Főoldal > DIÉTA > 8 étel, amelyről nem is gondolnád, hogy puffadást okoz

8 étel, amelyről nem is gondolnád, hogy puffadást okoz

ételételekevéspuffadássaláta
0

Írta:

Lehet, hogy nem is olyan ártalmatlan az a saláta?!

Néha a barátnőkkel elfogyasztott 8 fogásos tízórai egyértelmű magyarázat a puffadásra, de van, amikor egyszerűen nem értjük, mitől lehet. Arról nem is beszélve, hogy míg ugyanaz az étel valakinél semmi gondot nem okoz, más alig bírja megemészteni. Az az igazság, hogy puffadás előfordulhat akkor is, ha csupa egészséges dolgot fogyasztasz.

Ettől még nem kell a puffasztó ételeket feltétlenül elkerülni, csak érdemes figyeni az időzítésre – nem szerencsés egy színházi előadás előtt ilyesmit enni.

És hogy mik is azok az ételek, amelyekről talán nem is gondolnád, hogy puffadást okoznak?

29109192 - closeup of a girl feel bellyache baloon symbol on white

CUKORMENTES RÁGÓGUMI

A cukoralkohol az oka, hogy egy ilyen apró dolog is puffadást okozhat. Ez a szénhidrátok egyik típusa, melyet nehéz megemészteni, és a gyomorban található baktériumokkal reakcióba lépve gázokat képez- ami jobb esetben csak puffadást, rosszabb esetben hasi görcsöket, hasmenést is okozhat. Leggyakrabban ezen a néven tüntetik fel a csomagoláson: xylitol, mannitol, sorbitol, maltitol, and erythritol. Ha mégis rágóznál, próbálj olyat választani, amelyben ezek közül csak xylitol található, ez a legkönnyebben emészthető mind közül.

SZÉNSAVAS ÁSVÁNYVÍZ

Azzal a legtöbb ember tisztában van, hogy a szénsavas cukros üdítők puffasztanak, de akár a különböző édesítőszerek és ízfokozók nélküli, sima szénsavas ásványvíz vagy szóda is felfújódást okozhat, gyakran a gyomorban található szénhidrátokkal reakcióba lépve.

FOKHAGYMA

A fokhagyma tökéletes példája a FODMAP mozaikszóval leírt, bizonyos nehezen emészthető, rövidláncú szénhidrátokat tartalmazó  ételeknek (FODMAP = Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok.)

A nehéz emészthetőségük miatt ezek az elemek vizet kötnek meg, majd a bélrendszerben található baktériumokkal kölcsönhatásba lépve gázt termelnek. Természetesen ez sem jelenti azt, hogy teljesen ki kell zárnod a fokhagymát az étrendedből – van aki jól tolerálja a FODMAP tartalmú ételeket is, másoknak (így különösen az IBS- irritábilis bél szindrómában szenvedőknek) azonban komoly megterhelést okoz.

PATTOGATOTT KUKORICA

A pattogatott kukorica a benne található keményítő mellett amiatt is puffadást okoz, mivel jellemzően igen nagy mennyiséget fogyasztunk belőle egyszerre. Egy adagban nincs több szénhidrát, mint egy szelet kenyérben, de eltelíti a gyomrot, amitől egy ideig puffadtnak érezhetjük magunkat. 

NAGY ADAG SALÁTÁK

Itt is több összetevős lehet a probléma – mint a popcorn esetében, egy nagy adag saláta nagyon eltelíti a gyomrot, még akkor is, ha más főételeknél kevesebb kalóriát tartalmaz. Másrészt pedig sok zöldség tartalmazza a fránya FODMAP-okat, mint a káposzta, a gomba, a hagyma.

KÁVÉ

Természetesen, ha laktózérzékeny vagy, a tejes/tejszínes kávék kikészíthetik a gyomrodat, de önmagában a fekete kávé is okozhat puffadást, a savassága miatt. Ha erre érzékeny vagy, a kávé tehát irritálhat, ha cukrot, vagy édesítőszert teszel bele, azzal pedig gyakran csak rontasz a helyzeten.

Ha nem tudsz lemondani a kávéról, próbálj egyszerre csak kis adagot inni, és figyeld a tested reakcióját!

93634930 - funny girl with hot drink coffee cup for extra morning energy

BAB

Az közismert tény, hogy a hüvelyes növények – köztük a bab kifejezetten puffasztó hatásúak, magas fehérjetartalmuk miatt azonban nem érdemes teljesen kizárni őket az étrendünkből! Szakértők azt javasolják, hogy sokáig áztassuk, többször mossuk át elkészítés előtt, és nem árt valami emésztést segítő enzimet is bevenni mellé – így enyhíthetjük a tüneteket!

TEJ

Bár a benne lévő kalcium miatt a csontoknak jót tesz a tej fogyasztása, a gyomrunknak azonban már nem annyira… ugyanígy problémát okozhatnak a zsírosabb „családtagjai”, mint a tejszín vagy a vaj. Bár a tejtermékek nagyon finomak, sajnos sokan tejcukor érzékenyek – erre megoldást jelenthetnek a laktózmentes termékek, ha azonban valakinek a tejfehérje vagy a casein emésztése okoz gondot, akkor ez sem segít.

A tej érzékenység esetén a puffadás csupán egy tünet, ami azt jelzi, hogy a szervezeted nem képes lebontani a bevitt élelmiszert, és sajnos sokszor kellemetlenebb következménye is lehet, úgy mint hasi görcsök, fájdalom vagy hasmenés. A különböző növényi tejek jelenthetnek jó alternatívát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X