Főoldal > DIÉTA > A 10 legegészségesebb ünnepi snack

A 10 legegészségesebb ünnepi snack

édességételétkezéskalóriakarácsonyi desszertnassolássnacksüteményszénhidrát
0

Írta:

Felejtsd el a mézeskalácsot, a bejglit és a mézes krémest! Összegyűjtöttük neked a legjobb karácsonyi nyalánkságokat, melyektől még a nadrágszíjat sem kell lazábbra venned! Neked melyik a kedvenced?

1. Diákcsemege

A diót, mazsolát, mogyorót, mandulát és más olajos magvakat tartalmazó csomagok nemcsak táplálóak, hanem nagyon finomak is. Tele vannak fehérjével, rosttal, ásványi anyagokkal és egészségmegőrző vitaminokkal, melyeknek hála te sem fogsz megfázni idén télen.

Tápértéke: 163 kalória, 9 g zsír, 19 g szénhidrát, 13 g cukor, 3 mg só, 2 g rost, 5 g fehérje

2. Natúr joghurt gyümölcsökkel

A görög joghurt már önmagában is nagyon finom – ha viszont még egy kis plusz ízre vágysz, ne cukorral és csokival párosítsd, hanem bogyós gyümölcsökkel (eperrel, áfonyával, szederrel stb.), melyek pont a kellő mennyiségű édes ízt adják hozzá a natúr készítményhez. A karácsonyi mozi mellé is kiváló nyalánkság.

Tápértéke: 203 kalória, 11 g zsír, 13 g szénhidrát, 7 g cukor, 43 mg só, 1 g rost, 16 g fehérje

3. Paradicsomszeletek feta sajttal és olívaolajjal

Ez az ínyenceknek való snack garantáltan eltelít és gyorsan feledteti veled a krémes pudingok iránti vágyadat! A sós ízű görög feta sajtból napi 10 dkg már fedezi a napi ajánlott fehérjebevitelt, az olívaolaj pedig bizonyítottan késlelteti az öregedést és az Alzheimer-kór rizikófaktorát. Butaság lenne nem kipróbálni!

Tápértéke: 133 kalória, 11 g zsír, 5 g szénhidrát, 4 g cukor, 264 mg só, 1 g rost, 5 g fehérje

4. Bébi répák humusszal

Ha rajongsz a pohárdesszertekért, az édességeket viszont a legszívesebben száműznéd az ünnepekből, mindenképpen ki kell próbálnod a csicseriborsó pürét, azaz a humuszt! Leginkább bébi répával jön ki az íze, ezért érdemes előre bespájzolni a sárgarépákból.

Tápértéke: 236 kalória, 12 g zsír, 27 g szénhidrát, 412 g cukor, 416 mg só, 10 g rost, 6 g fehérje

5. Banánkarikák

A legédesebb gyümölcsök egyike a banán, ezért nagy valószínűséggel minden édesszájú a kedvenceként fogja emlegetni. Miért ne próbálnád ki édességként is? Nincs más dolgod, mint vékonyra szelni, valamint görög joghurttal, mézzel és olajas magvakkal tálalni. Isteni lesz!

Tápértéke: 242 kalória, 10 g zsír, 33 g szénhidrát, 18 g cukor, 23 mg só, 4 g rost, 10 g fehérje

Sliced banana in the bowl, top view

6. Teljes kiőrlésű toast kenyér tojással

A karácsonyi menü kiváló alapját képezi a pirított teljes kiőrlésű toast kenyér egy kis főtt tojással. Egy egészséges reggeli nem is lehetne tökéletesebb!

Tápértéke: 182 kalória, 6 g zsír, 20 g szénhidrát,4 g cukor, 221 mg só, 3 g rost, 11 g fehérje

7. Forró csokoládé

Ha a megfelelő hozzávalókból készíted, a forró kakaó nagyon is egészséges. Csupán arra kell figyelned, hogy eredeti, magas kakaótartalmú holland kakaóporból készítsd el a forró csokoládét, az édesítőporok és keverékek helyett pedig csak egy kis mézet tegyél hozzá. Igazán ínycsiklandó lesz a végeredményt!

Tápértéke: 174 kalória, 5 g zsír, 25 g szénhidrát, 21 g cukor, 134 mg só, 1 g rost, 8 g fehérje

8. Datolyadarabok pisztáciával

Különleges, ámde fantasztikus végeredményt nyújt, ha a gyümölcsöket magvakkal párosítod: ez nincs másképpen a datolya-pisztácia duóval sem! A gourmet éttermekben gyakran tálalják előételként, ezért te is próbáld ki, ha nyitott vagy az újdonságokra!

Tápértéke: 213 kalória, 7 g zsír, 40 g szénhidrát, 33 g cukor, 35 mg só, 5 g rost, 4 g fehérje

9. Edámi sajtszeletek tengeri sóval

Az edámi sajtok a világ legegészségesebb sajtjai között tartják számon – amennyiben pedig egy kis tengeri sót is hintesz rá, olyan mennyei vegán nyalánkságot kapsz, ami garantáltan elnyeri a vendégeit tetszését! A tökéletes végeredmény érdekében tálald egy kis vörösborral!

Tápértéke: 140 kalória, 8 g zsír, 8 g szénhidrát, 2 g cukor, 481 mg só, 1 g rost, 8 g fehérje

10. Házi készítésű popcorn

Eddig te is mindig mikróztad az előrecsomagolt popcornodat? Felejtsd el az egészet! Vegyél kimérve nyers kukoricát, egy tálban sózd meg, keverd össze egy kis fokhagymával, utolsó lépésként olajjal pedig pattogtasd ki a tűzhelyen! Nemcsak ízletes lesz, hanem szórakoztató is az esti mozi előtt!

Tápértéke: 161 kalória, 6 g zsír, 28 g szénhidrát, 0 g cukor, 15 mg só, 5 g rost, 4 g fehérje

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X