Főoldal > DIÉTA > 8 nyomós ok, amiért érdemes gyömbért fogyasztani

8 nyomós ok, amiért érdemes gyömbért fogyasztani

antibiotikumegészséggyógynövénygyógyulásgyömbérgyulladáscsökkentőimmunrendszer
0

Írta:

A gyömbért gyógynövényként főleg a kínai és az indiai orvoslás alkalmazta, jótékony hatásait azonban szerencsére ma is élvezhetjük.

Ráadásul igen változatosan tehetjük meg ezt, hiszen teaként fogyasztva, smoothie-ba téve, levesek és húsok, sőt süteménybe ízesítésére is kiváló. Hogy miért érdemes minél gyakrabban fogyasztani ez a csípős-édeskés ízű fűszert? Számos jótékony hatásaiból az alábbiak garantáltan meggyőzőek.

Csillapítja a fájdalmat

A gyömbér a benne található gingerol nevű vegyületnek köszönhetően gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Fejfájás, de akár menstruációs görcsök ellen is hatékonyan bevethetjük. Kiválóan helyettesíti az ibuprofén hatóanyagú gyógyszereket, ráadásul semmilyen mellékhatással nem rendelkezik.

Gyógyítja az irritált bőrt

Gyulladásgátló tulajdonságának a bőrápolásban is hasznát vehetjük, ugyanis csodákat művel a kipirosodott, irritált bőrrel. Mindegy, hogy edzésen vagy épp egy szűk zokni által sérült meg a bőrünk, a gyömbér igazi gyógyírt jelenthet.

Fiatalít

Az antioxidáns kulcsszó lett az öregedés látható jeleivel folytatott küzdelemben, és nem véletlenül, hiszen védi a bőrt a szabadgyökök károsító hatásaival szemben. A környezetszennyezés vagy az UV-sugárzás ugyanis felgyorsítja a kollagén lebontását, ezáltal károsítja a bőrt. A gyömbér magas antioxidáns tartalmával fenntartja a kollagén termelődését, ezáltal gondoskodva a rugalmas és sima bőrről.

54318815 - fresh ginger root and spoon with dry ginger on wooden background

Rákellenes hatással rendelkezik

Természetesen egyetlen fűszer sem képes arra, hogy megküzdjön a gyilkos kórral, de a gyömbért érdemes bevetni megelőzésként. Igazi antioxidánsbombaként csökkenti a rákos betegségek kialakulásának esélyét.

Felgyorsítja az emésztést

A nagy lakomák utáni kínzó teltségérzet enyhítésében is segítségül hívhatjuk a gyömbért. Egy csésze gyömbértea ugyanis nyugtatja és gyorsabban kiüríti a gyomrot, így a puffadás és a gázosodás is elkerülhető fogyasztásával.

Enyhíti a hányingert

Nem véletlen, hogy a várandósok a gyömbérteára esküsznek, hiszen hatékonyan enyhíti a hányingert. Ezért betegség, kellemetlenséggel járó utazás során, kemoterápia mellett vagy épp egy átbulizott éjszaka után is érdemes bevetni.

Csökkenti a rossz koleszterin szintjét

A gyömbér a rossz koleszterin szintjét is csökkenti, ezáltal véd a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásától. Egy friss tanulmány szerint azon résztvevőknek, akik 3 g gyömbért (amely egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg) fogyasztottak napi háromszor, jelentősen csökkent a koleszterin- és a triglicerid szintjük, szemben azokkal, akik csak placebót kaptak.

Erősíti az immunrendszert

A gyulladáscsökkentő gingerolnak köszönhetően antibiotikumként működve felveszi a harcot a különböző baktériumokkal és gombás fertőzésekkel, de megelőzésként is kiváló immunerősítő. A tuti hatás érdekében egy pohár forró vízbe 2 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbért, félkanálnyi mézet és ízlés szerint citromlevet kell tenni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X