Főoldal > MOZGÁS > Mit igyál edzés közben?

Mit igyál edzés közben?

ásványi anyagedzésfolyadékfolyadékfogyasztásfolyadékpótlásitalivásizotóniás italmozgássportvitaminvíz
0

Írta: and

A sporttevékenység energiát követel tőled, az energiafelhasználással pedig a test glikogén raktá

A sporttevékenység energiát követel tőled, az energiafelhasználással pedig a test glikogén raktárai szépen fokozatosan kiürülnek. Az izmokon mikrosérülések keletkeznek, amelyek regenerációját segíteni kell, ez is az edzés közben és után történő tápanyagok fogyasztásának célja.

A megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása több szempontból is fontos. Folyadék hiányában dehidratáció, vagy más néven kiszáradás lép fel. Ha az elveszített mennyiség eléri a testsúly két százalékát, fáradtság lép fel, teljesítményünk romlik, arcbőrünk elveszti rugalmasságát és ragyogását,a szájszárazság lép fel. Ha a folyadékveszteség több, mint a testsúly öt százalékát jelenti, komoly fizikai rosszullét lép fel, szédülés, fejfájás, hányinger kerülgeti az embert, valamint bénító gyengeség és mentális zavartság. Természetesen nem mindegy, hogy mit fogyasztunk. Lehetőleg kerüljük a sok cukrot tartalmazó üdítőitalokat, és a kávé sem a megfelelő választás a hidratált állapot fenntartásához.

Mit ajánlunk az edzés során?

Fontos, hogy az edzés során fogyasztott folyadék tartalmazzon némi szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat. Így gyorsan és könnyen vissza tudjuk pótolni az elvesztett energiát és a szervezetünk hamar újra egyensúlyi állapotba kerül.

folyadek2.jpg ()

Mit ajánlunk, ha a célod a fogyás?

Remek választást jelentenek az l-carnitine tartalmú italok, amelyek a mozgás során felszabadult zsírsejtek energiaként történő felhasználását segítik elő. Egy edzéshez nagyjából 1500-3000 mg l-carnitine fogyasztása ajánlott!

Mennyi a folyadékszükségletünk?

A folyadékszükséglet tudományos meghatározására számos élettani mérés és számítás történt. Gyakori, hogy a folyadékigényt a testfelszín nagyságából határozzák meg. Legegyszerűbben mégis a testtömeget alapul véve lehet kiszámolni a saját, vagy családtagjaink folyadék szükségletét. Kisgyermekeknél ez megközelítőleg 110 ml/ttkg, 10 év alatti gyermekeknél 40 ml/ttkg, míg felnőtteknél 22-38 ml/ttkg.

Ennél jóval nagyobb folyadékigény lép fel magasabb energiaforgalomnál, bőséges fehérjebevitel esetén, nagy konyhasótartalmú élelmiszer fogyasztás során, továbbá nagy melegben, vagy rendkívül száraz és hideg időjárás esetén. Extrém meleg környezetben, a bőrön keresztül történő intenzív párolgás miatt feljegyeztek már 10 literes folyadékfogyasztást is. A betegségek, különösen akkor, ha lázzal és/vagy hányással, hasmenéssel járnak, szintén többszörösére emelhetik a szokásos folyadékszükségletet.

Schönekker László, BioTechUSA testkultúra szakértő


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X