Főoldal > mozgas > Ébredj, életenergia!

Ébredj, életenergia!

energiagyakorlatkimerültségmozgásprogram
0 0

Írta:

Zárd ki a külvilágot, és szakíts magadra 20-30 percet, mert az alábbi gyakorlatok elvégzéséhez nyugalomra lesz szükséged, hogy csak önmagadra, a testedre és a lelkedre összpontosíthass. Így aktiválod testedben az életenergiát. 1.    Lábujjhegyen Állj csípőszéles terpeszállásba, karjaidat nyújtsd előre mellső középtartásba, a tenyerek nézzenek egymás felé, enyhén hajlítsd be a térded. Majd lassan emelkedj lábujjhegyre, […]

Zárd ki a külvilágot, és szakíts magadra 20-30 percet, mert az alábbi gyakorlatok elvégzéséhez nyugalomra lesz szükséged, hogy csak önmagadra, a testedre és a lelkedre összpontosíthass. Így aktiválod testedben az életenergiát.

1.    Lábujjhegyen

Állj csípőszéles terpeszállásba, karjaidat nyújtsd előre mellső középtartásba, a tenyerek nézzenek egymás felé, enyhén hajlítsd be a térded. Majd lassan emelkedj lábujjhegyre, és tartsd meg ezt a pózt négy belégzésen és kilégzésen át, majd tedd le újra a sarkad, és engedd le a karod. Ismételd 8-szor.

mozg1.jpg ()mozg2.jpg ()
2.    Mérlegállás

Állj féllábra, vegyél egy nagy levegőt, majd kilégzéssel lassan vidd hátra a lábad, ezzel egy időben a törzsedet döntsd előre, a mellkasod előtt keresztezve karjaid. Itt tartsd meg négy lélegzetvételig az egyensúlyod, majd belégzéssel egyenesítsd ki újra a törzsedet, a kiinduló helyzetben pedig fújd ki újra a levegőt. Ismételd mindkét lábbal 4-szer.

mozg4.jpg ()mozg5.jpg ()

3.    Apró rugózások

A behajlított jobb lábadat emeld előre, húzd ki magad, a vállaidat vidd kissé hátra, tenyereid felfelé nézzenek. Ezután lépj ki előre kitörésbe (nem szükséges túl nagy kitörést csinálnod), ügyelj arra, hogy a bokád ne kerüljön a térded vonala mögé. Ezzel az időben emeld vállmagasságig a karjaidat, kulcsold össze az ujjaidat, úgy, hogy a tenyered feléd nézzen. Rugózz hármat, majd térj vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételd oldalanként 8-szor.

mozg6.jpg ()mozg7.jpg ()

4.    A  gerinc nyújtása

Nemcsak energetizál, de kiváló fejfájás és migrén ellen is. Helyezkedj terpeszülésbe, majd hajlítsd be az egyik lábad, a talpad érintse a nyújtott lábad belső részét. Gerincoszlopod legyen egyenes, a két tenyeredet érintsd össze a mellkasod előtt, lábfejedet feszítsd vissza. Belégzés közben nyújtsd felfelé a karod, kezeidet kövesd a tekinteteddel is, de csak a nyakad nyújtsd meg, a vállaid maradjanak leengedve. Ezután kilégzéssel lassan hajolj rá a nyújtott lábadra, közben vezesd a karodat is lefelé (továbbra is kövesd a tekinteteddel az összeérintett tenyered). Ügyelj rá, hogy a gerinc ágyéki szakasza egyenes maradjon. Mindkét kezeddel próbáld közrefogni a talpadat, végy egy mély lélegzetet, és lassan térj vissza a második fázishoz, majd a kiinduló helyzethez. Mindkét oldalra ismételd 4-szer.

mozg8.jpg ()mozg9.jpg ()mozg10.jpg ()

5.    Fóka

Ez egy pilates-gyakorlat, amely átmasszírozza a hátadat, viszont ha gerincferdülésed van, ki kell hagynod. Ülj egyenesen, aktiváld az energiaközpontodat (vagyis koncentrálj arra, hogy a köldököd közelítsd a gerincoszlopodhoz). Érintsd össze a talpaidat, és belülről kifelé fogd meg a bokádat. Vegyél egy mély levegőt, majd kilégzésre domborítsd az ágyékcsigolyáidat, és egy újabb belégzéssel gördülj hátra (képzeld, hogy egy labda vagy), majd gördülj is vissza, és háromszor üsd össze a talpad, miközben kifújod a levegőt. Ismételd a gyakorlatot 10-szer.

mozg11.jpg ()mozg12.jpg ()

6.    Hableány

Ez is egy pilates-gyakorlat könnyített verziója, amelyet oldalhajlításnak vagy hableánynak neveznek. Behajlított lábbal ülj a jobb oldaladra, és támaszkodj meg a jobb kezeddel a vállad alatt. Húzd ki magad, és úgy, mint az 5. gyakorlatnál, aktiváld az energiaközpontodat. Végy egy mély lélegzetet, majd nyújtsd oldalra a bal lábadat, ezután a bal karodat emeld nagy ívben a fejed fölé, emeld oldalra a medencédet, és érezd, ahogy nyúlik a bal oldalad. Végül fújd ki a levegőt, engedd vissza a karod a lábadra, és engedd le a medencédet is. Ismételd oldalanként 4-szer.

mozg13.jpg ()

7.    Egy vonalban

Fokozza az életenergia áramlását, és egyensúlyba hozza a két ellentétes kozmikus erőt, a jint és a jangot. Helyezkedj el nyújtott ülésben a talajon, támaszkodj meg hátul, ujjaid a tested felé nézzenek. Belégzésre feszítsd le a lábfejed, majd a levegőt kifújva emeld a medencédet, és a fejedet is engedd hátra, de ne feszítsd meg a nyakad. A testednek egy vonalat kell képeznie. Ezután szívd be a levegőt, és lassan térj vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételd 3-szor.

mozg14.jpg ()

8.    Kicsavarodás

Feküdj a hátadra, az egyik térded húzd fel és fogd meg oldalt. Ezután forgasd át a másik oldalra, és tartsd meg a másik kezeddel a talajon, törzsedet eközben csavard az ellentétes irányba. Maradj így egy percen át, közben figyelj a légzésedre, képzeld el, ahogy az energiaraktáraid feltöltődnek, és hagyd, hogy kitisztuljanak a gondolataid. Ismételd a másik oldalra is.

mozg15.jpg ()mozg16.jpg ()

Téli depresszió? A mozgás a búskomorság ellen is jó!

A kalcium elengedhetetlen a csontok egészségéhez, de a fogyáshoz is! Mennyi kell a szervezetednek?


További cikkeink a témában

alakformálásdiéta

Alakformálás bárhol, bármikor!

Írta:
6 napja 0 0

Nincs időd heti kétszer-háromszor edzőterembe járni? Semmi gond! Az álomalak otthon is elérhető! Dudás Lili személyi edző, fitneszversenyző, az Életmódváltók program Scitec mentora olyan gyakorlatokat mutat, amelyekhez ki sem kell mozdulnod otthonról, mégis nagyon hatékonyak, ha az alakformálás a célod.