Főoldal > DIÉTA > 6 egészséges(nek hitt) étel, amit te is naponta fogyasztasz

6 egészséges(nek hitt) étel, amit te is naponta fogyasztasz

diétaegészségélelmiszerfehérjefogyásfogyókúragranolakalóriasmoothieszuperételtápanyag
0

Írta:

Bizonyára te is bedőltél a következő „szuperételek” jótékony hatásainak!

Dietetikus szakértők felsorolták azokat az eddig egészségesnek hitt, de közel sem olyan jótékony hatású ételeket, melyeket eddig te is nap, mint nap fogyasztottál a fogyásod, az egészséged és a kiegyensúlyozott étrended érdekében.

1. Acai bogyó tál

Előnyei: A világ egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú bogyós gyümölcséből készül, melynek jótékony hatásait korábban már mi is kifejtettük. Többek között csökkenti a gyulladást, növeli a test ellenállóképességét, segíti az emésztést, erősíti az immunrendszer.

Hátrányai: A tálon lévő feltétek és hozzáadott gyümölcsök könnyen megemelhetik a benne lévő cukor tartalmát, ezért érdemes rákérdezni a körítésre, ha étteremben rendeled!

Az acai bogyók önmagukban nagyon jótékony hatással vannak a szervezetre, ám érdemes körültekintően fogyasztani őket, mert szószokkal, csokoládékkal és gyümölcsökkel könnyen áteshetünk a ló túloldalára.

2. Granola

Előnyei: A telítetlen zsírokat, fehérjéket, valamint sok rostot tartalmazó granolák akár teljes mértékben lehetnek gluténmentesek, ezért sokan be tudják illeszteni az étrendjükbe.

Hátrányai: A szakértők szerint rengeteg felesleges cukrot és kalóriát fogyasztunk el a granolával (főleg, ha tejet is adunk hozzá), ezért nem a legjobb ételopció.

Ha kemény diétán vagy, semmiképp se láss hozzá, ám ha megkívánod, néha-néha nyugodtan engedj meg magadnak egy olyan granolafélét, melynek alacsony a kalória- és cukortartalma.

3. Fehérjeszelet

Előnyei: Tele van fehérjével, emellett ásványi anyagokkal és vitaminokkal is, ráadásul a legnagyobb rohanásban is könnyen elfogyaszthatóak, tehát időt spórolnak nekünk.

Hátrányai: Sok tartósítószert, ízesítőt, mesterséges adalékanyagot, valamint rejtett cukrot tartalmazhatnak.

A szakértők szerint a tökéletesen egészséges fehérjeszelet maximum 150 kalóriát, valamint 11-12 g cukrot és legalább 5 g rostot tartalmaz, ezért jól olvasd el a terméken lévő összetevők listáját

4. Mandulatej

Előnyei: Az alacsony kalóriatartalmú mandulatej teljes mértékben laktózmentes, ezért kiváló alapanyag lehet a speciális étrenddel rendelkezők számára.

Hátrányai: A tehéntejhez képest nagyon kevés fehérje és kalcium található meg benne – némelyik pedig addiktív karragént is tartalmaz, mely gyengíti az immunrendszer ellenállóképességét.

Azt a tejet válaszd magadnak, amely a legjobban megfelel a szükségleteidnek! Ha alacsony kalóriatartalmú italra vágysz, a mandulatej tökéletes számodra, amennyiben viszont kevés kalciumot és fehérjét viszel be a szervezetedbe, jobban jársz, ha más tejfélét iszol.

Female hand pours a smoothie of banana and spinach in glass on a wooden background

5. Zöld smoothie

Előnyei: Segítségével több gyümölcs és zöldség kerülhet bele a diétánkba, ráadásul természetes formában juthatunk hozzá a bennük található ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz.

Hátrányai: Amennyiben sok gyümölcsöt és cukrot raksz bele, úgy máris édességként „hasznosul” a szervezetben: tehát hamar eltelsz, majd hamar megéhezel tőle.

Csak akkor érdemes innod, ha több zöldséget raksz bele, mint gyümölcsöt – az édesítésről pedig ne is álmodj! A zöld smoothiekban lévő legtöbb ásványi anyagot és vitamint akkor fogyaszthatod el, ha inkább frissen és nyersen eszed meg őket, és nem turmixolod össze a hozzávalókat.

6. Fehérje turmix

Előnyei: A természetes összetevőkből és kevés hozzáadott cukorból készült fehérjeturmix kitűnően pótolhatja a test proteinszükségleteit, folyékony állapota miatt pedig könnyen meg lehet emészteni.

Hátrányai: A tanulmányok szerint rendszeres fogyasztással könnyen el lehet hízni tőle, ráadásul a gyomrunk sem lakik jól vele, hiszen nem összerágható étel, hanem folyadék.

Jótékony hatása attól függ, hogy pontosan milyen összetevők találhatóak meg benne, illetve, hogy a nap melyik szakaszában fogyasztod! Az edzés után elfogyasztott fehérjeturmix segíthet az izomláz megelőzésében, az izomvesztés elkerülésében, ám a fogyáshoz és a tökéletes alak eléréséhez önmagában nem járul hozzá.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X