Főoldal > mozgas > Nincs elég időd edzeni? Íme, a megoldás!

Nincs elég időd edzeni? Íme, a megoldás!

edzésprogramgyakorlatidőhiánymozgás
0 0

Írta:

Villámgyors edzés

edzes01.jpg ()Ha 10 perced van…

Az alábbi gyakorlatok minden nagyobb izomcsoportot megmozgatnak. Végezz belőlük edzes02.jpg ()oldalanként tíz ismétlést, a térdnyújtásból és a fekvőtámaszból pedig (amelyeket oldalra kell megcsinálnod), tizenötöt. A négy gyakorlat kombinálásával végezz három sorozatot, tarts köztük rövid szüneteket.

1. Árnyékboksz súlyáthelyezéssel

Ez a gyakorlat bemelegítésnek is kiváló. Állj széles terpeszbe, majd lendületesen helyezd át a testsúlyod az egyik lábadra, forgasd rá a törzsed, és bokszolj az ellentétes karoddal a levegőbe. Ismételd meg edzes03.jpg ()mindkét oldalra! A derekadat, a combodat és a mellizmokat is eddzi.

2. Térdnyújtás feltolássaledzes04.jpg ()

Állj nagy terpeszbe, lábfejeidet forgasd kifelé, fogj a kezeidbe 1-2 kilós kézisúlyzókat. Hajlítsd be minél jobban a térdeidet, mintha egy sámlira szeretnél leülni, a súlyokat tartsd meg hajlított karral, majd a térd nyújtásával együtt vidd a fejed fölé őket. Ügyelj arra, hogy közben ne told ki a feneked, és a törzsed se essen előre. A gyakorlat egyszerre dolgoztatja meg az alsó- és felsőtested.

3. Rézsútos hasprés

Feküdj a földre, a kezeidet helyezd a tarkódra, talpaid legyenek a talajon, majd tedd az egyiket a másik térdedre. Ezután törzsed elcsavarásával közelítsd a könyököd az ellentétes lábad térdéhez, majd lassan engedd vissza. Ügyelj arra, hogy a kilégzés mindig a törzscsavarás szakaszában történjen. A gyakorlat a haránthasizmokat erősíti.
edzes05.jpg ()
4. Könnyített fekvőtámaszedzes06.jpg ()

Ereszkedj négykézlábra, nyújtsd mindkét lábad hátra, majd tedd le a térdeidet. Támaszkodj a karjaidon vállszélességben. Engedd a törzsed a talaj felé, amennyire csak tudod, majd nyújtsd ki újra a karod. A has, a popsi és a hát izmait is fejleszti ez a gyakorlat.

Ha 20 perced van…

edzes07.jpg ()5. Kitörés kézisúlyzóval

Állj zárt állásba, fogj a kezedbe kézisúlyzót, ezután lépj előre az egyik lábaddal, majd edzes08.jpg ()hajlítsd a térdeidet annyira, hogy a hátul lévő láb derékszöget zárjon be. Ügyelj arra, hogy az elöl lévő lábad bokája ne kerüljön hátrébb a térdednél. Ezzel egy időben hajlítsd a karokat, és miközben újra összezárod a lábaidat, ismét engedd le a karjaidat a tested mellé. A karmunkánál figyelj arra, hogy a felkarod szorosan a törzsed mellett maradjon, a hajlításnál pedig a súlyok minél közelebb kerüljenek a mellkasodhoz. Így egyszerre dolgoznak a combizmok és a bicepsz. Váltogasd az oldalakat!

6. Tricepszerősítés

edzes09.jpg ()Támaszkodj meg háttal az ágy szélén, ügyelve arra, hogy a két tenyered párhuzamos legyen egymással. Lábaidat nyújtsd ki előre. Lassan hajlítsd a karod, közelítsd a tested a talajhoz, edzes10.jpg ()mindaddig, amíg az alkar és a felkar derékszöget nem zárnak be. Figyelj arra, hogy a könyökeid ne forduljanak ki eredeti pozíciójukból a gyakorlat végzése közben.

7. Lábemelés alkartámaszban

Helyezkedj alkartámaszos fekvőtámaszba, gerincoszlopod legyen egyenes. Feszítsd meg a fenékizmodat, és emeld el az egyik lábad a talajtól, majd lassan tedd le. Ismételd váltva! A gyakorlat a hát és a fenék izmait is erősíti.

Ha 30 perced van…

A húszperces programot bővítsd ki az alábbi gyakorlatokkal, és végezz belőlük (amennyiben mindkét oldalra meg kell csinálnod) tíz, illetve (ha csak az egyik oldalra kell) tizenöt ismétlést. Itt is három kör a penzum!edzes12.jpg ()
 
8. Csípőemelés

edzes13.jpg ()Helyezkedj oldalfekvésbe, majd könyöktámaszba, a másik karodat tedd csípőre, a lábaid pihenjenek egymáson. Emeld a törzsed, törekedve arra, hogy ne billenj se előre, se hátra, majd lassan engedd vissza magad a talajra. Ismételd meg a másik oldalra is!

9. Háterősítés

edzes14.jpg ()Feküdj hasra, arcod a szőnyeg felé nézzen, karjaid hajlítva feküdjenek a fejed mellett. Lassan emeled el a talajtól a törzsed, tartsd meg egy pillanatra ezt a pozíciót, majd nyújtsd a karod előre a füled mellé, ezután hajlítsd be ismét (közben tartsd a törzsedet!), végül lassan térj vissza a kiinduló helyzetbe.

Zárásként

Nyújtógyakorlat

edzes16.jpg ()Bármelyik programot is végzed, soha ne feledkezz el a megdolgoztatott izmok nyújtásáról.

Íme, egy hatékony gyakorlat:

Helyezkedj nyújtott ülésbe, majd a jobb lábad vesd át a bal térded felett, bal lábad maradjon nyújtva a talajon. Forgasd el a törzsed a hajlított térded felé, egyik karoddal támaszkodj a talajon, a másikat „akaszd” a térdedhez. Tartsd meg ezt a pozíciót legalább fél percig, majd ismételd meg a másik oldalra.

Forrás: Wellness magazin

Nézd meg a Házipatika fogyókúrával kapcsolatos cikkeit is!

Kíváncsi vagy, hány kalóriát viszel be a különböző finomságokkal? Tudd meg ételkalkulátorunk segítségével!

Mennyi mozgás kell a kalóriák “semlegesítéséhez”? Mozgáskalkulátorunk segít kiszámolni!

Téli depresszió? A mozgás a búskomorság ellen is jó!

A kalcium elengedhetetlen a csontok egészségéhez, de a fogyáshoz is! Mennyi kell a szervezetednek?


További cikkeink a témában

alakformálásdiéta

Alakformálás bárhol, bármikor!

Írta:
6 napja 0 0

Nincs időd heti kétszer-háromszor edzőterembe járni? Semmi gond! Az álomalak otthon is elérhető! Dudás Lili személyi edző, fitneszversenyző, az Életmódváltók program Scitec mentora olyan gyakorlatokat mutat, amelyekhez ki sem kell mozdulnod otthonról, mégis nagyon hatékonyak, ha az alakformálás a célod.