Főoldal > MOZGÁS > 5 kihagyhatatlan sportújdonság – Válts tempót!

5 kihagyhatatlan sportújdonság – Válts tempót!

mozgássportzsírégetés
0

Írta: and

1. Aquaspinning – nem izzadsz, mégis ég a zsír Képzelj el egy nem túl mély vizű (110–170 cm) medencét, benne rozsadementes bicikliket, amelyeken 45–60 percen keresztül tekersz ülve, állva, a kormányra dőlve vagy akár elengedett kézzel – csakúgy, mint a szárazföldön, spinning közben. A vízi változat előnye, hogy kíméli a csípőt, a térdet és a […]

1. Aquaspinning – nem izzadsz, mégis ég a zsír

Képzelj el egy nem túl mély vizű (110–170 cm) medencét, benne rozsadementes bicikliket, amelyeken 45–60 percen keresztül tekersz ülve, állva, a kormányra dőlve vagy akár elengedett kézzel – csakúgy, mint a szárazföldön, spinning közben. A vízi változat előnye, hogy kíméli a csípőt, a térdet és a gerincet, miközben kitűnő hatással van a szívre és a keringési rendszerre, a légzőkapacitásra, és fokozza a különböző izomcsoportok munkáját. Mivel a víz az ellenálló közeg, és nem a levegő (mint a spinningnél), keményebben dolgoztatja meg a kényes területeket (a farizmokat, a kétfejű combizmot és a vádlit), ám kevésbé erősíti a combot.
Kalóriaszámláló: Az egyik legintenzívebb zsírégető, egy óra alatt akár 600–700 kalóriát is veszíthetsz.
Mit várhatsz tőle: Formás láb és popsi, javuló anyagcsere – így segíti elő a fogyást.
Hol?
Mi kell hozzá? Szűk, rövid szárú nadrág, hogy ne gabalyodj bele semmibe tekerés közben.

0020399_1.jpg ()

2. Gyorstollaslabda – bárhol, bármikor

A teniszhez túl nagy erő kell, a squash talán túlságosan a falak közé szorít, tollaslabdázni meg szeles időben nem lehet. No, pont az előbb említett három sportág ötvöződik a gyorstollasban (speed badminton). Nehezebb tollaslabdával játsszák, amin a szél sem fog ki, és a squashban használtra hasonlító ütővel, a teniszben megszokott ütőmozdulatokkal. Javítja a kondit, előnye pedig, hogy bárhol, bármikor űzhető, akár szabályok és pálya nélkül is – parkban vagy tóparton, akár vaksötétben is, persze megfelelő labdával. Igény szerint természetesen játszható gyorstollas- vagy teniszpályán is, akár egyes, akár páros mérkőzés formájában.
Kalóriaszámláló: Akár 1000 kalória is elég egy óra alatt, így játékos elősegítője lehet a fogyásnak.
Mit várhatsz tőle: Teljesen átmozgatja és formálja a testet, erősíti a kondíciót, fejleszti játéktaktikát.
Hol? A
www.speedminton.hu oldalon csokorba szedve megtalálod a magyarországi találkozóhelyek és egyesületek elérhetőségeit.
Mi kell hozzá? Hobbiszintű sportoláshoz 15 ezer forintért már kapható komplett szett.

3. Curling – nem csak télen!

Há máshonnan nem is, legalább tévéközvetítésekből biztosan ismered ezt a nagy múltú sportot, aminek azokban az országokban van komoly kultúrája, ahol egész évben rendelkezésre állnak befagyott tavak (Skócia, Skandinávia, Lappföld, Svájc, Kanada). A csapatjáték során mindkét csapat nyolc-nyolc követ csúsztathat a (mű)jégpályán egy kijelölt kör alakú mezőbe, majd az a csapat nyer, amelynek kövei a legközelebb esnek a kijelölt kör középpontjához. A csúszást segítő-korrigáló (gyorsítás, kanyarba irányítás) mozdulatokat a csapattagok söpréssel végezhetik. Hazánkban Béres Alexandra népszerűsíti a sportot.
Kalóriaszámláló: Egy curlingmeccsen, ami 2-2,5 óra, nagyjából 1200 kalóriát égethetsz el.
Mit várhatsz tőle: A meccs idején a zsírégető zónában történik a mozgás, a pulzusszám 120–140 között van. A söprés például a felsőtest (hát, váll, mell és kar) megdolgozásában és szálkásításában játszik fontos szerepet.
Hol? A www.curling.lap.hu oldalon az infókon túl akár a női csapatba is jelentkezhetsz.
Mi kell hozzá? Kényelmes öltözékben, tiszta talpú sportcipőben játszák. A többi kellék (csúszótalp, seprű, kövek) a helyszínen adott.

4. Korfball – az egyenlőség jegyében

Érdemes megismerkedned a világ egyetlen koedukált csapatjátékával! A korfball olyan labdajáték, amit téglalap alakú pályán játszanak, és a két térfélen két 3,5 méter magas korfballkosárba dobva szerezhető pont. A kifejezetten vegyes csapatoknak kitalált játék filozófiája, hogy tilos az egyénieskedés és az önzőség. Ez a sport inkább taktikai, és nagy előnye, hogy kiküszöböli a nem fejleszthető fizikai adottságokból (például testmagasság) fakadó előnyöket-hátrányokat. Az egyenlő esélyek és a sokoldalúság sportja.
Kalóriaszámláló: 3–400 kalóriától szabadít meg óránként.
Mit várhatsz tőle: Jóleső, a teljes testet átmozgató sport, ahol végre nem hátrány, ha kicsit lustább, esetleg túlsúlyos vagy éppen alacsony vagy.
Hol? A www.korfball.huoldalon vidéki és budapesti klubok elérhetőségei közül választhatsz. (A tagság díja:.. forint)

5. Body art – a test, a lélek és a szellem összhangja

A jóga szerelmeseinek, akiktől nem áll távol a pilates sem, a body artot is ajánlott kipróbálniuk. Az egyórás edzés gyakorlatai folyamatosak, illetve egymásból következnek, és a test összes izomcsoportját megdolgoztatják. Ez a mozgásforma nem célzottan egy izomra koncentrál, hanem izomláncokra, így a rendszeres gyakorlás eredményeként arányosan izmos és feszes lesz a test. Kifejezetten jó hatással van a derék-, a csípő- és hátizmokra. Mivel az edzés során fontos szerepe van a speciális légzéstechnikának, a body art nem más, mint a mozgás és relaxáció sajátos kombinációja.
Kalóriaszámláló: Nagyjából 250–300 kalóriát égethetsz el óránként.
Mit várhatsz tőle: Fejleszti a hajlékonyságot és az egyensúlyérzéket, növeli az állóképességet és az életerőt.
Hol? Budapesten a Fitness Factoryban és az Újbudai Sportcentrumban, Győrben a Dallos Pilates Stúdióban (ár: forint/óra)

A témáról bővebben a Maxima magazin legfrissebb számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X