Főoldal > MOZGÁS > 5 kifogás, ami miatt sosem leszel karcsú

5 kifogás, ami miatt sosem leszel karcsú

diétafogyókúramozgássportzsírégetés
0

Írta: and

1. alibi: Ki nem állhatom az izomlázat! „Az intenzív mozgás után kialakuló fájdalmat az izomrostokban fellépő mikroszakadások okozzák – magyarázza Amarilla. – Néhány nap alatt elmúlik az izomláz, de alapos bemelegítéssel, fokozatos terheléssel és a sportolás után végzett óvatos nyújtással kiküszöbölhetjük. A mozgás utáni szaunázás vagy egy meleg fürdő szintén csökkentheti kialakulásának kockázatát. Fontos azonban, […]

1. alibi: Ki nem állhatom az izomlázat!

„Az intenzív mozgás után kialakuló fájdalmat az izomrostokban fellépő mikroszakadások okozzák – magyarázza Amarilla. – Néhány nap alatt elmúlik az izomláz, de alapos bemelegítéssel, fokozatos terheléssel és a sportolás után végzett óvatos nyújtással kiküszöbölhetjük. A mozgás utáni szaunázás vagy egy meleg fürdő szintén csökkentheti kialakulásának kockázatát. Fontos azonban, hogy ha sokáig nem sportoltunk, ne akarjunk azonnal csúcsteljesítményre törni! Szépen, lassan szoktassuk hozzá a szervezetünket és az izmainkat az aktív testmozgáshoz.”

2. alibi: Félek, hogy túl izmos leszek!

„Volt, aki olyan panasszal jött oda hozzám a spinning óra előtt, hogy vastagabb lett a combja az edzéstől. Ettől nem kell megijedni, hiszen mindössze az izomtónus javulásáról van szó. Az aerobikórák alapvető célja a szálkásítás (ezért dolgozunk kis súllyal magas ismétlésszámban), nem pedig az izom tömegének növelése. Nem kell tartania a „túlizmosodástól” annak, aki az edzőtermi súlyzózás során maximum másfél-két kilós súlyokat használ. Persze az alak formálódik, az izomzat átalakul, de a nőket a hatalmas bicepsz kialakulásának veszélye nem fenyegeti. Ha ennek ellenére kétségeink vannak, érdemes személyi tréner segítségét kérni, aki a céljainknak megfelelő, személyre szabott edzésprogramot állít össze nekünk.”

0022508_1.jpg ()

3. alibi: Egyszerűen nincs rá időm!

„Kisgyermekes anyukaként én is tapasztalom, hogy sokszor ez a legkézenfekvőbb kibúvó – mondja Amarilla. – Ugyanakkor azt vallom, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szeretné. Nem mindegy, mire használjuk a szabadidőnket: leülünk a tévé elé egy nagy adag nassolnivalóval, vagy kocogunk egyet a közeli parkban. A pici gyerek alvásidejét is ki lehet használni egy kis mozgásra, de sok helyen tartanak már foglalkozásokat kimondottan a kisgyermekes anyukák számára, így a baba felügyelete is megoldott. Aki pedig a munka miatt hivatkozik időhiányra, annak azt javaslom, hogy ha csak napi fél órát szán mozgásra, sokat fog javulni a munkahelyi teljesítménye is! A sport hatására javul az agy vérellátása, nő az önbizalom, frissebbek, energikusabbak leszünk, így mindjárt nagyobb kedvvel látunk neki a feladatainknak.”

4. alibi: Már sportoltam, de a hatás elmaradt!

„Ez leginkább akkor jellemző, ha irreális célokat tűzünk ki magunk elé. Fontos, hogy legyünk tisztában a testi adottságainkkal, hiszen bizonyos dolgokon nem változtathatunk, így az önelfogadásnak ebben az esetben is nagy jelentősége van. Lelkesedésünket úgy fokozhatjuk, ha variáljuk az óratípusokat, illetve az egyéni és csoportos edzéseket. Ha magunk sportolunk, elmehetünk egyik nap úszni, másik nap futni vagy squasholni. Van egy olyan pont, amíg valóban nem igazán észlelünk jelentősebb változást, azonban ha elég kitartóak vagyunk, biztosak lehetünk benne, hogy a befektetett energia megtérül.”

5. alibi: Nem akarom, hogy laposabb legyen a mellem!

„Sajnos még nem létezik az a varázspálca, amellyel meghatározható lenne a zsírégetés helye, de speciális kiegészítő kezelésekkel – például a hypoxi-tréninggel vagy aromaterápiás tekercseléssel – elősegíthető egy adott terület fogyasztása. A mell „eltűnésétől” csak jelentős fogyás és rengeteg kardiotréning esetén kell tartanunk, de ez is inkább alkati kérdés, van, aki intenzív sportolás mellett sem fogy egy dekát sem a melléből. Lehetőleg a testedzés pozitív hatásaira gondoljunk, például, hogy szép keskeny lett a derekunk, formás a combunk vagy laposabb a hasunk. No és persze mindenképpen szerezzünk be egy jó minőségű sportmelltartót is!”

A témáról bővebben a Wellness magazin december-januári számában olvashatsz!

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X