Főoldal > MOZGÁS > Így előzd meg a sportsérüléseket!

Így előzd meg a sportsérüléseket!

bemelegítésficamhúzódásizomlázmozgásrándulássérüléssporttipptöés
0

Írta:

Egy új edzéstípus után te is napokig szenvedsz az izomláztól? Futás közben a bokád gyakran kibicsaklik, vagy a térded fájlalod mostanában? A sportsérülések többsége egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető – íme három tippünk a biztonságos sportolásért! Sose hagyd ki a bemelegítést! Már az általános iskolai testnevelés órákon megtanultad, hogy a sportolás során elengedhetetlen a bemelegítés? […]



Egy új edzéstípus után te is napokig szenvedsz az izomláztól? Futás közben a bokád gyakran kibicsaklik, vagy a térded fájlalod mostanában? A sportsérülések többsége egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető – íme három tippünk a biztonságos sportolásért!

Sose hagyd ki a bemelegítést!

Már az általános iskolai testnevelés órákon megtanultad, hogy a sportolás során elengedhetetlen a bemelegítés? Igen ám, csakhogy a napi rohanásban sokszor úgy érezzük, nincs időnk rendesen „előkészíteni” az izmainkat – márpedig ez gyakran kellemetlen következményekkel jár! A bemelegítés hatására fokozódik az anyagcsere, emelkedik a testhőmérséklet, és javul az izmok oxigénellátása is. Bemelegítés gyanánt sokszor már néhány perc bemelegítő futás, ugrálás és karkörzés is elegendő lehet, ha pedig súlyzós edzést végzel, akkor sose feledkezz meg a fokozatosság elvéről!
Tipp: Ne feledd, hogy minden edzés előtt újra és újra be kell melegítened! A lazító- és nyújtó gyakorlatokra, ha máskor nem is, de legalább az edzés végén mindenképp keríts sort! 

0025133_1.jpg ()Ne spórolj a felszerelésen!

Szeretsz mozogni, a méregdrága sportfelszerelésekre azonban nem akarsz egy vagyont elkölteni? Akár futni, vagy biciklizni jársz, akár költégesebb sportot választasz, a felszereléssel sosem szabad filléreskedned! Ha nem akarod rándulással vagy ficammal végezni, akkor a futáshoz szerezz be egy olyan cipőt, ami jól tartja a bokád, és nem terhelődik benne túlzottan a térded. Ha bicajozol, görkorizol vagy lovagolsz, akkor mindig viseld az adott sportághoz szükséges felvédőt is – ne feledd, hogy a sisak akár életet is menthet!
Tipp: Bár egy profi futócipő nem olcsó mulatság, egy jól megválasztott darab megszolgálja majd az idejét. Ezeknek a cipőknek a nagy része kb. 1000 km-re van „hitelesítve”, ám ha kezdő futó vagy, vagy túlsúllyal küzdesz, már 800 km megtétele után érdemes lecserélned a csukádat!

Igyál eleget!

Nemcsak a verejtékezés, de a fokozódó anyagcsere miatt is nagy szükség van arra, hogy sportolás közben pótold a folyadékot. Hiába mutat a mérleg nyelve kevesebbet: ha az edzés előtt, alatt és után nem iszol eleget, a méreganyagok nem távoznak, az izmaid viszont túl nagy igénybevételnek lesznek kitéve!
Tipp: Egy intenzív edzés során akár másfél liter folyadékot is elveszíthetsz, és  ha ezt nem pótolod idejében, annak akár szédülés vagy ájulás is lehet a vége! Mivel a gyomorban „lötykölődő” víz mozgás közben kellemetlen érzést okoz, már az edzés előtt kb. fél órával hajts le egy-két nagy pohár szénsavmentes ásványvizet, utána pedig igyál annyit, amennyi csak jólesik!

Ha mégis megtörténik a baj…

  • A közhiedelemmel ellentétben az izomlázra nem szabad rádolgozni, a kellemetlen érzést ugyanis nemcsak a tejsav felhalmozódásának, az izomrostok apró sérüléseinek is köszönhető. Ha túlerőltetted magad, akkor vegyél hideg-meleg váltott zuhanyt, menj szaunába, és a fájdalmas területet kenegesd bátran sportkrémmel is!
  • Az izom- vagy ínszalaghúzódásra és rándulásra a pihentetés a legjobb módszer – az érintett területet, kenegesd, fáslizd be, és a sérülés súlyosságától függően néhány napig vagy hétig egyáltalán ne terheld!
  • A ficamok és törések a súlyosabb sportsérülések közé tartoznak. Az izületi tokból elmozduló csontokat, vagyis a kificamodott vállat, bokát, térdet csak szakorvos tudja megfelelően kezelni, és természetesen azonnali segítségre van szükség csonttörés esetén is!

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X