Főoldal > FOGADOM > 5+1 tuti táplálkozási tipp a lapos hasért

5+1 tuti táplálkozási tipp a lapos hasért

diétahaskockás haslapos hasotthoni edzés
0

Írta:

A hason lerakódott zsírpárnák igen zavaró látványt nyújtanak, emellett azonban jelentős egészségügyi kockázattal is járnak. Nem állítjuk, hogy könnyű, de szerencsére nem lehetetlen megszabadulni tőlük.

Az alábbi étkezési tippek hatékony segítséget nyújtanak, hogy végre elérd a hőn áhított lapos hasat.

1. Csökkentsd a kalóriabevitelt, de ne túlságosan

Egyértelmű, hogy a fogyáshoz kalóriadeficitre van szükség, azaz kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyit a nap folyamán elégetsz. Természetesen ennek elérése mindenkinél egyénileg változó. A legfontosabb, hogy pontosan felmérd, mennyit ettél, amikor lerakódtak a zsírpárnák, és mennyi az a napi kalóriabevitel, amely mellett fogyni tudsz. Bármennyire is zavar az úszógumik látványa, heti fél-egy kilónál több fogyást ne tűzz ki célul. A kalóriák túlzott csökkentése ugyanis nem igazán eredményes. Felejtsd el azokat a fogyókúrákat, amelyek arra biztatnak, hogy napi 1200 kalóriát, vagy annál is kevesebbet vegyél magadhoz. Ezt a kutatások is alátámasztották: azon csoport, amelynek tagjai napi 1100 kalóriás étrendet tartottak, jelentősen lelassították az anyagcseréjüket, szemben az 1500 kalóriát fogyasztó csoporttal, akiknél sikeres volt a fogyókúra. Sajnos az anyagcsere megváltozott működése kihat arra az időszakra is, amikor visszatérsz a normális étkezésre. Emiatt panaszkodnak sokan arra, hogy már minden egyes falattól híznak. Bármennyire is türelmetlenül várod az eredményt, ne kövess túl szigorú diétát!

2. Egyél sok oldható rostot

Az oldható rostok rengeteg vizet szívnak magukba, és segítségükkel a táplálék lassan halad végig az emésztőrendszeren. Stabilizálják a vércukrot, és tovább teltségérzetet adnak, mint a rostban szegény ételek. A rostdús étkezésnek köszönhetően a szervezet kevésbé lesz hajlamos a zsír raktározására a létfontosságú szervekben és azok körül, csökkentve a hasi elhízás esélyét. Már napi 10 g oldható rost bevitele 3,7%-kal csökkenti a test középső táján jelentkező elhízást egy év alatt, derült ki a kutatások eredményéből. Fogyassz sok zabot, lencsét, babot, brokkolit, áfonyát, almát, avokádót és lenmagot.

3. Száműzd a finomított szénhidrátokat

A szénhidrátok fontos üzemanyagaink, emiatt nem érdemes kizárni őket étrendedből, vagy túlzottan korlátozni fogyasztásukat. A finomított szénhidrátokat azonban próbáld messzire kerülni, ha a lapos has elérése a cél. Fogyassz helyettük komplex szénhidrátokat. A kutatások is alátámasztották, hogy a teljes kiőrlésű szénhidrátot fogyasztók 17%-kal kevésbé raktározták testük középső tájékára a zsírt, mint magas finomított szénhidráttartalmú étrendet követő társaik. Napi szénhidrátbeviteled 10%-át pedig csoportosítsd át fehérjére.

4. Igyál fehérjeturmixot

Tévhit, hogy a fehérjepor csak gyúrósoknak való. A megemelt fehérjebevitel felgyorsítja az anyagcserét, csökkenti az étvágyat és támogatja a zsírégetést, főleg a test középső részéről. A táplálkozási szakértők azt ajánlják, hogy a napi kalóriabevitel 30%-a álljon fehérjéből. A legkönnyebben ezt úgy érheted el, ha a fehérjedús ételek (csirkemell, tonhal, tojás, túró, cottage cheese, mozzarella) mellé beiktatsz napi egy proteinport vagy -szeletet. Ha minőségi terméket választasz, akkor egy adagja átlagosan 20-25 g fehérjét tartalmaz, cukor hozzáadása nélkül.

88298501 - fitness sexy woman showing abs and flat belly in gym. beautiful muscular girl, shaped abdominal, slim waist

5. Zsírokból a monotelítetlent válaszd

A monotelítetlen zsírsavak jótékony hatásait már a ’60-as években felfedezték. Fogyasztásukkal nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedéseket előzheted meg, de a hasi elhízást is. A Mediterrán-diéta egyik fő előnye, hogy monotelítetlen zsírok fogyasztására ösztönöz, emiatt követői között alig található olyat, aki hasra hízik. Tegyél egészségedért, és fogyassz sok olívaolajat, avokádót és magvakat.

+1. Kerüld a folyékony kalóriákat

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, napi kalóriabevitelednél ne csak az ételeket vedd figyelembe, ugyanis az üdítők, a gyümölcslevek és a trendi smoothie-k is jelentős kalóriát és cukrot tartalmaznak. Szó szerint itatják magukat, így fogyasztásukkal könnyen napi kalóriaigényed többszörösét is beviheted a nap folyamán. Ráadásul az agy sem érzékeli őket kalóriaként, így mellettük ugyanúgy helyet kap a szokásos háromszori-ötszöri étkezésed. Az elfogyasztott folyadékok tehát mind többletkalóriaként jelentkeznek. Ráadásul többségük fruktózt tartalmaz, amely kifejezetten szoros kapcsolatba hozható a hasi elhízással. Gyereke(i)det se szoktasd rá az édes italokra, mert a kutatások szerint, 60%-kal növeled későbbi elhízásuk esélyét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X