Főoldal > DIÉTA > Fáradt vagy étkezések után?

Fáradt vagy étkezések után?

étkezésfáradtságkajakómakoffein
0

Írta:

Egész délelőtt tele vagy energiával, egészen ebédig, amelynek elfogyasztása után alig bírod nyitva tartani a szemed?

Nem véletlen, bőséges étkezést követően ugyanis beindulnak az emésztési folyamatok, amelynek során a gyomor-bélrendszerbe több vér áramlik, míg az agyban csökken az oxigénellátás. Valójában nem más, mint az oxigén hiánya okozza a hirtelen rád törő fáradtságot és álmosságot.

Természetesen az sem mindegy, hogy mit eszel, a cukorban és szénhidrátban gazdag ételek fogyasztásakor, mint a fehér tészta, a fehér kenyér vagy épp a sütemények, ugyanis több inzulint termel a szervezet. Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, amely szerepet játszik a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok szabályozásában, illetve a vércukorszint csökkentésében. Ha a szervezet túl sokat bocsájt ki belőle, a vércukorszint felborul, amelynek köszönhetően az energiaszint és a koncentrálóképesség csökkenése garantálható. Ráadásul ilyenkor még több cukor után sóvárog majd a szervezeted, amelynek bevitelét azonban pont csökkenteni kellene, hogy helyreálljon a hanyatló energiaszint.

Hogy mit tehetsz még az kajakóma ellen? Az alábbi egyszerű tippek segítségével garantáltan energikusabb leszel!

Kezdd tápláló reggelivel a napot

A bőséges reggelitől sokan tartanak, de neked legyen ez a kedvenc étkezésed, ugyanis segítségével elkerülheted az éhségrohamokat és a krónikus fáradtságot is. Ráadásul, ha már a nap első étkezésével gondoskodsz róla, hogy elegendő energiához jusson a szervezeted, délben sokkal kisebb adag is elegendő lesz számodra. Ezáltal pofonegyszerűen elkerülheted az ebéd utáni kajakómát.

Gondoskodj a megfelelő hidratációról

Az is elképzelhető, hogy ebédnél csupán a tipikus hibát követed el, és éhségként könyveled el szervezted szomjúságjelzéseit. Hogy ezt elkerüld, igyál rendszeresen a nap folyamán, ha szükséges, ehhez tölts le egy applikációt, amely beállított időközönként emlékeztet a vízfogyasztásra. Ebéd előtt pedig körülbelül 20 perccel fogyassz el egy nagy pohárnyit.

Ne hagyd ki az ebédet

Attól, hogy jellemzően rád tör a fáradtság ebéd után, még ne hagyd ki ezt az étkezést! Szükséged van az ételből származó energiára, azonban fogyassz kisebb adagot. A mennyiség mellett a minőségre is figyelj: üres kalóriák helyett voksolj a tápanyagdús fogásokra. Egy egyszerű csirkés saláta például tökéletes választás.

Kerüld a triptofán tartalmú ételeket

Bizonyos ételek triptofán nevű esszenciális aminosavat tartalmaznak, amely többek között javítja az alvás minőségét. Minden az időzítésen múlik tehát: vacsorára tökéletes választások, míg ebédidőben fogyasztva kajakómát okoznak. Kerüld a tej, a sajtok, a tonhal, a lazac, a vörös húsok, a tojás, a csokoládé, a banán, a datolya, a zabpehely és a magvak fogyasztását azon étkezések alkalmával, amelyek után akár mentálisan, akár fizikailag teljesítened kell.

Mozogj egy kicsit

Ebéd után nagyon sokat tudsz segíteni a szervezetednek az emésztés megkönnyítésében, ha friss levegővel és egy kis sétával vezeted le. Ha ez nem fér bele az ebédidődbe, akkor se keseredj el, ha kinyitod az iroda ablakát és nyújtózol egy kicsit, már az sokat segíthet.

Ne iktass be túl sok kávészünetet

Bár gyors segítségnek tűnhet, nem a legjobb megoldás óránként legurítani egy-egy feketét, pláne nem sok cukorral. A koffeines ital kiválóan serkenti az adrenalin termelődését, de ha túlzásba viszed, avval pont ellentétes hatást érhetsz el. Hidd el, egy ebéd utáni kávé elegendő egész délutánra. Ráadásul okosan időzítve, még az alvásban sem zavar. Túl későn ugyanis nem éri meg serkentőhöz nyúlni, mert az ront az alvás minőségén, garantálva a másnapi kókadozást.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X