Főoldal > PSZICHÉ > Tudományosan igazolt: a férfiak tényleg megbámulják a nőket

Tudományosan igazolt: a férfiak tényleg megbámulják a nőket

derékmellszépség
0

Írta:

A tudomány bebizonyította, hogy tényleg a nők testét bámulják. A szem mozgását követő

A tudomány bebizonyította, hogy tényleg a nők testét bámulják.

A szem mozgását követő modern technológia segítségével a kutatók kimutatták, hogy a férfiak sokkal kevesebb ideig nézik a nők szemét vagy arcát, mint a derekát és a mellét. A kutatásból ugyanakkor az is kiderült, hogy a nők is többet nézik más nők testét, mint arcvonásait.

Az amerikai Nebraska-Lincoln Egyetem kutatói Sarah Gervais szociálpszichológus professzor vezetésével 36 férfi arcára helyezte fel az eszközt, amely ezredmásodperces gyakorisággal követte a tekintetüket. A résztvevők tíz nő képét nézték meg, akik háromféle alakot képviseltek: gömbölyded, sovány vagy átlagos testalkatú. Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak többet nézték a nők testét, mint az arcát, és a legtovább a nagy mellű, keskeny derekú és széles csípőjű nők vonzották a tekinteteket. A szakértők szerint ez azért alakulhatott ki, mert a férfiak így keresik a gyermekszülésre alkalmas potenciális párt.

Gervais professzor azonban azt is hozzátette, hogy a jelenségnek egy modernebb és szomorúbb magyarázata is lehet. Olyan kultúrában élünk, amely állandóan tárgyiasítva mutatja a nőket az interakciókban a televízióban és a médiában. Amikor a saját szemünkkel nézzük a hétköznapi, átlagos nőket, mi is ezekre a testrészekre összpontosítunk.

A professzor szerint eddig nem rendelkeztünk tudományos bizonyítékkal arra nézve, amit a nők mindig is sejtettek, vagyis arra, hogyan nézik őket a férfiak. A nők véleményét ismertük, de ez a kutatás bizonyítja elsőként ezt a jelenséget.

Amikor azonban ugyanezt a kísérletet 29 nő részvételével is elvégezték, hasonló eredmény született: a nők is más nők mellét és csípőjét nézik meg inkább, mint az arcukat. Gervais professzor szerint ennek az lehet az oka, hogy felmérik versenytáraikat, ezért tetőtől talpig végigmérik a másik nőt.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X