Főoldal > DIÉTA > 8 tipp, hogy megtartsd a súlyod

8 tipp, hogy megtartsd a súlyod

diétafogyásfogyókúratáplálkozás
0

Írta:

Sikerült leadni a pluszkilókat, az álomalakod megtartásával viszont gondjaid vannak? Mindig belekeveredsz a jojó-effektusba? A tippjeinkkel végleg leszámolhatsz az ördögi körrel!

1. Keress támogatókat

Ha a környezeted is biztat az alakod megtartására, sokkal könnyebben be tudod tartani az alapszabályokat: egy személyi edző például soha nem fogja hagyni, hogy visszaszedd azt a pár kiló pluszt, a család és a baráti kör pedig nagyon jó a motiválásban!

2. Hallgass a gyomrodra

Sokszor akkor is eszünk, ha éppen nem is vagyunk éhesek – nem csoda, hogy hamar visszahízzuk a leadott kilókat! Legközelebb, amikor te is megkívánsz valami nyalánkságot (pedig nem is vagy éhes), inkább igyál meg egy jó nagy pohár vizet és csak akkor egyél legközelebb, ha már tényleg korog a gyomrod!

3. Aludj legalább 7 órát

Bár minden embernek más a bioritmusa, az orvosok egyetértenek abban, hogy napi 7 óra alvás nemcsak az életminőséget, hanem az egészséget is fejleszti. A legfrissebb kutatások szerint, minél többet alszol, annál vékonyabb leszel, hiszen az éhségérzetért felelős ghrelin hormon alvás közben a minimumra csökken.

4. Mindig tartsd fél szemedet a súlyodon

Nem kell, hogy minden egyes nap ráállj a mérlegre és megszállottan számold a kalóriákat, de soha ne egyél több hizlaló ételt a kelleténél! Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói szerint azok nők tudják a legkönnyebben megtartani a súlyukat, akik kéthetente mérik meg a testsúlyukat – így van összehasonlítási alapjuk, ráadásul állandóan motiváltak.

5. Mérd ki az adagjaidat

Fontos, hogy odafigyelj az étkezésre, mert a nem megfelelő adagú főétel miatt gyakran túleheted magad, ami hosszú távon hízáshoz vezethet. A legjobb, ha mindig ugyanabba a tányérba szedsz ki magadnak ételt, így nem kell azon aggódnod, hogy sokat vagy keveset szedtél-e magadnak.

6. Koncentrálj a rostra

A rost a legjobb és a legfontosabb szénhidrát, amit megehetsz, mert a szervezet nem képes megemészteni és közvetlenül jutnak el a vastagbélbe. Ez azt jelenti, hogy nem tudsz tőlük zsírpárnákat szedni magadra és a gyomrodat is sokáig eltelítik. A gyümölcsök, a zöldségek, a babfélék és az olajos magvak mind-mind sok rostot tartalmaznak!

7. Egyél egészséges ételeket

Szeresd és élvezd azokat az étkeket, amiket megeszel! A dietetikusok többsége szerint bármit meg lehet enni addig, amíg képes vagy a moderálásra és az adagok betartására – és milyen igazuk van! Hiszen nem fogsz meghízni egy krémes süteménytől, ahogyan egy szelet pizzától sem! Ne feledd, az egészséges étkezés a színes, vitamindús és ízletes ételek fogyasztásában rejlik, tehát próbálj minél változatosabban táplálkozni!

8. Ne félj bűnözni

Teljesen rendben van, ha néha eszel desszerteket! Az egészséges testsúly kialakítása és megtartása szorosan összefügg azzal, hogy nem stresszeled túl magad az ételeken: ne érezd rosszul magad, ha eszel egy kis csokit. Egy-két nyalánkság nem fogja tönkretenni a diétádat, csak akkor, ha állandóan ezeket eszed.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X