Főoldal > mozgas > Nyerd vissza a formád pilates tréninggel!

Nyerd vissza a formád pilates tréninggel!

edzésformagyakorlatmozgáspilatestréning
0 0

Írta:

Boldog mami sorozat 16. rész

Szerzőnk, Bakos Zsuzsi életmód tanácsadó maga is szenvedélyes pilates rajongó, aki szeretné minél több embernek átadni az örömet, amelyet ez a mozgásforma jelent számára. Sorozatában nem csak az újdonsült anyukáknak, hanem minden változni, tetszeni akaró nőnek segítséget nyújt a formába lendüléshez.

A pilates a hollywoodi sztárok kedvelt edzésformájaként kúszott be néhány éve a köztudatba. Vonzereje nem csak remek izomtónus fokozó és gerincgyógyító hatásában rejlik, hanem abban is, hogy miközben nagy odafigyeléssel végezzük a gyakorlatokat, harmóniába kerül a testünk, a lelkünk és a tudatunk.

Remek edzésforma lehet a szülés előtti (vagy még jobb!) vágyott formád elnyeréséhez. Ha úgy érzed, izmaid egyre petyhüdtebbé válnak, ezzel párhuzamban a vitalitásod is csökken, veselkedj neki! Hidd el, már néhány gyakorlás után látványos fejlődést érhetsz el.

pilatescikk1.jpg ()Áldásos hatások

A módszer megteremtője, Joseph Pilates a táncból, a jógából és a küzdősportokból merített a kezdetben „Kontroll” névre keresztelt a testet és a szellemet egyaránt kondicionáló mozgásforma megalkotásához. Tréningje gyógyító erejére ő maga a legjobb referencia, a kis Joseph ugyanis beteges gyerek volt, viszont nagyon szerette volna legyőzni saját korlátait, így az anatómia könyveket bújva kidolgozta azt a gyakorlatsort, amelynek köszönhetően felnőttként sosem volt már szüksége gyógyszerekre. Módszerével az 1. világháború idején sokakat segített hozzá a felépüléshez.

A tréning fokozza testünk izomtónusát, különös tekintettel a has és a medencefenék izmaira. Hatására testünk rugalmasabb, hajlékonyabb, ellenállóbb, erősebb és formásabb lesz, mindennapi teljesítményünk megnő, lelkünk ráncai kisimulnak. Az óráimra járók gyakran mondják, hogy zsongó fejjel érkeztek, de mire véget ért a foglalkozás, el is felejtették a gondjaikat, minden elsimult bennük. Ez annak a nagyfokú koncentrációnak köszönhető, amely végül hozzásegít minket az ellazultsághoz, vagyis pihenni is jobban tudunk utána.

Változz és változtasd meg az életed!

A pilates tréning mozdulatai elegánsak, könnyedek, mégis erőteljesek, kontrolláltak. Ez a kontroll szükséges mozgásunk tökéletesítéséhez, hogy ráérezzünk, mekkora energia befektetéssel, milyen tempóban és mely izmainkat dolgoztatva kell gyakorolnunk. A tréning mentális erőnk növelésével felkészíti a testünket a mindennapi élet kihívásaira, kitolja a teljesítőképességünk határait, új nézőpontokat ad, segít kilépni a komfortzónánkból, egyszerűen új tettekre serkent. Minél többet pilateszezünk, úgy nő a gondolataink és a reakciónk feletti uralmunk.

Bármikor elkezdheted!

Sokakat az tart vissza a testedzés megkezdésétől, hogy attól tartanak, úgy éreznék magukat a gyakorlottabbak között, mint egy elefánt a porcelánboltban. Megnyugtatásul írom, az első pilates órámon – sok év tánc és aerobik után – nekem is gondot okozott néhány gyakorlat helyes kivitelezése, de minden újabb próbálkozással egyre ügyesebbnek éreztem magam. A vendégeim is sokszor mondják az elején, hogy „jaj, mennyi mindenre kell odafigyelni pilateszezés közben”, de ezek a dolgok idővel rögzülnek, és szép kis sikerélményekkel ajándékoznak meg minket.

Összegyűjtöttem, kinek is ajánlanám mindenképpen a pilates tréning kipróbálását:

– Azoknak, akik régóta nem mozogtak – a tréninghez nem szükséges előzetes edzettség

– Stresszes munkakörben dolgozóknak – segíti a testi-lelki harmónia elérését

– Szülés után – segít a has és a medencefenék izomtónusának visszanyerésében

– Sportsérülések utáni rehabilitációra – segít a mozgékonyság visszanyerésében

– Az idősebb korosztály számára – a gyakorlatok gyengéden formálják a testet

– Mindenkinek, aki formásabb alakra, ruganyosabb testre, belső békességre vágyik!

2 szuper pilates gyakorlat

A pilates tréning egyik kulcsfogalma az erőközpont, amely a hasizmokat, a farizmokat és az alsó hátizmokat foglalja magában. Ez a központ tulajdonképpen a test többi részének irányítója, ezért fontos, hogy mielőtt belekezdünk egy gyakorlatba, aktiváljuk ezt, így megtanuljuk, hogy minden gyakorlatot a test középpontjából kell indítanunk. A gyakorlatok helyes végzésében a pontos légzéstechnikán kívül segítenek a képzettársítások is (az alábbi gyakorlatoknál is megtalálod őket).

pilatesszazas.jpg ()1. Százas

A test bemelegítését, így a többi gyakorlatra való felkészülést szolgálja, valamint erősíti a has izmait.

Hogyan végezd? Feküdj hanyatt, húzd fel a térdeid, karod helyezd a tested mellé, vegyél egy mély levegőt. Emeld a lábad nyújtva a levegőbe, fújd ki a levegőt, közben emeld fel a fejed és a vállad a talajtól. Ezután ritmikusan mozgasd lefelé a karod, mintha például vizet paskolnál – ötször kilégzéssel, ötször belégzéssel. Tíz ciklus váltsa egymást, az-az összesen százszor ismételd.
Ne húzd fel a vállad a paskolás közben, a tenyerek mindvégig lefelé nézzenek, derekad szorítsd a talajhoz.

Képzettársítás: Víz paskolása

2. Hattyú

Erősíti a hátizmokat, mobilizálja az ágyékcsigolyákat.

Hogyan végezd? Feküdj a hasadra, karjaid feküdjenek a tested mellett, homlokod a föld felé nézzen. Kilégzés közben emeld el a talajtól a fejed egy farzsebbe nyúló karmozdulattal egyidejűleg, majd belégzés közben engedd vissza a fejed és a vállad, a karodat pedig engedd vissza a tested mellé.

Képzettársítás: Hattyú kecses tartása

Ismétlésszám: 5-10

pilateshattyu.jpg ()Tippek a helyes gyakorlatvégzéshez:

•    Minden gyakorlatnál aktiváld az energiaközpontodat!

•    Nagyon fontos, hogy a gyakorlatok végzése közben a mozdulatra és a dolgozó izmokra koncentrálj, ne hagyd, hogy bármi elterelje a figyelmed!

•    Ha a nyújtott lábú verziókat kellemetlennek érzed, csináld inkább hajlított lábbal.

•    Ügyelj a légzésre, mellyel a hatékonyságot fokozhatod!

Kedved kaptál? Várlak szeretettel kiscsoportos óráimon! www.jadejoga.hu

Szívesen feltennéd kérdéseidet életmód szakértőnknek? Június 4-én, a Wellness-napon lehetőséged nyílik egy mini-tanácsadásra. Ha már regisztráltál a rendezvényre, a tanácsadásra e-mailben iratkozhatsz fel szakértőnknél: bakos.zsuzsi@jadejoga.hu


További cikkeink a témában

alakformálásdiéta

Alakformálás bárhol, bármikor!

Írta:
6 napja 0 0

Nincs időd heti kétszer-háromszor edzőterembe járni? Semmi gond! Az álomalak otthon is elérhető! Dudás Lili személyi edző, fitneszversenyző, az Életmódváltók program Scitec mentora olyan gyakorlatokat mutat, amelyekhez ki sem kell mozdulnod otthonról, mégis nagyon hatékonyak, ha az alakformálás a célod.