Főoldal > PSZICHÉ > A Facebook magányossági háló lett?

A Facebook magányossági háló lett?

facebookközösségközösségi hálópárkapcsolat
0

Írta:

A Facebookot „magányossági hálónak” is lehet nevezni közösségi helyett, miután ausztr&

A Facebookot „magányossági hálónak” is lehet nevezni közösségi helyett, miután ausztrál kutatók 616 nő profiljának elemzése után rávilágítottak, hogy a magukat magányosnak tartók nagyobb eséllyel osztanak meg túl sok személyes információt – beleértve a párkapcsolati státuszukat és a lakcímüket is.

Szinte mindenkinek van olyan ismerőse a Facebookon, aki állandóan panaszkodik, mennyire elégedetlen az életével. Aggasztó a tény, de most kiderült, hogy az érintettek hajlamosabbak személyes információk megosztására a többieknél. A magányosok 79 százaléka a kedvenc könyveit és filmjeit is felsorakoztatja a párkapcsolati státusza, a lakcíme és egyéb adatai mellett.

Az új-dél-wales-i Charles Sturt Egyetem tudósai facebookozó nőket vontak be a vizsgálatba, akiknek fele (308 fő) elégedett volt az emberi kapcsolataival, másik felük azonban magányosnak tűnt – és ezt a következtetést kizárólag a legutóbbi megosztásukból is egyértelműen le lehetett vonni. A kutatás során aztán a profilok nyilvánosan hozzáférhető részeit vizsgálták, hogy kiderüljön, van-e összefüggés a magány és az információk kiteregetése között.

„Eredményeink alapján több magányos ember közölt magáról személyes információkat, párkapcsolati státuszt és lakcímet” – állapították meg a kutatók. Egészen pontosan a magányosak 98 százaléka tette közzé a párkapcsolati státuszát. Míg az említettek 79 százaléka listázta a kedvenc filmjeit és zenéit, ez az arány csupán 65 százalék volt a többieknél.

„Ésszerű, hogy a magányosak ilyen jellegű információkat teregessenek ki, hiszen meg akarják könnyíteni másoknak, hogy kapcsolatba léphessenek velük” – magyarázta a társszerzőként közreműködő Dr. Yeslam Al-Saggaf a Market Watch portálnak.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Forrás: Medipress.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X