Főoldal > MOZGÁS > A legtutibb tippek izomláz ellen

A legtutibb tippek izomláz ellen

edzésizomizomláz
0

Írta: and

Akár egy új sportot próbálunk ki, akár csak megerőltettük magunkat, utána gyakori a test fájdalma, ami olykor korlátoz is minket a mindennapi munkavégzésben. Természetesen megfelelő bemelegítéssel sokat tehetünk a későbbi izomláz ellen, ennek ellenére még így is sokszor sajgó végtagokkal próbáljuk átvészelni az utána következő napokat. Miért alakul ki az izomláz? Sokáig azt hitték, hogy […]

Akár egy új sportot próbálunk ki, akár csak megerőltettük magunkat, utána gyakori a test fájdalma, ami olykor korlátoz is minket a mindennapi munkavégzésben. Természetesen megfelelő bemelegítéssel sokat tehetünk a későbbi izomláz ellen, ennek ellenére még így is sokszor sajgó végtagokkal próbáljuk átvészelni az utána következő napokat.

Miért alakul ki az izomláz?

Sokáig azt hitték, hogy az izomlázat a túlzott megerőltetés miatt felhalmozódott tejsav okozza. Azonban ez az elmélet megdőlni látszik, a legújabb kutatások azt mondják, hogy ezt a fájdalmat az izomrostok egészen apró szakadása okozza, melynek helyén gyulladás alakul ki. Ezért van az, hogy az adott felületet gyakran melegebbnek érezzük, sőt, súlyosabb esetben rossz körérzet, hőemelkedés is felléphet. Ezért is fontos az alapos bemelegítés, mert akkor elkerülheted – vagy lényegesen csökkentheted a rostok károsodását.

Fokozd a vérbőséged!

Amennyiben növeled az izmok vérbőségét, úgy gyorsabban búcsút inthetsz a fájdalomnak, mivel ilyenkor fokozódik a sejtanyagcsere, több oxigén kerül a szövetekbe, így gyorsabban regenerálódnak is.  Nem hiába szokták javasolni a melegvizes borogatást, de ezen kívül több módszer is létezik, hogy felpörgesd a vérellátásod: szaunázz, végy egy meleg fürdőt, vagy jelentkezz be sportmasszázsra!

izomlaz2.jpg ()Edzeni, vagy nem edzeni?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy izomláz esetén mi a jobb: pihenjünk, vagy mozogjunk rá? A legfrissebb kutatások azt állítják, hogy enyhe fájdalom esetén nyugodtan sportolhatunk, viszont ha súlyosabb a probléma, akkor csak rontunk a helyzeten és késleltetjük a regeneráció folyamatát.  Csak pár nap múlva folytasd az edzést, de akkor is fokozatosan szoktasd magad hozzá, mert ha egyből újra beleveted magad, megint könnyen visszazuhanhatsz.

Ez ugyanúgy igaz a masszázsra is: eleinte célszerűbb simító mozdulatokat alkalmazó masszázsra menni, utána érdmes csak erősebb “dögönyözésen” részt venni. Bár ha aktívan sportolsz, a legjobb, ha az izomláz-mentes időszakokban is ellátogatsz egy sportmasszőrhöz.

Magnézium

A magnézium olyan anyag, mely pozitív hatással van az izmok állapotára, ezért izomgörcsökre is megoldást nyújthat, mivel fontos szerepet játszik a fehérjék anyagcsere folyamataiban, a csontok felépítésében. Sajnos ebből az ásványi anyagból van a legkevesebb a szervezetünkben, ezért külön oda kell figyelni arra, hogy a megfelelő mennyiségben hozzájuthassunk. (Sportolók ajánlott napi bevitele 500-1000 mg). Kedvelt táplálék-kiegészítője a testépítőknek is, mivel növeli az izomtömeget.

Magnézium-források: hal, bab, spenót, tökmag, gabonafélék héja

Meggylé, kávé

Bármilyen hihetetlen, a meggylé segít az izomlázkor fellépő gyulladások visszahúzódásában. Amerikai professzorok állítják, hogy a gyümölcsben található flavonoidok és antioxidánsok fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így ha több decivel megiszunk belőle, akkor elkerülhetjük, illetve csökkenthetjük az izomláz mértékét.

Egy új tanulmány szerint, ha edzés előtt megiszol egy dupla adag kávét, akkor is megelőzheted az utána következő fájdalmas napokat. A koffein ugyanis gátolja az adenozint, mely az energiatovábbításért felel, így a fájdalmat is csökkenti. Ráadásul kiváló zsírégető és méregtelenítő is, tehát a fürdőruhaszezon előtt érdemes kipróbálni ezt a legújabb praktikát!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X