Főoldal > DIÉTA > 5 étel, amelyek egyensúlyba hozzák a hormonokat

5 étel, amelyek egyensúlyba hozzák a hormonokat

diétaétkezéshormonháztartáshormonokhormonrendszerhormonszinthormonváltozás
0

Írta:

Majd kicsattansz az örömtől, néha viszont rád ragad a búskomorság? Ha a súlyod is ugyanolyan sebességgel változik, mint a kedved, mindenképpen fogyaszd többször ezt az öt kulcsfontosságú élelmiszert!

A hormonok az egész életünkre hatással vannak: képesek pattanásokat és emlőfeszülés okozni, ahogyan a súlygyarapodást, a fogyást és a ragyogó bőrt is nekik köszönhetjük.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból, próbálj meg figyelni az étkezésedre és fogyassz minél többször ezekből a hormonoptimalizáló élelmiszerekből.

1. Szója

Izoflavonoidjai az első számú női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez hasonlóan hasznosulnak a szervezetben – ezt azt jelenti, hogy a szója segíthet a menstruációs ciklusnormalizálásban, valamint a fájdalmas menstruációs hasfájások és a vaginaszárazság enyhítésében.

2. Brokkoli

Már korábban is beszámoltunk a brokkoli jótékony hatásairól, azonban nemrég az is kiderül, hogy a benne lévő nagy mennyiségű glükozinolátok stabilizálják a hormonjaink megfelelő szintjét, ennek köszönhetően pedig csökkentik a rák (különösen a tüdő-és a vastagbélrák) kialakulását.

Wellness-tipp: Nem szereted a brokkolit? A kelbimbó, a káposzta és a fehérrépa is igen gazdag glükozinolátban!

46934233 - fresh green broccoli in wood bowl over rustic wooden background - healthy or vegetarian food concept  top view.

3. Csicseriborsó

A magas B6-vitamint tartalmazó élelmiszerek – úgy, mint a csicseriborsó – kulcsfontosságú szerepet töltenek be a női hormonháztartásban, segítségükkel ugyanis izmaink, idegeink és hormonjaink is optimálisabban fognak működni.

4. Meggy

Bár néhány hónapot még várni kell a meggyszezonra, a nyáron érdemes lesz bespájzolni belőle, hiszen a nyugodt alvást elősegítő melatonin is jócskán megtalálható benne – a legújabb kutatások szerint pedig ez a vegyület javítja az alvás minőségét és mennyiségét!

5. Csirkemell

A magas fehérjetartalmú élelmiszerek növelik a leptin hormon termelődését – ez azért jó, mert több ideig leszünk jóllakottak, később leszünk éhesek, és kevesebbszer fogjuk megkívánni a cukrászda leghabosabb krémesét!

Wellness-tipp: A magas leptintartalmú élelmiszerek közé tartoznak a halfélék, a hüvelyesek és a tejtermékek is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X