Főoldal > MOZGÁS > Formás popsi, izmos vádli pofonegyszerűen

Formás popsi, izmos vádli pofonegyszerűen

edzésgyalogláskarmozgásnordic walkingpopsi
0

Írta: and

Maga a sport természetesen bárhol űzhető, akár egy edzőteremben, a futópadon is – de a legjobb a szabadban, kellemes környezetben, jó levegőn gyalogolni, így fokozottan érvényesül stresszcsökkentő hatása.Persze az elmúlt évtizedekben sokat változott a nordic walking. Kifejlesztettek hozzá egy speciális botot, mert a síelőké alkalmatlan a túrázásra. Nehéz és túl hosszú, ez pedig az ízületek […]

Maga a sport természetesen bárhol űzhető, akár egy edzőteremben, a futópadon is – de a legjobb a szabadban, kellemes környezetben, jó levegőn gyalogolni, így fokozottan érvényesül stresszcsökkentő hatása.Persze az elmúlt évtizedekben sokat változott a nordic walking. Kifejlesztettek hozzá egy speciális botot, mert a síelőké alkalmatlan a túrázásra. Nehéz és túl hosszú, ez pedig az ízületek túlterhelését okozhatja. A sportboltokban kapható nordic walking-botok mindezeket a problémákat kiküszöbölik. Rugalmas, könnyű üvegszálas karbonkeverékből készül, és a síléchez hasonlóan ezt is testmagassághoz mérve kell megvásárolni. A megfelelő bot méretet úgy számolhatod ki, hogy a testmagasságodat megszorzod 0.66-dal. A nordic walking olyan sport, amely minden életkorban elkezdhető, és a korábban keveset sportolók, idősebbek számára sem túl megterhelő, miközben nagyon is hatékony. A pulzusszám a karmunka révén minimum 10 százalékkal magasabbra emelkedik, mint az egyszerű gyaloglás alatt, ezáltal gyorsabban fejlődik az állóképesség, hatékonyabb a zsírégetés. Ráadásul a nordic walking-edzés az összes izom 90 százalékát igénybe veszi, mégpedig az ízületek túlterhelése nélkül. Kifejezetten jó hátfájás ellen, mivel gyakorlása közben pozitív impulzusok érik a többnyire inaktív alsó háti, továbbá a nyaki részeket is, így az ülő életmód káros hatásait is orvosolja.

Alaplépések

A kezdő lépéseket érdemes sík, aszfaltozott úton megtenni, és itt begyakorolni az alap-lépéstechnikát, hogy aztán az erdei ösvényen ez már automatikusan menjen. A nordic walking-járás technikájánál ugyanis nagyon fontos, hogy a teljes talpadon átgördülj, vagyis: először a sarkadat tedd le a talajra, majd talpközépen gördülj át a lábujjakig. A kéz eközben mozogjon ellentétesen. Amikor kilépsz az egyik lábaddal, a másik karoddal rakd előre a botot. Ekkor erőt fejtünk ki, szorítjuk a botot, majd amikor az a csípőnk mellé ér, a kezünk lazul, ekkor jön a másik láb és másik kar, szintén előre. Dolgozz erőteljes karmozdulatokkal és hosszú lépésekkel, így biztos a hatás. A lépéstávolság növelésével lendületesebbé válik a karmunkád, így növelheted a pulzusodat is. A teljes gyaloglás legalább 40-50 percig tartson, hogy biztosan beinduljon a zsírégetés.

Kitörés

Állj egyenes, zárt állásban, csípőre tett kézzel, egyenes háttal, botok nélkül. Az egyik lábaddal lépj ki messzire előre. Engedd lefelé a testsúlyt, közben mindkét térdedet hajlítsd be, de legfeljebb derékszögig. Tartsd meg alacsonyan pár másodpercig, majd lépj vissza a kiinduló helyzetbe. Felváltva ismételd mindkét lábbal legalább hússzor, mert a gyakorlat szépen formálja a far- és combizmokat.

Vádliformálás

A következő vádligyakorlat nagyon egyszerű. Támaszkodj meg a botjaidon, állj zárt állásban. Emelkedj lábujjhegyre, majd ereszkedj vissza a talpadra. Lassan végezd a gyakorlatot, hogy még hatékonyabb legyen. Ismételd legalább 30-szor. Ha valaki esetleg nagyobb kihívásra vágyik, bátran csinálja féllábon. Mivel itt kétszer annyi súly nehezedik a lábra, a hatás is kétszer olyan gyors lehet. Persze alkattól is függ, de tudni kell, a vádlink reagál leglassabban a terhelésre, ezért ha szép, formás-izmos vádlit akarsz, nagyon kitartóan kell foglalkoznod vele.

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin novemberi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X