Főoldal > PSZICHÉ > 5 étel, ami segíthet a nehéz pillanatokban

5 étel, ami segíthet a nehéz pillanatokban

álmatlanságételrosszkedv
0

Írta: and

Ráncok ellen Egy amerikai kutatás nemrégiben megállapította, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak  olívaolajat, sokkal kevésbé ráncosodnak.  Ennek oka, hogy az olívaolaj rendkívül gazdag esszenciális telítetlen zsírsavakban, magas E-vitamin tartalma pedig gátolja a bőr öregedését, és ránckisimító hatású. Az avokádó értékes vitaminokat és lecitint tartalmaz, ami fiatalítja és bársonyossá varázsolja a bőrt.  Remek bőrszépítő […]

Ráncok ellen

Egy amerikai kutatás nemrégiben megállapította, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak  olívaolajat, sokkal kevésbé ráncosodnak.  Ennek oka, hogy az olívaolaj rendkívül gazdag esszenciális telítetlen zsírsavakban, magas E-vitamin tartalma pedig gátolja a bőr öregedését, és ránckisimító hatású.

Az avokádó értékes vitaminokat és lecitint tartalmaz, ami fiatalítja és bársonyossá varázsolja a bőrt.  Remek bőrszépítő étel a mexikói avokádókrém, ami amellett, hogy nagyon egészséges, gyorsan elkészíthető.

A Guacamole hozzávalói: 2 érett avokádó, 6 evőkanál frissen facsart citrom leve, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 friss chilipaprika, 2 közepes méretű érett paradicsom, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 csokor friss petrezselyem, 1 csipetnyi koriander por, só és bors.

Vágd félbe az avokádót, szedd ki a magját, és törd össze a húsát egy villával, majd locsold rá a citromlevet.  A megtisztított hagymát és a fokhagymát vágd nagyon finomra, és aprítsd fel a chilit.  A paradicsomot tedd 1 percig forrásban lévő vízbe, így könnyedén eltávolíthatod a bőrét, majd kockázd fel apróra. Keverd hozzá az olívaolajat és a fűszereket, majd botmixerrel pépesítsd az egészet. Az avokádó mártogatóst fogyaszthatod  tortilla chipshez, sült krumplihoz, vagy sült húshoz.

shutterstock_51829213.jpg ()Ingerlékenység ellen

Már egy csipetnyi sáfrány is remekül nyugtatja az idegeket, csökkenti a fáradtságot, és javítja a depresszív hangulatot, ám akkor is segítet, ha alvásproblémáktól szenvedsz. Az egzotikus fűszernövény csodálatos ízt és színt kölcsönöz az ételeknek, a sáfrányos rizottót tengeri ételekhez köretként, vagy önmagában is fogyaszthatod.

Hozzávalók: 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kisebb fej hagyma, 125 gramm rizottó rizs, ½ teáskanál sáfrány, 250 ml forró húsleves, 3 cl fehérbor, 50 gramm reszelt parmezán, só, bors.

Hevítsd fel egy serpenyőben a vajat és az olívaolajat. Párold meg rajta az apróra vágott hagymát, tedd hozzá a sáfrányt és a rizst, pirítsd pár percig, majd öntsd fel egy kis húslevessel. Várd meg, amíg a rizs felszívja a folyadékot, majd folyamatosan kevergetve add hozzá a maradékot is. Ha megpuhult a rizs, add hozzá a fehérbort, majd a rizottót keverd össze egy kis vajjal, szórd rá a parmezánt, végül sózd és borsozd ízlés szerint.

Izomláz ellen

Este nagyon jól esett a mozgás, ám úgy szenvedsz reggel, mintha kínoznának? Az izomláz nagyon gyakori jelenség, ha intenzívebb testedzéssel hirtelen megterheled az izmaidat, s bár nem jelent komolyabb veszélyt, mégis rendkívül fájdalmas. A magnézium fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, az izmok és az idegrendszer működésében, ennek hiánya pedig izomgörcsöket, ízületi fájdalmakat okozhat. A spenótot nem véletlenül hívják antistressz növénynek, hisz kiváló magnéziumforrás, aminek rendszeres fogyasztásával megelőzheted az izomlázat. 100 gramm spenót a napi ajánlott vas-és folsav mennyiség egyharmadát biztosítja, emellett kiemelkedően gazdag élelmi rostokban,  flavonoidokban és antioxidánsokban.  Ha gyors és könnyű ételt szeretnél készíteni belőle, íme, a görög spenótos pita hozzávalói: 200 gramm fagyasztott spenót, 1 pita kenyér, 300 gramm lazacfilé, 1 gömb mozzarella, só, bors és szerecsendió. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, olvaszd ki a spenótot, és csepegtesd le róla a vizet.  Vágd félbe a kenyeret, tedd bele a spenótot, és fűszerezd meg. A lazacot és a mozzarellát szeleteld fel vékonyra, helyezd a kenyér belsejébe, majd tedd az előmelegített sütőbe, és kb. 10 perc alatt süsd készre. 

Rosszkedv ellen

Nyomott a hangulatod és legszívesebb elmenekülnél a világ végére?  A lenmag valódi csodaszer, és az egyik legismertebb forrása az alpha-linolénsavnak, amit a szervezet nem képes előállítani, ám nélkülözhetetlen annak egészséges működéséhez. A lenmagban lévő omega-3 zsírsavak serkentik az agyműködést, endorfint szabadítanak fel, így stabil érzelmi állapotot eredményeznek.  Energikusan és jókedvűen indulhat a reggel a következő snackkel, aminek a hozzávalói: 150 gramm alma, 120 gramm banán, 180 gramm gyümölcsös joghurt, 100 gramm zabpehely és 1 evőkanál lenmag. Keverd össze a zabpehellyel a lenmagot, és öntsd rá a joghurtot. Az almát és a banánt karikázd vékony szeletekre, majd óvatosan add hozzá a joghurtos keverékhez.

shutterstock_40182529.jpg ()Alvási problémák ellen

Ismét egy borzasztó nap áll mögötted, és álmatlanul forgolódsz az ágyban? A jó alvás az első lépés az egészséges életmód felé, ennek hiánya komoly testi és lelki betegségeket eredményezhet. Alvásproblémák ellen számos természetes gyógyító forrás áll a rendelkezésedre. Ha nem jön álom a szemedre, fogyassz minél több zabból készült ételt, mivel a zab rendkívül gazdag melatoninban, serkenti a szerotonintermelődést a szervezetben, ami csökkenti a feszültséget és elősegíti a nyugodt alvást.  A zabpelyhes-túrós müzli tápláló és egészséges étel, elkészítéséhez 400 gramm túrót keverj össze 75 gramm mézzel, tegyél bele 2 lereszelt almát, adj hozzá 120 gramm teljes kiőrlésű zabpelyhet, végül az egészet keverd jól össze.

A Novorin orrcsepp használata a mindennapokban

Top 6 zsírégető étel


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X