Főoldal > MOZGÁS > Mozogj, hogy fellendüljön a karriered!

Mozogj, hogy fellendüljön a karriered!

fogyáskarcsúsodáskarriermozgás
0

Írta: and

Sokszor a munkánkra és egyéb teendőnkre hivatkozva keresünk kifogást a sportolás elhalasztására. Pedig a legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy aki legalább hetente háromszor egy órán át sportol, a munkahelyén is nagyobb erőbedobással teljesít, és ennek következtében nagyobb sikereket könyvelhet el a szakmájában is. De vajon mi az összefüggés a rendszeres sport és a karrier alakulása […]

Sokszor a munkánkra és egyéb teendőnkre hivatkozva keresünk kifogást a sportolás elhalasztására. Pedig a legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy aki legalább hetente háromszor egy órán át sportol, a munkahelyén is nagyobb erőbedobással teljesít, és ennek következtében nagyobb sikereket könyvelhet el a szakmájában is. De vajon mi az összefüggés a rendszeres sport és a karrier alakulása között?

Kapd el az áramlatot!

„A sportolás egyfajta áramlatélményt vagy csúcsélményt adhat, amit a pszichológiában flow-nak neveznek – mondja Gazdag Enikő pszichológus. – Ebben az állapotban a testmozgás teljesen magába olvaszt, eggyé válunk vele, és közben semmilyen más gondolattal és érzelemmel nem foglalkozunk. Ezt az élményt nemcsak sport közben, hanem akár kertészkedéskor, főzéskor, olvasáskor is megtapasztalhatjuk, a közös vonás, hogy mindig eredménytől független örömérzet kíséri. Aki sportoláskor gyakran átéli ezt az érzést, az a munkában is keresni fogja, és igénye lesz arra, hogy a munkaköre, az aktuális feladatai örömet szerezzenek számára, és a lehető legjobb eredménnyel teljesítse azokat. A sportolás az előnyös fizikai hatások mellett lényeges érzelmi többletet is nyújt: pozitívan hat az önbecsülésre, a sikerélmények megélésére, a magabiztosságra, növeli az önbizalmat, az elégedettség érzését, továbbá antidepresszáns hatással is bír – magyarázza a szakértő. – Ennek legfőbb oka, hogy aktív testmozgás közben noradrenalin és szerotonin hormonok szabadulnak fel, amelyek hatása egy rendkívül hatékony depresszióellenes gyógyszeréhez hasonlít – mellékhatások nélkül. Ezen kívül a sportolás hatására az agyban ópiátok szabadulnak fel, amelyek nagy szerepet játszanak a fájdalom- és a fáradtságérzet csökkentésében. Egy közelmúltban napvilágot látott közvélemény-kutatás igazolta, hogy a rendszeresen sportolók közül többen érzik magukat sikeresnek, mint a nem sportolók. Többségük úgy véli, hogy a testmozgás az életben elért sikereikre, így a karrierjükre és az emberi kapcsolataikra is jó hatással van.”

0021643_1.jpg ()

Krízisben is segít

Az aktív életmód pozitív pszichés hatásai hosszútávon is befolyásolják a személyiségünket, hiszen a rendszeres sport csökkenti a szorongást és a stresszt, ami az élet minden területén, így a munkahelyi követelmények világában is jól jön. Az a jótékony lelki hatás, ami a rendszeres sporttevékenységgel jár, kiválóan átvihető a munkavégzésre is: az önbizalomérzet és a magabiztosság segítenek abban, hogy stressztűrőbbek legyünk, ráadásul egy acélosabb testben mások elismerését is könnyebben kivívhatjuk.
„A sportolás fegyelmezettebbé tesz és kitartásra nevel, hiszen a rendszeres testi igénybevételhez szükséges szorgalom feltételezhetően az élet többi területére is kihat. Ahogy például reggel arra ösztökéljük magunkat, hogy néhány száz méterrel többet fussunk, mint az előző alkalommal, úgy a munkahelyünkön is törekszünk majd a jobb eredmény elérésére – hangsúlyozza Gazdag Enikő. –  Amennyiben a jó fizikai erőnlét fegyelmezett, kitartó személyiséggel párosul, ezek a tulajdonságok munkahelyi előrelépésünket is segíthetik. Krízishelyzetekben is jól jöhet a testedzés…

A témáról bővebben a Wellness magazin októberi számában olvashatsz!

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X