Főoldal > MOZGÁS > Nagy őszi zsírégetés

Nagy őszi zsírégetés

futásmozgászsírégetés
0

Írta:

Essen a választásunk parkra vagy sportpályára, számtalan érdekes karakterrel találkozhatunk futás közben. A futók motiváció szempontjából általában három nagy csoportba sorolhatók: egészség-orientáltakra, sport-orientáltakra és teljesítmény-orientáltakra. Kocogási szokásaink többet árulnak el rólunk, mint gondolnánk. Összeállításunkból most néhány szélsőséges típussal ismerkedhetsz meg. Hogy miért vizsgáljuk meg őket alaposabban? Mert nagyon sokat tanulhatunk tőlük! Legfőképpen talán azt, hogy […]

Essen a választásunk parkra vagy sportpályára, számtalan érdekes karakterrel találkozhatunk futás közben. A futók motiváció szempontjából általában három nagy csoportba sorolhatók: egészség-orientáltakra, sport-orientáltakra és teljesítmény-orientáltakra. Kocogási szokásaink többet árulnak el rólunk, mint gondolnánk. Összeállításunkból most néhány szélsőséges típussal ismerkedhetsz meg. Hogy miért vizsgáljuk meg őket alaposabban? Mert nagyon sokat tanulhatunk tőlük! Legfőképpen talán azt, hogy vegyük könnyedén a testedzést. A görcsös loholásnál ugyanis sokkal többet ér a kisebb táv és tempó, amit még mosolyogva tudunk megtenni. Mert ha mosolygunk, minden könnyebben megy.

Lássuk, mit leshetünk el a „futójelenségektől”!

Az Iron Woman

Még álmában sem gondol arra, hogy csökkentsen a tempóján, számára nem létezik lehetetlen. Emiatt például útbaigazítást is teljesen felesleges kérni tőle, mert nem fog megállni, de még lassítani sem a kedvünkért. Legnagyobb ellenségei mégsem a járókelők, hanem a piros lámpák, amelyek lerontják a kilométerátlagát. Az iron woman általában szálkásra edzett, ezért bátran visel testhez simuló holmikat. Nem riad meg a sérülésektől sem, egyik kedvenc jelmondata ugyanis az: a fájdalom a gyengeség jele.
Mit tanulhatsz tőle?
Nem a ruha és a tempó teszi a futót, sokkal többet számít a kitartás. Kezdőként persze ne mérjük magunkat hozzá, hiszen ő minden bizonnyal régi motoros. Már akkor adjunk magunknak egy piros pontot, ha a futást sikerül hetente egyszer-kétszer beiktatnunk a napirendünkbe.

0014640_1.jpg ()

A technika rabja

Messziről felismerhetjük, hiszen a technikai vívmányok egész garmadáját viseli magán, az iPodtól a pulzusmérőórán át a lépésszámlálóig és a kulacsot tartó övig. Csakhogy hiába az alapos felszereltség és a legmodernebb technológiával készült futócipő, a tempón és a kitartáson még lehetne mit javítani. Sőt, szuper felszereltségű joggingolónk úgy vélekedik, hogy inkább legyen rajta némi tartalék az ínséges időkre, minthogy valamiben hiányt szenvedjen. A kis pocakot vagy úszógumit pedig szépen palástolják a ráaggatott kütyük.
Mit tanulhatsz tőle?
A lassú futás nem szégyen, a motiváló eszközök pedig – mint a zene vagy a kalóriaégetés mértékét számláló óra – ösztönzően hathatnak ránk. Ha mégsem áll módunkban ezeket megvásárolni, egy strapabíró futócipőre akkor se sajnáljuk a pénzt, hiszen ez a befektetés biztosan megéri.

A stíluskirálynő

Igazi mozgatórugója a közönség. Nem a futás öröméért rója a köröket, hanem azért, hogy elmondhassa: ő rendszeresen fut. A rákészülésre sokkal több időt szán, mint magára a futásra. Nagy gondot fordít a hajára és a sminkjére, és kocogás közben is ügyel arra, hogy a lehető legkevésbé izzadjon meg, nehogy szétkenődjön a szemfestéke. Olykor kísérőtársa kistestű kutyusa is, akinek ha szaglászni támad kedve, gazdája örömmel sétára vált, hogy kedvence kiszimatolhassa magát a fűben. A stíluskirálynőnek a flört sincs ellenére, ezért kacér pillantásokat vet a férfi járókelőkre vagy a futókra, miközben ügyel arra, hogy a megközelíthetetlen jégkirálynő imidzse se hulljon szét.
Mit tanulhatsz tőle?

Talán annyit, hogy legyünk barátságosak, és bátran vigyük magunkkal a kutyánkat, hogy ne unatkozzon otthon. A sminknek és a tökéletes frizurának azonban nem sok köze van a futáshoz.

Az alkalmi futó

Ő az, aki teljesen rendszertelenül, egy-egy fellángolást követően jelenik meg a futópályán, hogy aztán jó időre ismét eltűnjön. Bár mindig azzal hitegeti magát, hogy mostantól állandó látogató lesz, valahogy ez sosem jön össze. Nagy eséllyel találkozhatunk vele késő tavasszal, illetve nyár derekán, amikor vészesen közeleg a szabadsága ideje, vagy év elején, amikor mozgásra buzdítja az újévi fogadalom, és szorítja a nadrág a karácsonyi habzsolás után.
Általában hatalmas vehemenciával indul útnak, a lendületes kezdés után azonban hamar azt tapasztalja, hogy ereje a végét járja. Ilyenkor kétségbeesetten próbálja elnyomni a fájdalmait, miközben azon erőlködik, hogy mosollyal kendőzze arca lilulását. Csak az edzés után ismeri el kétrét görnyedve, hogy volt ő már ennél sokkal jobb formában is.
Mit tanulhatsz tőle?
Hosszú kihagyás után sosem könnyű az újrakezdés, de nem szabad megriadni a terheléstől! Eleinte azonban – az alkalmi futóval ellentétben – célszerű kisebb távok leküzdését célul tűzni, illetve tempós sétákkal indítani. No és persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a siker titka a rendszerességben rejlik!

A témáról bővebben a Wellness magazin októberi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X