Főoldal > DIÉTA > Milyen édesítőszert válassz?

Milyen édesítőszert válassz?

cukorédesítőeritritxilit
0

Írta:

A fehér cukor ellenség, ezt biztosan tudod. A helyettesítők közt is léteznek egészséges és káros változatok.

Sokan rettegnek a cukorfogyasztástól, nem véletlenül: elvonja a szervezettől a B-vitaminokat, károsítja az ereket és megzavarja az anyagcserét. A mesterséges édesítők sem jelentenek egyértelműen jó megoldást. Ezzel együtt, nem kell lemondanod az édes íz élvezetéről!

Látszólag jó, valójában mégsem

A korábban elterjedt aszpartám, ciklamát, szukralóz, szacharin, vagyis a mesterséges édesítők ugyan nem tartalmaznak kalóriát, mégsem fogyaszthatjuk őket nyugodt szívvel. Sok esetben allergiát váltanak ki, hosszú távon a daganatos betegségek kockázatát is fokozzák. Ráadásul növelik az inzulin kibocsátását, becsapják a szervezetedet: az édes ízt az agyunk úgy érzékeli, mintha szénhidráthoz jutna, ezért megkezdi az inzulin-elválasztást. Mivel a várt tápanyag helyett csak pótlás érkezik, egyre éhesebb leszel és valószínűleg a következő étkezéskor jóval több kalóriát fogyasztasz, mint egyébként tennéd.

Ahol az adagolás a lényeg

A stevia népszerűsége egyre növekszik, hiszen természetes növényi édesítő. Az adagolásra azonban figyelned kell: naponta két, steviával ízesített ital vagy étel még nem okoz bajt, ám nagy mennyiségben fogyasztva károsodhat a DNS.

A xilit a cukoralkoholok egy fajtája, enyhén mentolos és hűsítő hatású. Az érzékenyebb emésztőrendszerű embereknél hasmenést válthat ki, ezért ezt is csak mértékkel érdemes használnod.

Az eritrit a legújabb felfedezések közé tartozik. Penészgombából állítják elő, és eddig még nem derült ki róla semmilyen káros mellékhatás. Ezzel együtt, nem tekinthető teljes értékű élelmiszernek, így csak azokhoz az ételekhez használd, melyeket nem tudnál megenni édesítés nélkül – például megszórhatod vele a félbe vágott grépfrút tetejét.

Xylitol - sugar substitute for diabetics. Birch sugar on white wooden background.

Növényekből a legjobbat

A növényi kivonatoknak erőteljes az édesítő hatása. A juharszirup, rizsszirup, a nádcukor megtalálható a legtöbb bioboltban. Ezek azonban magas kalóriatartalmú, koncentrált élelmiszerek. Előnyösebb a kókuszvirág cukor és a datolyacukor, hiszen nem kivonat vagy sűrítmény formájában kaphatók, hanem a növény porrá őrölt változatai. Glikémiás indexük alacsonyabb a fehércukornál, és sokféle tápanyagot tartalmaznak.

A legtermészetesebb édesítési módszer, ha aszalványokat használsz az ételkészítés során. A zabkásához keverj előzőleg beáztatott datolyát, mazsolát! Sütemény készítéséhez pedig tojás és cukor helyett adj egy botmixerrel pépesített banánt, almát, datolyát! A süti állaga és íze kitűnő lesz, és sokkal egészségesebb, mint a hagyományos változatok.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X