Főoldal > mozgas > 4 motivációgyilkos, ami rombolja az edzéskedved

4 motivációgyilkos, ami rombolja az edzéskedved

edzésegészségfitneszsport
0 0

Írta: and

Mínusz 5 kg egy hét alatt! Fantasztikus nyeremények egy kattintásra! 1. motivációgyilkos: A kimerülts&

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

Fantasztikus nyeremények egy kattintásra!

1. motivációgyilkos: A kimerültség

Úgy érzed, mintha elszállt volna az erő belőled, pedig régóta edzésben vagy? Ha túl keményen és túl gyakran edzel, és nem hagysz elég regenációs időt a szervezetednek, az bizony megbosszulja magát. Ahhoz ugyanis, hogy a tested felkészüljön a következő megpróbáltatásra, az edzést követő pihenőfázisban állítja vissza a megfelelő formát. Ha folyton túlhajtod magad (és nem csak az edzőteremben), a levertséggel és a jelentős teljesítménycsökkenéssel járó túledzettség állapotába kerülhetsz.

Általánosan elmondható, hogy egy keményebb edzés után a testnek 48 órára van szüksége a regenerációhoz. Ha nem vagy igazán formában, akkor még többre!
Ha úgy érzed, elfogyott az erőt, nyugodtan engedélyezz magadnak egy hosszabb – 1-2 hetes – edzésszünetet, a köztes időben pedig pihenj sokat, meditálj, sétálj, időzz kávéházakban vagy teázókban, álmodozz, kucorodj be egy sarokba és olvass! Meglásd, a kényeztető időszak megtérül.

2. motivációgyilkos: A rossz időzítés

Korareggel nehezedre esik a testmozgás? Az esti edzés után képtelen vagy elaludni?  Biológiai óránk a bioritmusunkra, a pulzusunkra, a koncentrációs képességünkre, a testhőmérsékletünkre és a teljesítőképességünkre is hatással van. Ha rossz időpontban próbálkozol a testmozgással, az könnyen kedvedet szegheti.

Kutatások szerint a legideálisabb edzésidőpont délután 16 és 19 óra közé esik, ugyanis a szervezet működése ilyenkor van a csúcson. Ha ebben az idősávban nem tudod beiktatni, tapasztald ki, mikor bírod legjobban a tréninget. Amennyiben csak a késői órákban tudsz a testmozgásnak hódolni, hagyj bőven időt a levezetésre és a nyújtásra.

unalom2.jpg ()3. motivációgyilkos: Az unalom

Főleg akkor fenyeget, ha az edzéseid mindig ugyanúgy zajlanak és nem éltetnek új célok sem. Ha szinte unatkozol közben, akkor a tested is takarék üzemmódba kapcsol. Ne foszd meg a tested a kihívásoktól, törekedj a kihívásokra!

Ha például futni jársz, fedezz fel új terepeket, ha tornázol, variáld a gyakorlatokat, növeld az ismétlésszámokat, próbálj ki új eszközöket. Azzal is izgalmat vihetsz a sportéletedbe, ha váltogatod a mozgásformákat, egyik edzésnapon kocogsz, másik nap kerékpározol, harmadnap jógázol és ezeket variálod tetszőleges sorrendben.

4. motivációgyilkos: A PMS

Egyik nap majd szétvet a tenni akarás, legszívesebben azonnal bérletet váltanál a fitneszstúdióba, aztán eltelik két hét, és már sokkal nehezebb rábírni magad a mozgásra? Semmi gond, csak a ciklusod űz gúnyt veled, mivel a hormonok játéka nagyon is rátelepszik a hangulatodra. Fogyni egyébként a ciklus harmadik hetében – a peteérés után -, a legkönnyebb. Ilyenkor a zsíranyagcsere fokozottabban működik. A negyedik héten beköszönt a PMS (premenstruális szindróma). A hangulat ingadozik, fáj és feszül a has, a mellek is érzékenyebbekké válnak. Nem csoda, ha ilyenkor nem érzel kedvet a testedzéshez, mégis jó, ha ráveszed magadat, mert a mozgás csökkenti a panaszokat. (Felmérések szerint a sportoló nők kevésbé szenvednek a PMS-től, mint azok, akik sosem sportolnak.)

+ 3 kitartás fokozó tipp

Maradj a realitás talaján! Olyan célokat tűzz ki, amelyek az edzettségi szintednek megfelelőek. Ha túlságosan elveted a sulykot, azt könnyen kudarcként élheted meg, és máris csökken a mozgásba vetett hited.

Ha fogyni szeretnél, nem választható el egymástól a rendszeres sport és a tudatos táplálkozás. Nem kell drasztikus megvonásokra gondolni, egyszerűen csak figyelj oda arra, mit viszel be a szervezetedbe. A túl sok zsíros és cukros holmi mellett eltörpülhet az edzések jótékony hatása.

Találd meg a neked való mozgásformát! A kötelességből sportolás nem fog sokáig fűteni, és az éppen trendi mozgástípusok sem fekszenek mindenkinek.

Életmód coach szerzőnk motivációs blogját itt olvashatod: www.sulyveszto.blog.hu 

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

alakformálásdiéta

Alakformálás bárhol, bármikor!

Írta:
6 napja 0 0

Nincs időd heti kétszer-háromszor edzőterembe járni? Semmi gond! Az álomalak otthon is elérhető! Dudás Lili személyi edző, fitneszversenyző, az Életmódváltók program Scitec mentora olyan gyakorlatokat mutat, amelyekhez ki sem kell mozdulnod otthonról, mégis nagyon hatékonyak, ha az alakformálás a célod.