Főoldal > MOZGÁS > Új Év – Új Én – Jógával

Új Év – Új Én – Jógával

jógamozgássportwellness
0

Írta:

Mert ki ne szeretne egészségesebb, stressz-tűrőbb, energikusabb, rugalmasabb lenni, nemcsak testben, ám lelkileg, szellemileg is. Erre kínál megoldást a jóga. Ahhoz, hogy tudjuk, miként változtathatunk, ismernünk kell az alapokat. A jóga öt alapelvét úgy kell elképzelnünk, mint egy piramist. A négy sarok a négy alapelem, a csúcs, a meditáció. 1. A relaxáció Kényelmesen elhelyezkedem, egy […]

Mert ki ne szeretne egészségesebb, stressz-tűrőbb, energikusabb, rugalmasabb lenni, nemcsak testben, ám lelkileg, szellemileg is. Erre kínál megoldást a jóga. Ahhoz, hogy tudjuk, miként változtathatunk, ismernünk kell az alapokat. A jóga öt alapelvét úgy kell elképzelnünk, mint egy piramist. A négy sarok a négy alapelem, a csúcs, a meditáció.

1. A relaxáció

0001676_1.jpg ()

Kényelmesen elhelyezkedem, egy számomra megfelelő pózban, és ellazítom az egész testem.
Közben regenerálódik a szervezetem, megszabadulok a felgyülemlett feszültségtől, stressztől, és az elmémet is kiürítem, tehát elengedem a fejemben folyton ott zakatoló gondolatokat. Bizonyított tény, hogy egy 20 perces mély relaxáció 4 órányi alvással ér fel. Hosszasan lehet a relaxációt dicsérni, ám akkor az igazi, ha valóban gyakoroljuk.
Még többet a relaxáció

2. A légzés, mely nélkül egyszerűen nem tudunk „meglenni”.

A reakció: „de hisz én lélegzem, mit kell ezen változtatni?”
Amire figyelni kell, hogy mindig alaposan kilélegezzünk, hogy legyen „hely” a friss
levegőnek. A tüdőnk kapacitása 4, 8 liter, ebből, felmérések szerint átlag 10%-ot használunk. Ezen is lehetne változtatni, hisz a levegő energia. Ha kielégítően, mélyen lélegzem, rengeteg energia jut a szervezetembe, energikusabb, vidámabb, lendületesebb leszek. Még jobb hír lehet az, hogy a légzés figyelése, a tudatos légzés nagyon jó nyugtató is. Az elme és a légzés kapcsolatát már megismerhettétek az előző összeállításban (link az előző összeállításra), de ha valaki nem olvasta, annak megjegyezzük röviden, hogy a nyugodt légzés eredményezi a nyugodt idegállapotot.

Gyakorlat:
Tegyük a hasunkra a kezünket, csukjuk be a szemünket, és figyeljük, ahogy a hasfal kilégzéskor befelé mozdul, akár egy kissé be is húzhatjuk, belégzéskor pedig előre domborodik, mint egy kis hordó, olyanná válunk.

3. A jógapózok helyes kivitelezése, avagy a helyes mozgás

0001676_2.jpg ()

Erre a reakció általában az, hogy nincs ere időm, vagy éppen az ellenkezője, mozgok én eleget. Azt érdemes megbeszélni magunkkal, hogy a jóga gyakorlása semmilyen extra feltételhez nem kötött. Nem kell a világtól elvonulni, nem kell az egész életünket megváltoztatni, csak egyszerűen el kell kezdeni jógázni, és a változások megérkeznek, amikor készek vagyunk rá.

Hogy nem érünk rá, gyenge kifogás, mert ha valóban teljes, kiegyensúlyozott életet akarunk élni, akkor nagyon gyorsan el kell kezdeni beépíteni a jógát az életünkbe. Apró dolgok, mint például az egyenes gerinccel való ülés, napközben néhány fej és vállkörzés, néhány előrehajlás, hogy felfrissüljünk, néhány gerinccsavarás, hogy kiürítsük a szervezetünkből a méreganyagokat, egy egyensúlyozó gyakorlat, hogy a koncentrációs készségünket növeljük, és az önbizalmunkat erősítsük, igazán nem igényelnek sok időt, és a hatás egyszerűen mesés.

Kezdjünk el gyakorolni, már most, a leírtak elolvasása után, folytassuk kitartóan, és napok alatt rájövünk, hogy nem is tudjuk elképzelni, hogyan lehettünk meg eddig jóga nélkül.

4. A táplálkozás

A lényeg, hogy csak akkor egyek, amikor valóban éhes vagyok, ne tömjem teljesen magam tele, hogy már levegőt sem bírok venni, egészséges étkeket fogyasszak, hogy ne terheljem a szervezetem. Az emésztés rengeteg energiát igényel, abban az esetben, ha nehezen fogyasztható táplálékokat fogyasztunk. Az étel energia is lehet, ha azt körültekintően választjuk meg. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot. Tudnunk kell, hogy a jógi reggel egy nagy pohár, szobahőmérsékletű víz elfogyasztásával kezdi a napot, hogy segítsen szervezetének eltávolítani a szervezetéből a salakanyagokat. Mibe kerül ezt kipróbálni?

5. A meditáció – a piramis csúcsa

0001676_3.jpg ()

A meditáló ember békés, kiegyensúlyozott, stressz-tűrő, harmóniában van önmagával, a környezetével, az egész Univerzummal. Most ne akadjunk meg az Univerzum szónál, tudom, sokan azt mondják, hogy nincsenek még saját magukkal sem jóban, akkor hogy jön ide az előbb említett univerzum.

Ha tudjuk, hogy minden mindennel összefügg, hogy azért vagyunk éppen itt és most, és éppen ezt az összeállítást olvassuk, nem egyebet, akkor hisszük, hogy semmi nincs véletlenül, mindig, minden, ami az utunkba kerül, az a fejlődésünket szolgálja. Remélem, a fentiek segítenek Mindenkinek közelebb jutni önmagához, egy teljesebb, kiegyensúlyozottabb élethez.

Egy csodás újévet, új kezdetet és fantasztikus felismeréseket kívánok,

Székesvári M. Melinda jógaoktató

A jógáról-meditációról bővebben itt olvashatsz:
joga.lap.hu
meditacio.lap.hu

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X