Főoldal > MOZGÁS > Karcsúsodj könnyedén – Sportolj bioritmusod szerint!

Karcsúsodj könnyedén – Sportolj bioritmusod szerint!

bioritmusdiétafogyókúrasport
0

Írta:

ReggelAz éjszakai pihenés után még merevek az izmaid és ízületeid, ezért hosszabb ideig kell bemelegíteni őket (kb. 20 perc) a balesetek elkerülése céljából! Ne feledd: ha ilyenkor mozogsz, egész napra megalapozod az erőnlétet és a jó hangulatot!  Tippek reggeli sporthoz: Hagyj időt a testednek a felébredéshez: csak fokozatosan növeld a terhelést! Amennyiben fogyni szeretnél, üres gyomorral is nekiláthatsz a […]

Reggel
Az éjszakai pihenés után még merevek az izmaid és ízületeid, ezért hosszabb ideig kell bemelegíteni őket (kb. 20 perc) a balesetek elkerülése céljából! Ne feledd: ha ilyenkor mozogsz, egész napra megalapozod az erőnlétet és a jó hangulatot! 

Tippek reggeli sporthoz:

  • Hagyj időt a testednek a felébredéshez: csak fokozatosan növeld a terhelést!
  • Amennyiben fogyni szeretnél, üres gyomorral is nekiláthatsz a sportolásnak. A szervezet glikogénraktárai ugyanis reggelre nem ürülnek ki teljesen, ezért lesz energiád a mozgáshoz, és nem a reggelit fogod ledolgozni hanem a súlyfelesleget.
  • Ne feledkezz meg az ivásról! Indítsd a napot szénsavmentes ásványvízzel vagy 100%-os gyümölcslével.
  • Ha nagyon keveset aludtál az éjjel, semmiképp ne végezz megterhelő edzést!
  • Reggel hatékony lehet a kocogás, a jóga, a spinning, a tai-chi, vagy a kerékpározás. (Összekötheted a kellemest a hasznossal, ha a munkahelyedre bringával jársz be!)

0015678_1.jpg ()

Délben
Tested izmai ekkor már belerázódtak a napi munkába. Egy kellemes átmozgatás segíthet felfrissíteni őket, hogy bírják az egész napos strapát lefekvésig.

Tippek a déli sportoláshoz:

  • Mivel az izmoknak ilyenkor is szüksége van a megfelelő ráhangolódásra, ne a bemelegítésen vagy a levezetésen spórolj az idővel! Csak akkor kezdj hozzá a napközbeni edzéshez, ha valóban rá tudsz szánni 1-2 órát!
  • Mozgás közben zárd ki a munkával kapcsolatos gondolataidat és kizárólag a gyakorlatokra koncentrálj! – így nemcsak nagyobb hatékonysággal dolgoztatod meg izmaidat, hanem szellemileg is felfrissülsz.
  • A leghatékonyabb sportok délben: súlyzós edzés, tempós séta a szabadban, pilates, streching és a jóga.

Este
A napi munkában megfáradt izmoknak mindenféle mozgásforma áldásos lehet. Ezekben az órákban a leghatékonyabb a sportolás és a legkisebb a sérülésveszély.

Tippek az esti sportoláshoz:

  • Étkezés után egy-két órával időzítsd az edzéseket!
  • Szánj a megszokottnál hosszabb időt a levezetésre, hogy felkészítsd a szervezetedet az esti pihenésre. Mozgás után garantáltan jobban alszol majd, ám levezetés nélkül nehezebben mehet az elalvás és izomlázad is lehet.
  • A legmegfelelőbb esti sportok a fallabda, a csapatjátékok, az aerobik, a tenisz, az úszás. Nagyon későn, lefekvés előtt azonban már csak jóga, vagy a pilates ajánlott.

Mi a bioritmus?
Az ember fizikai, szellemi és érzelmi állapotának meghatározott ritmusú váltakozását nevezik bioritmusnak. A fizikai állapot 23, az érzelmi állapot 28, a szellemi állapot pedig 33 naponként változik egész életünkön keresztül. Egy napon belül is megfigyelhetőek változások az emberi testben pl. a hőmérsékletünk néhány tizeddel ingadozik különböző napszakokban és az izmaink feszessége is módosul.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X