Főoldal > mozgas > Homokóra-alakra vágysz? Tornázz velünk!

Homokóra-alakra vágysz? Tornázz velünk!

gyakorlathasformáláshomokóra-alakkarcsúság
0 0

Írta:

Hasformáló programunkhoz nem kell más, csak egy tornaszőnyeg (vagy egy kiszuperált takaró), és két darab 1-2 kilós kézi súlyzó (vagy tele ásványvizes palack). Szentelj minden másnap időt a gyakorlatok elvégzésére, és fogadd meg hatékonyságfokozó tippjeinket is! 1. Térdhúzás oldalra Állj csípőszélesnél kicsivel szélesebb terpeszállásba, testsúlyod az egyik lábadon nyugodjon. Karjaidat emeld hajlítva a fejed mellé. […]

Hasformáló programunkhoz nem kell más, csak egy tornaszőnyeg (vagy egy kiszuperált takaró), és két darab 1-2 kilós kézi súlyzó (vagy tele ásványvizes palack). Szentelj minden másnap időt a gyakorlatok elvégzésére, és fogadd meg hatékonyságfokozó tippjeinket is!

1. Térdhúzás oldalra

Állj csípőszélesnél kicsivel szélesebb terpeszállásba, testsúlyod az egyik lábadon nyugodjon. Karjaidat emeld hajlítva a fejed mellé. Mindig az a láb dolgozik, amelyiken nincs súly! Húzd fel a térded, és hajlítsd oldalra a törzsed úgy, hogy a térded a könyököddel szinte összeérjen. Eközben húzd be a feneked, és ügyelj rá, hogy a törzsed egy síkban mozogjon. A gyakorlat hatékonyságát fokozhatod, ha súlyzókat fogsz a kezedbe.

Ismétlés: mindkét oldalra 3×12

torna1.jpg ()  torna2.jpg ()

2. Oldalra hajlás

Állj nagy terpeszbe, lábfejeid kissé kifelé nézzenek, térdeidet enyhén hajlítsd be. Egyik kezedet tedd a tarkódra, a másik lazán lógjon a tested mellett. Ezután hajolj oldalra anélkül, hogy a csípőd kibillenne a pozíciójából, törzsed pedig a mozgás síkjából. Tartsd meg lent ezt a pózt egy pillanatra, majd térj vissza középre.

Ismétlés: mindkét oldalra 50

torna3.jpg ()

3. Térdhúzás alkartámaszban

Ez a gyakorlat nem csupán a derekadat karcsúsítja, de a csípőt, a combokat, a feneked is formálja, valamint a hátat is erősíti. Helyezkedj alkartámaszos fekvőtámaszba, karjaid derékszöget zárjanak be. Feszítsd meg a tested, gerincoszlopod legyen egyenes, a csípődet se engedd a talaj felé „szökni”. Ezután húzd oldalirányba az egyik térded, ügyelve arra, hogy ne érjen le a földre, majd térj vissza a kiinduló helyzetbe. Az ismétléseket váltott lábbal végezd, és a nyolcadik ismétlés után mindig tedd le a törzsed, és tarts egy kis szünetet.

Ismétlés: 4×8

torna4.jpg ()

4. Hasprés nyújtott lábbal

Feküdj a hátadra, lábaidat emeld fel derékszögig. Karodat nyújtsd előre, a levegő kifújásával emeld el a lapockád a talajtól, majd belégzéssel engedd vissza kiinduló helyzetbe. Ügyelj rá, hogy a derekad végig a talajon maradjon, mintha odatapasztották volna, az álladat ne szorítsd a mellkasodhoz.

Ismétlés: 4×8

torna5.jpg ()

5. Hasprés kulcsolt karral

Feküdj a szőnyegre, talpaid legyenek a talajon. A fejed alatt magastartásban kulcsold össze a kezeidet, majd a levegő kifújásával emeld el a lapockád a talajtól, a levegő beszívásával pedig térj vissza a kiinduló helyzetbe. Ügyelj rá, hogy közben az álladat ne szorítsd a mellkasodhoz!

Ismétlés: 4×8

torna6.jpg ()

6. Lábcsere

Ülj a szőnyegre, hátul támaszkodj meg a könyöködön, egyik térdedet húzd a mellkasod felé, a másik lábadat pedig emeld kb. tíz centivel a talaj fölé, majd kezdd el váltogatni őket, vagyis az egyik lábad mindig nyújtva legyen, a másik hajlítva. Ezúttal nincs szünet, egyszerre végezd el az 50 ismétlést. Ha nagyon nehéznek érzed, akkor tarts a felénél rövid szünetet.

Ismétlés: 50

torna7.jpg ()

7. Csípőemelés

Feküdj a talajra, lábaidat emeld nyújtva derékszögig. A derekad alá helyezz egy törülközőt, így kényelmesebb lesz a gyakorlat végzése. Karjaid tenyérrel lefelé feküdjenek a tested mellett. Ezután emeld el a csípődet a talajtól, ügyelve arra, hogy ne lendületből, hanem a hasizmok megfeszítésével dolgozz, majd engedd vissza a talajra.

Ismétlés: 4×10

torna8.jpg ()

8. Relaxáció a hasnak

A program végeztével sose feledkezz meg a nyújtásról! Feküdj a hasadra, lassan helyezkedj alkartámaszba. Lábaid legyenek zártak, törzseddel pedig nyújtózz felfelé, amennyire csak tudsz. Érezd, ahogy a hasizmaid fellélegeznek. Tartsd ki ezt a pozíciót 30-40 másodpercig!

torna9.jpg ()

Még közelebb a sikerhez…

– Ügyelj a helyes légzésre! Haspréseknél mindig a préselés szakaszában fújd ki a levegőt, légzésed üteme pedig egyezzen meg a gyakorlat végrehajtásának ütemével.

– Ha az étkezésedre egyáltalán nem figyelsz oda, a szorgos hasazás önmagában nem hozza meg a várt eredményt. A hastréning idejére felejtsd el a zsíros ételeket, a csipszet, a csokit és a süteményeket.

– Mivel helyi zsírbontás tornával nem érhető el, célszerű a hasgyakorlatok előtt legalább félórás kardiomozgást végezned. Ez lehet kocogás, lendületes gyaloglás, úszás, kerékpározás, fitnesztermi gépek használata, görkorcsolyázás, tánc vagy aerobik.

– Ha más izomcsoportokat is erősítesz, a hasizomgyakorlatokat (4-8. gyakorlatig) mindig hagyd a végére, mert ha ezekkel kezdesz, könnyebben kimerülnek az energiatartalékaid.

– Sokan szeretik betekerni a problémás részeket (például folpackkal), de igazából ez csak a vízvesztést serkenti, a zsírbontást nem. Hatékonyabb, ha inkább vérkeringés-fokozó krémeket használsz.

Az egészséges, éhezés nélküli fogyással hosszú távú eredményt érhetsz el, és közben a szervezetedet sem terheled meg. Íme, a tudatos karcsúsodás receptje!

Bűnmentes élvezet – így rágcsálj!

Simán feszesebb!


További cikkeink a témában

alakformálásdiéta

Alakformálás bárhol, bármikor!

Írta:
6 napja 0 0

Nincs időd heti kétszer-háromszor edzőterembe járni? Semmi gond! Az álomalak otthon is elérhető! Dudás Lili személyi edző, fitneszversenyző, az Életmódváltók program Scitec mentora olyan gyakorlatokat mutat, amelyekhez ki sem kell mozdulnod otthonról, mégis nagyon hatékonyak, ha az alakformálás a célod.