Főoldal > DIÉTA > 7 étel, amivel mindenki megszegi a diétáját

7 étel, amivel mindenki megszegi a diétáját

diétaegészségtelen ételekétrendfogyókúra
0

Írta:

Veled is megesett már, hogy egy édesség miatt megszegted a diétádat? Nem vagy egyedül! A következőkben a fogyókúrák legnagyobb ellenségeiről olvashatsz majd, amelyeket nagy ívben érdemes elkerülnöd!

Egy amerikai egyetem dietetikus professzorai egy átfogó kutatás keretein belül kérdezték meg a pácienseiket arról, hogy melyek azok az ételek, amik miatt akár a fogyókúrájukat és az egészséges étrendjüket is megszegnék.

Bár az eredmények nem szolgálnak nagy meglepetéssel – a legtöbben az édességeket és a gyorséttermi ételeket válaszolták -, az biztosan leolvasható a tesztből, hogy az egészségtelen ételek mindannyiunkat kísértésbe visznek, főleg, ha speciális étrenden vagyunk.

Következzenek most ezek a legnagyobb csábítást jelentő ételek. Kitalálod melyik lett az első?

1. Pizza

A felmérésben résztvevő emberek 70%-a szerint a legnagyobb kísértést a pizza jelenti, mert ízlés szerint változtathatóak a rajta lévő szószok és feltétek, valamint könnyen helyettesítik a főétkezéseket is.

Az első helyezetten a professzorok sem lepődtek meg, hiszen állításuk szerint a meleg, omlós, sós és kalóriadús ételeket mindig örömmel esszük, főleg akkor, ha a kedvenc – endorfintermelő – feltétünk van rajta.

2. Kínai kaják

A másik helyezett már nagyobb meglepetés volt a tudósoknak, hiszen az ázsiai ételek a legtöbbször tele vannak zöldségekkel – tehát egészségesek. Mi gond lehet hát velük? Az, hogy tele vannak sóval és zsírral, melyet a szervezetünk bármikor szívesen fogad, ellenállni tehát nagyon nehéz nekik!

3. Hamburgerek

Újabb Amerikából eredő gyorséttermi koszt, mely hamar meghódította a világot: nincs is velük semmi baj, ha otthon készítjük el, a bolti (gyorséttermi) verziók azonban tele vannak felesleges kalóriákkal, telített zsírsavakkal, ízfokozókkal, tartósítószerekkel és megannyi mesterséges adalékanyaggal, melyekre nehéz nemet mondani.

4. Tésztafélék

Sanszos volt, hogy a tészták is felkerülnek a listára, mert az első három helyezett tulajdonképpen belőlük áll. A professzorok is számítottak erre, ezért végeztek egy is plusz kutatás és kiderült: a legtöbben a fehér lisztből készült élelmiszerek szénhidrátjaiban lévő cukorra vagyunk kiéhezve, és minél többet gondolunk ezekre az ételekre, annál kevésbé tudunk ellenállni.

5. Chips

Hiába fogadod meg, hogy csak egyet-egyet eszel belőle, azért csak elfogy a chipses zacskó tartalma, nem igaz? Ne hibáztasd magad: a chipseket olyan szinten bevonják ízfokozó adalékanyagokkal, tartósítószerekkel és sókkal, hogy az agyunk egyszerűen elveszti a kontrollt, és arra késztet minket, hogy annyit együnk ezekből a ropogtatnivalókból, amennyit csak tudunk.

6. Fánk

Teljesen mindegy, hogy fogyókúrázol vagy sem: nincsen olyan ember, aki a frissen sütött fánk illatára ne sóhajtana fel vágyakozva! A sok zsírból, olajból és fehér lisztből készült alaptészta csak egy dolog – a fánkban főként az a rossz, hogy tele van csurgatva csokival, karamellával és más bevonatokkal, ráadásul krémes töltelékeket és díszítőcukrokat is tartalmaznak – nem csoda, hogy hamar elhízunk tőle!

7. Csokoládé

Ha nincsen szem előtt, ellen tudsz állni neki. De amint megveszed a boltban, már azt tervezgeted, hogyan fogod befalni – igen, az egészet. A csokoládénak nehéz ellenállni, hiszen beindítja az endorfintermelést. De ha kicsit is fontos az egészséged, a tejes változat helyett válaszd a 70% fölötti kakaótartalommal rendelkező étcsokit, melyek (módjával) még jótékonyan is hatnak a szervezetre!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X