Főoldal > kihívás > 5 alapigazság, amit tudnod kell a hasi zsírpárnákról

5 alapigazság, amit tudnod kell a hasi zsírpárnákról

diétafogyásfogyókúrahashasi zsírlapos hastáplálkozászsírégetészsírpárna
0

Írta:

Leadtad a felesleget, de a hasad még mindig nem lapos? A jól összeállított diéta és edzésterv követése is könnyen eredménytelen maradhat, ha nem ismered a legfontosabb tényeket a hasi zsírról.

1. Több, mint esztétikai gond

Már megbékéltél az úszógumik látványával? Sajnos a hasi zsír sokkal több, mint esztétikai probléma. A kutatások során egyértelműen kiderült, hogy azok, akik a has tájékán raktározzák a zsírt, sokkal hajlamosabbak bizonyos krónikus betegségekre, mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Testünkben kétféle zsír is található, ezek közül a zsigeri zsír veszélyesebb, mint a bőr alatti, úgynevezett szubkután zsír. A zsigeri zsír, amilyen a hasi is, ugyanis a létfontosságú szervekben és azok körül helyezkedik el. Sajnos emiatt azok a nők is veszélyben vannak, akiknek ideális a testsúlya. Ezért fontos, hogy ne csak a mérleg mutatóját figyeld, hanem derékkörfogatodat is. Egészséged érdekében ügyelj rá, hogy ne haladja meg a 90 cm-t.

2. A genetikának is szerepe van

Ha figyelmesen olvasod ezt a cikket, te sem lehetsz hálás a genetikának, a hasi zsírt illetően. A kutatások szerint 5 különböző gén tehető felelőssé, ha tested közepén raktározod a zsírt. Mielőtt rögtön feladnád a lapos hasért folytatott küzdelmet, tudd, hogy a genetika csak hajlamossá tesz a nagyobb derékkörfogatra. Az életviteled határozza meg, hogy ez tényleg így is lesz-e. Ha mindent megfelelően csinálsz: jól összeállított étrendet követsz, rendszeresen mozogsz és jól kezeled a stresszt, akkor valószínűleg a genetika akadályoz meg a kockás has elérésében.

3. Az izomépítés igen hatékony segítség

A nagyobb izomtömeg gyorsabb anyagcserével és jobb inzulinérzékenységgel jár, ezáltal megakadályozza, hogy tested középső részére raktározd a zsírt. Egy nagy kutatás során, amelybe 10.500 felnőtt résztvevőt vontak be, bebizonyosodott, hogy az erősítő edzések hatékonyabban felveszik a harcot a hasi zsírpárnákkal szemben, mint a kardió. Érdemes ezért heti 3-4 alkalommal súlyzós edzést végezni. A tuti eredmény érdekében ezeket az edzéseket kombináld fehérjedús étrenddel. Azok a nők ugyanis, akik napi kalóriabevitelük 30%-át fedezték fehérjéből kétszer annyi hasi zsírtól szabadultak meg, mint kevés fehérjét fogyasztó társaik, derült ki egy másik kutatásból. Ezt egyenletesen oszd el, tehát minden étkezéskor fogyassz 25-30 g fehérjét, amely nagyjából egy fél csirkemellnyi mennyiség.

48565557 - work out fitness woman doing sit ups abs abdominal crunches core exercises with medecine ball

4. A kalóriák minősége is számít

Nemcsak az fontos, hogy naponta hány kalóriát eszel, sőt, hogyan oszlanak el a makrók, kiemelt figyelmet kell szentelni a kalóriák mögött rejlő ételek minőségének is. A tiszta étkezés nem véletlenül indult világhódító útjára, a feldolgozott élelmiszerek ugyanis igen károsak egészségünkre. Tele vannak mesterséges anyagokkal, emellett alig tartalmaznak rostot, ezáltal felborítják a hormonháztartást és teret engednek a zsírok raktározásának. A teljes értékű élelmiszerek, mint a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák és a minősített bio gazdálkodásból származó csirke vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal látják el a szervezetet, távolt tartva a hasi zsírt.

5. Sokat számít a hatékony stresszmenedzsment

A tartós stressz mentálisan és fizikálisan is megbetegít. A kortizol nevű stresszhormon állandó megemelkedett szintje nemcsak elősegíti a zsírok raktározását, de egyenesen a hasra irányítja azokat. A stresszorok, azaz a szervezetre ható külső erők és körülmények sokfélék lehetnek: állandó túlóra, rossz munkakörülmények, párkapcsolati problémák, alváshiány vagy akár a túledzés is ide sorolható. A legzsúfoltabb napokon is ajándékozd meg magad néhány percnyi pihenéssel, aludj 7-8 órát, illetve iktass be pihenőnapokat az edzéstervedbe. Kerülj ki a stressz szorításából, és légy büszke lapos hasadra.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X