Főoldal > MOZGÁS > Teszteld a futótechnikád!

Teszteld a futótechnikád!

0

Írta:

Hátradőlve vagy mejdnem előre hajolva futsz? Sarkadra érkezel és finoman gördülsz a talpadon vagy trappolsz, és kacsázva lépkedsz? Kérd meg futópartnered, hogy figyelje meg, hogyan lépsz, hogyan tartod a felsőtested edzés közben, és igyekezz javítani a hibákon. Az lenne az optimális, ha nem csupán szívedzésként tekintenénk a futásra, hanem úgy is, mint egy szép, izmos […]

Hátradőlve vagy mejdnem előre hajolva futsz? Sarkadra érkezel és finoman gördülsz a talpadon vagy trappolsz, és kacsázva lépkedsz? Kérd meg futópartnered, hogy figyelje meg, hogyan lépsz, hogyan tartod a felsőtested edzés közben, és igyekezz javítani a hibákon.

Az lenne az optimális, ha nem csupán szívedzésként tekintenénk a futásra, hanem úgy is, mint egy szép, izmos lábakat, erős csontokat adó aerob sportra. Tudományos tények támasztják alá, hogy a rendszeres dinamikus ütköztetésnek kitett csontvázra – mely során a talpat huzamosabb, ám nem túl hosszú ideig tartó ütődések érik -, pozitív hatást gyakorolnak az ütődések: hatására hatékonyabban épülnek be a csontokba az olyan ásványi anyagok, mint például a foszfor vagy a magnézium. A futás tehát – módjával végezve – lehet épp a csontritkulás megelőzésének is egy módja.
Az azonban semmiképpen sem járható út, hogy helytelen tartásban gyakorolod a futómozgást. Az így végzett futóedzések hatására ugyanis kialakulhatnak, illetve súlyosbodhatnak egyes orthopédiai problémák. Olvasd végig az alábbi listát, és gondolkodj el azon, a te futótechnikád vajon milyen? Legyen ez most egyfajta ellenőrző teszt, melynek a legközelebbi edzés alkalmával aláveted magad.

Mire figyelj?

  • Minden lépésnél a sarkadra érkezel? Lényeges, hogy ne a teljes talpad csapd a talajra, ne a spicced érjen le először, hanem a sarkad! Ezt követően gyakorold a puha, lehető leghalkabb talpon gördülést!
  • Futásonként hányszor emlékezteted magad a vállaid leengedésére, a nyakad hosszanti nyújtására? Vagy ez már automatikus, emlékeztetned sem kell magad? Az a legjobb! A nyakba húzott vállak a felső csuklyás hátizom rövidülését eredményezik, melynek rövidtávú eredménye lehet a fájós nyak, fejfájás, görcsös vállöv.
  • Büszkén, kihúzott háttal futsz, vagy oldalról nézve megdőlsz előre, mint aki orra akar bukni? A vállak leengedése mellett a mellkas enyhe kiemelésére is ügyelni kell! Ha ez eddig nem volt automatikus, akkor a következő 3 hétben folyamatosan emlékeztesd magad rá, és egy kis idő múlva ösztönössé fog válni.
  • A lábfejeid előre néznek, túlzottan kifelé vagy túlzottan befelé fordulnak? Próbáld előrefelé fordítani őket, vagy nagyon enyhén kifelé. Figyeld magad! A kiegyensúlyozott, tudatos lábizom erősítések – elülső és hátsó combizmok, belsőcombizmok és combtávolítók – segíthetik a probléma orvoslását.
  • A lábaiddal futsz, vagy még az ökleid is összeszorulnak a folyamatos erőlködéstől? Talán még az arcod is grimaszba torzul? Hosszabb távon ezek a mimikai ráncok alaposan elmélyülnek majd az arcodban. Lazítsd el az arcizmaid futás közben! Kocogj mindig laza felsőtesttel, ruganyosan, és hagyd, hogy a lábaid tegyék a dolgukat!

Cikkünk szerzője a Fitnet alapítő főszerkesztője.

A témában kérdezd Góg Anikó személyi edző szakértőnket. Kérdezek


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X