Főoldal > kihívás > Futni jó, fuss te is!

Futni jó, fuss te is!

edzésfogyásfutásfutócipőizommozgássport
0

Írta:

Az iskolai testnevelés órákon valószínűleg mindannyian utáltuk a futást, felnőttként azonban sokunkat foglalkoztat a gondolat, hogy illene megpróbálkozni ezzel a mozgásformával.

Ez természetes, hiszen a futás a járás mellett életünk legelemibb mozgásformája. Sokan mondogatják, hogy „én nem tudok futni”, „2 perc után meghalok” – és ezzel meg is pecsételik saját sorsukat, már ami ezt a sportot illeti – ennek ellenére érdemes levetkőzni a gátlásokat, félretenni a negatív gondolatokat, és kipróbálni, vajon felnőttként, nem kötelező jelleggel hogy megy a futás.

Már az egészen pici gyerekek is tudnak futni (labda után, fogócska közben), és egészen addig élvezik is ezt, míg a kötelező iskolai futással meg nem ismerkednek. Szerintem itt szúrják el az egészet… a tanár ordít, hogy „fussál gyorsabban kisfiam”, meg „akkor még 10 kör a pálya körül”, ezeket persze, hogy nem élvezi senki. Hiányoznak az alapok, a futótechnika, az erőnlét megszerzése, na és a futás megszerettetése. Ám aki képes túllépni kellemetlen iskolai élményein, és pozitívan, lelkesen áll hozzá a futáshoz, élvezni fogja!

Mire van szükség a futáshoz?

1. Elhatározás

Döntsd el, hogy szeretnél jobban megismerkedni a futással, és ezután rendszeresen időt fogsz szánni rá. Ha megbeszéled magaddal, hogy beilleszted az életedbe ezt a mozgást, és jókeddvel, elszántan kezdesz bele, sokkal jobban fog menni. Fontos, hogy ne érezd kényszernek, hogy futni fogsz, magadért, a testedért és a lelkedért csináld!

2. Futócipő

Mivel a futás során főleg a lábad használod, elengedhetetlen, hogy megfelelő cipőben vágj bele. Felejtsd el a Converse tornacipőt, a vékony, lapos talpú, utcai használatra tervezett cipőket, mert könnyen (és gyorsan) fájdalom, sérülés lehet a vége. Nem kell persze azonnal a legspécibb, legdrágább futócipőt beszerezned, ráérsz akkor egy komolyabb csukába beruházni, amikor már futsz egy ideje, és biztosan nem fogod abbahagyni – bár egy drága, szép cipő igen jó motiváció tud lenni. Menj el valamelyik futóboltba (Spuri, Nyúlcipő) vagy nagy sportáruházba (Dechatlon, Intersport, Hervis), ahol szakértő eladók segítségével válogathatsz a cipők közül. Mindenképpen úgy vásárolj először cipőt, hogy segítséget kérsz az eladótól! Ő el tudja mondani, melyik cipőt milyen talajra tervezték, milyen edzésgyakoriságra, milyen lábtípusra, ezek mind fontosak! Figyelj arra, hogy a futócipőd az utcai cipőd méreténél legalább 1 – 1,5 számmal legyen nagyobb.

3. Futóruházat

Manapság csupa divatos, szépséges futóholmival találkozhatsz az üzletek polcain. Ha szeretnél, bátran válogass közülük, mert megérik az árukat, illetve plusz motivációs tényezőt is jelentenek – ki ne szeretné megmutatni a világnak a vadiúj, csodaszép futófelsőjét?  A nagy sportáruházak kedvező áron, széles kínálattal várnak, érdemes szétnézni, néhány ezer forintból pólót, nadrágot, sapkát és még zoknit is vehetsz.

A melegre való tekintettel mindenképpen rövid ujjú, vagy akár ujjatlan felsőt érdemes viselni, amelyik szimpatikusabb. A felsőd legyen technikai anyagból, mert ez nem dörzsöl ki, kényelmes, nem tapad a testre, és elvezeti az izzadságot a test felszínéről, így nem cipeled magadon a vizes felsőt.

A nadrág kiválasztásánál fontos tényező, hogy összeér-e a combod, vagy sem. Ha összeér, akkor érdemes testhez álló „biciklis nadrágot”, „cicanadrágot” választani, amely megakadályozza a combok kidörzsölődését. Ezt viselni nem ciki, minden második ember ilyenben fut, és nem vizslatja a másik hátsóját. Ha nem ér össze a combod, akkor választhatsz bővebb szárú rövidnadrágot is. Ha nem futásra tervezett nadrágot veszel fel, ügyelj arra, hogy ne vastag pamutból készült nadrágban vágj neki a távnak, inkább válassz vékonyabb, szellősebb anyagból gyártott nacit.

Mindenképpen viselj zoknit, hogy ne izzadjon, tapadjon bele a lábad a cipőbe, és ne dözsölje ki a bőröd. Egy sima sportzokni megfelelő választás.

Nőknél nagyon fontos a megfelelő sportmelltartó viselése, soha ne indulj el úgy futni, hogy nem veszel melltartót a pólód alá! Az ujjatlan felsők többségében van beépített melltartó, ezek alá természetesen nem kell plusz.

Sapkát érdemes tenni, ha tűz a nap, választhatsz futáshoz tervezett sapkát, de egy egyszerű baseball sapka is megteszi: védi a fejed és a hajad a káros napsugaraktól. Ha nem szereted a sapkát, kendőt, fejpántot is tehetsz.

42096367 - portrait of happy young woman running on country road. caucasian female model on morning run outdoors.

4. Óra / telefonos app

Nem létszükség, de jó, ha van rajtad egy óra, de ha nincs sportórád, akkor tölts le egy futós applikációt a telefonodra, és rögzítsd azzal az edzésed. A technika segítségedre van abban, hogy mérd a futással eltöltött időt és a megtett távolságot. Ez segíti az edzést és motivál is egyben.

Hogyan kezdd el?

Megvan az elhatározás, van cipőd, felöltöztél, felkészültél a futásra? Először is gondold át a következőket!

1. Miért szeretnél futni, mit szeretnél elérni?

Szeretnél egészségesebb, sportosabb, formásabb lenni, növelnéd az állóképességedet, a kitartásodat? Esetleg szeretnél lefutni egy bizonyos távot (5 km, 10 km)? Gondold át, mit akarsz a futástól, legyél tisztában a céloddal. Ha tudod, hogy miért edzel, sokkal könnyebben fog menni, könnyebben legyűröd az akadályokat, nehézségeket.

2. Mennyi időt tudsz rászánni hetente a mozgásra?

A heti három edzés elsőre ideális mennyiségnek tűnik, és ne ijedj meg, eleinte elég fél órát futással töltened, aztán amikor belejöttél, ezt növelheted. A lényeg a fokozatosság, és a tudatosság!

3. Tervezd meg az edzéseid!

Gondold át, mely napokon tudsz időt szakítani a futásra. Jelöld ki ezeket a napokat, és ehhez tartsd is magad. Ha előre tudod, hogy kedden délután 5-kor edzel majd, fel tudsz rá készülni, és tudatosan tervezheted az adott napod. Egy edzésnapot követően legyen egy pihenőnapod, hogy a pihenés során az elvégzett edzésmunka „be tudjon épülni”. Nem attól fejlődsz ugyanis, ha félőrült módjára edzel, hanem a tudatos, szépen felépített edzésektől, és a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéstől.

Ha rendszeresen eljársz futni, hamarosan érezni fogod majd a fejlődést. Ne kedvetlenedj el, hogy ha az első hét után nem nagy a változás, a szervezetnek reagálnia kell az őt ért impulzusokra (vagyis a rendszeres mozgásra), alkalmazkodnia kell, ezután viszont érezhető lesz a változás. Légy következetes és kitartó, kövesd az edzéstervet, és menni fog!

4. Hol fogsz futni?

Válassz magadnak edzőhelyet. Ha van a közeledben sportpálya, park, akkor az ideális lehet számodra. Ha a lakóhelyed környékén nincs ilyen, akkor sincs baj, jelölj ki a közelben egy nagyobb kört az utcákon, és menj arra. Ne törődj az emberekkel, lehet, hogy valaki furán fog rád nézni, hogy mit csinálsz, de gondolj arra, hogy csak irigykedik, hogy te milyen elszánt és sportos vagy, ő pedig nem.

5. Egyedül vagy társaságban?

Ha nagyon elszánt vagy, akkor egyedül is menni fog. Ám ha az a típus vagy, aki szeret halogatni, kevésbé motivált, ha egyedül van, akkor keress egy társat, akivel közösen tudsz edzeni. Így egymást tudjátok ösztönözni, segíteni, biztatni – és ha megbeszélitek, hogy ma este futás van, akkor biztosan nem fogod elbliccelni az edzést.

6. Vezess edzésnaplót!

Hihetetlenül jó érzés viszont látni egy edzésnaplóban azt, hogy mennyi időt szántál a mozgásra. Ha leírod, hogy melyik napon mennyit edzettél, mekkora távot tettél meg, mennyi időt szántál sportra, nem csak a tested érzi majd a hatást, hanem a lelked is. A napló segítségével követni tudod a fejlődésedet, láthatod a mérföldköveket, amiket a futóvá válás útján megtettél. A telefonos futóappok tökéletesek naplózási célra, minden fontos dolgot láthatsz bennük a futásaiddal kapcsolatban.

Miért jó a futás?

Csak címszavakban, röviden:

  • megmozgatja az egész testet, főleg a láb, a fenék, a has izmait, és a karokat
  • fejleszti az állóképességet
  • javítja a keringési rendszer állapotát
  • fejleszti a szívet és a tüdőt
  • segíti a fogyást, csökkenti a testzsír mértékét
  • boldogsághormont termel
  • kikapcsol, feltölt lelkileg, remek stresszoldó
  • mindegy, hány éves vagy, sosem késő elkezdeni!

Hajrá, fuss velünk! Kövesd 5 vagy 10 kilométeres edzésprogramunkat, és csatlakozz a Facebook eseményünkhöz!

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X