlyunk 3-4-szerese. Ha egy átlagos nap során ilyen terhelésnek vannak kitéve az ízületeink, milyen lehet a hatása annak, ha túlsúllyal is küzdünk? Megdöbbentő, de már 5 kg súlyfelesleg 36%-kal megnöveli a térdízületi kopás gyakoriságát.
Nem kell azonban kétségbe esnünk! A kiváltó okok korai kezelésével, az optimális testsúly visszanyerésével és megőrzésével, valamint rendszeres testmozgással megelőzhetjük ízületeink kopásos elváltozását, vagy csökkenthetjük állapotuk további romlását.

A helyes életmód és a sportolás segít

Ízületi kopás kialakulásához vezethet a túlsúly, de azt már kevesen tudják, hogy a mozgáshiány okozta alulterhelés is. Habár az ízületi kopás minden stádiumában jótékony hatású az életkornak és edzettségnek megfelelő izomaktivitás, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának tavalyi kutatása rámutatott, hogy Magyarországon a városi lakosság csupán egynegyede (24%) sportol rendszeresen. Pedig a kitartóan, heti három alkalommal végzett, legalább harminc perces nem megerőltető mozgás jelentős javuláshoz vezet.
Válasszunk a fizikai állapotunknak megfelelő sportolási formát. Ha szükséges, forduljunk gyógytornászhoz. Emellett mindig tartsuk szem előtt, hogy a diétával elért testsúlycsökkenést csak akkor lehet megtartani, ha fizikailag is aktívak maradunk. A fittség betegség elleni védő hatása bizonyított.
Doctor examining his patient knee in medical office, Image: 258289991, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Sportolási tippek az Ízületőr szakértőitől

A minél jobb eredmény érdekében érdemes változatos kardio-típusú edzéseket választani, mint például: a dinamikus gyaloglás, a kocogás, a kerékpározás, az úszás vagy a túrázás. Ezek a mozgásformák nemcsak stimulálják a szívet és a tüdőt, de csökkentik a túlerőltetés okozta sérülések rizikóját is.

• Beltéri (edzőtermi vagy otthoni) lehetőségek:

  • Futópad: túlsúly esetén futás helyett a tempós, de nem megerőltető gyaloglás ajánlott. Ha egy idő után már túl kényelmesnek érezzük a tempót, fokozatosan emelhetjük a dőlésszöget.
  • Ellipszistréner: a futás mozdulatait imitálja, de elkerülhető vele az ízületek ütődése. Ízületeink védelme érdekében edzés közben mindvégig fontos, hogy az alsó végtagunkat megfelelően tengelyben tartsuk. Edzőteremben nyugodtan kérjünk segítséget a helyes alkalmazásról.
  • Lépcsőzőgép: minden tévhit ellenére nem előredőlve, hanem egyenes tartásban, testünk súlypontját lábaink felett megtartva kell taposni. Ha elsősorban testsúlyunkat szeretnénk csökkenteni, a könnyebb ellenálláson, alacsonyabb pulzusszámmal történő edzés javasolt.
  • Szobakerékpár: napjainkban már két típussal is találkozhatunk, a normál üléses és az ergonomikus, háttámlás változattal. Az utóbbi derékfájás, hátfájás, túlsúly, gerincferdülés, alsó végtagi ízületi problémák esetén jobban ajánlott, rendszeres edzéshez inkább ezt a fajtát válasszuk.
  • Evezőpad: ha helyes technikával edzünk rajta, testünk minden izomcsoportját át tudjuk mozgatni vele. Tartsuk szem előtt, hogy a húzás végpontján nem szabad derékból homorítani vagy túlzottan hátradőlni. Első használat előtt mindenképpen kérjünk szakértő segítséget az edzőteremben!
• Szabadtéri lehetőségek:
  • Gyaloglás: ahhoz, hogy helyesen járjunk (gördülő talptechnika) elengedhetetlen a megfelelő cipő. Válasszunk minőségi, a bokákat megtartó lábbelit.
  • Kocogás: a lassú, egyenletes futás során a sarok érkezik először a talajra, amelynek célja az ízületek ütközésének csillapítása, azaz közvetve porcaink egészségének védelme. Kevesen tudják, de a lassabb kocogástól jobban ég a zsír, mint a gyorsabb tempójú futástól.
  • Sportjátékok: amennyiben szabadtéri sportjátékot szeretnénk űzni, elsősorban rugalmas talajú pályát válasszunk.
  • Túrázás: csakúgy, mint a gyaloglás esetében, itt is elengedhetetlen a megfelelő lábbeli. A bokát megtámasztó, stabil, de rugalmas bakancsot válasszunk, figyelembe véve a terepviszonyokat is.
  • Kerékpározás: ízületeink védelme érdekében kiemelten fontos a megfelelő kormány- és ülésmagasság beállítása.
  • Úszás: térdízületi, nyaki és deréktáji probléma esetén a mellúszás nem javasolt. Válasszuk helyette a hát- vagy gyorsúszást.
  • Nordic walking: helyes technikával az ízületeinkre ható nyomóerő csökkenthető, túlsúly esetén kifejezetten ajánlott.
• További tippek:
  • Minden edzés bemelegítéssel kezdődjön.
  • A tréning végén fokozatosan csökkentsük az intenzitást, és ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem.
  • Ügyeljünk a fokozatosságra. Ha hosszú kihagyás után hirtelen vágunk bele egy újfajta edzésformába, akkor jelentősen megnöveljük a sérülések rizikóját és így hosszú távon porcszövetünk károsodását okozhatjuk.
  • Óvakodjunk az ízületek túlterhelésétől. Válasszunk megfelelően stabil, de rugalmas lábbelit.
  • Nagyobb túlsúly esetén javasolt a vízben végzett mozgás (aquafitness, aquajogging) elsősorban az ízületek védelme érdekében. A derékig érő vízmagasság 50%-kal, míg a mellkasig érő víz már 90%-kal csökkenti a térdízületi terhelést.
  • Használjuk ki a mindennapok adta mozgáslehetőségeket is:
  1. lift helyett válasszuk a lépcsőt,
  2. ha időnk engedi, egy megállóval hamarabb szálljunk le a buszról, és sétáljunk haza,
  3. igyekezzünk mellőzni az autó használatát.
 Fogadjuk meg az Ízületőr szakértőinek tanácsait! Ügyeljünk a súlyunkra, táplálkozzunk egészségesen, és rendszeresen végezzünk a fizikai állapotunknak megfelelő testmozgást! Sportolás közben figyeljünk oda az ízületeink épségére, porcaink állapotának megőrzése érdekében pedig használjuk kúraszerűen a patikákban kapható porcépítő készítményeket!

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X