Főoldal > PSZICHÉ > Pasidolog? Ugyan! Így nem fognak átvágni

Pasidolog? Ugyan! Így nem fognak átvágni

autólakásszerelő
0

Írta:

De ennek most vége! Eláruljuk, hogyan kerüld el a csapdákat. Autószerelőjével folytatott vita után

De ennek most vége! Eláruljuk, hogyan kerüld el a csapdákat.

Autószerelőjével folytatott vita után bosszúsan érkezett meg a barátnőm a legutóbbi találkozónkra. A történet a szokásos: a szerelő szidta az előző szakit, és egy csomó kicserélni, megjavítani való dolgot vélt felfedezni az autón, persze szép nagy összegért. „Egyáltalán nem értek a kocsikhoz, honnan tudjam, tényleg szükség van-e ezekre, vagy csak pénzt akar leakasztani rólam?! Az exemet csak nem kérhetem meg, hogy segítsen…” Úgy tűnik, a barátnőm nincs egyedül ezzel a panasszal – vezető szerkesztőnk, Ági például a lakásfelújítás alatt került szembe a mindent jobban tudó férfiakkal. (Olvasd el történetét a 29. oldalon.) Ezért itt volt az ideje, hogy kinyomozzuk, hogyan kerülhetjük el ezeket a pénznyelő csapdákat. Csak fogadd meg szakértőink tanácsait, és te is helytállhatsz a pasis témákban!

Ha autószerelőhöz mész

Ha rendszeresen vezetsz, nem árt kicsit kiművelődni a műszaki dolgokban. Már azzal sokat tehetsz, ha újra átnézed az autóvezető-tanfolyamon kapott tanulnivalót, ezután pedig már csak Kassai Zsolt autószerelő tippjeit kell követned!

Olvasd el!

Az autókhoz is jár használati utasítás – ha nincs meg, a gyártók honlapjáról pótold! Ebben egy csomó olyan tudnivalót találsz, ami alapján rögtön kiszúrhatod a gyakori turpisságokat! Nézd meg, hogy a járgányodban hány kilométerenként kell például gyertyát, olajat cserélni, így van mire hivatkoznod, ha a szerelő feleslegesen erőlteti.

Válassz jól!

Négy-hat éves koráig (gyártótól függ) a kocsid újnak számít – ha ez idő alatt bármi probléma adódik, kizárólag márkaszervizbe menj! Ha ugyanis nem hozzá- értő nyúlkál bele az autódba, amellett hogy még nagyobb bajt csinálhat, a garanciát is elveszíted. Komoly hibánál ez rengeteg pénzt jelenhet, úgyhogy nem érdemes kísérletezni. Később választhatsz kisebb műhelyt is, de kizárólag ajánlás, és ne a hirdetések alapján dönts!

Légy résen!

Javítás után kérj egy munkalapot: ráírják, hogy pontosan mit csináltak az autóddal. Alkatrész-cserénél kérd vissza a rosszat – az irattal összevetve máris kiderül, ha pluszdolgot csempésztek a költségekbe, de később se dobd ki! Így visszakövethető, ki mit bütykölt a kocsin, de csak akkor érvényes, ha rajta van a szerelő és a cég neve, adószáma, címe, a dátum és aláírás.

Készülj fel!

Ha kérdésed merül fel a kocsiddal kapcsolatban, a legjobb, ha először – mint minden más esetben is – a nethez fordulsz! A fórumokat ugyanis nem a reklám mozgatja, így azonnal a tuti információhoz juthatsz, sőt te is kérdezhetsz! A különböző autómárkák webes rajongói klubját is érdemes megkeresned, mert a tapasztalatok alapján olyan típushibákra derülhet fény, amiket egy szerelő csak hosszas találgatás után azonosítana be.

szerelo2.jpg ()Csekkold az árát!

A kisebb tételeket, mint az ablaktörlő lapátot, izzókat vagy motorolajat a benzinkutak helyett szerezd be inkább a nagyobb bevásárlóközpontokban! Így elkerülheted a hamísított, felhígított vagy felárazott termékeket. Egy ügyes barát pedig ezek cseréjét is simán megoldja, így csomó pénzt spórolhatsz! A drágább alkatrészekre viszont mindenképpen érdemes a márkaszervizekben árajánlatot kérned, hiszen fontos, hogy megbízható, gyári termékkel pótolják a kiesőt.

Ha lakásfelújításba fogsz

Lakásszépítés előtt számolj azzal, hogy biztosan nem lesz fáklyásmenet: a megfelelő kivitelezőket pont olyan nehéz megtalálni, mint a nagy őt. De ebben is segítünk! Illés László generálkivitelező elárulja, mire figyelj, és hogyan biztosítsd be magad!

Felejtsd el a netet!

Amikor még csak keresgélsz, felejtsd el az internetet! Rengeteg időd és energiád mehet el így, hiszen ott mindenki azt mond magáról, amit akar. Inkább kérdezd ki az ismerőseidet, és gyűjts össze három embert, aki nekik már bevált – rögtön csekkolhatod is, náluk mit alkottak. Mindenképp kérj azért további referenciafotókat is, de dönteni úgyis a személyes találkozó alapján fogsz.

Ne az olcsót!

A kivitelezőktől kérj be árajánlatot (a munkadíjat, segédanyagokat fogja tartalmazni, de a csempét, tapétát természetesen nem), majd hasonlítsd össze őket! Soha ne dönts valaki mellett csak azért, mert ő a legolcsóbb! Nézd meg például, hogy az építési hulladék eltakarítása benne van-e az árban, mert sok bosszúságot fog okozni, ha a végén ezt neked kell megoldani. Legjobb, ha mindent összevetve egy középáras szakembert választasz.

A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Maxima magazinban!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X