Főoldal > DIÉTA > 5+1 dolog, amit soha nem szabadna enned egy hosszú nap során

5+1 dolog, amit soha nem szabadna enned egy hosszú nap során

chipscukordiétaétel
0

Írta:

Őrült a munkatempód, hétvégenként pedig végig a tökéletes ajándékok után rohangálsz? Ha egy rendes ebédre sincs időd, következő ételek akkor se legyenek opciók! 

Köztudott, hogy a proteinshakek és a cukros ételek nem lehetnek opciók főétkezés során: azt viszont már kevesebben tudják, hogy a következő ételek még a gyorséttermi kajáknál és a hamburgereknél is rosszabbak!

1. Gyümölcsös joghurtok

Bár a joghurtok tipikusan „egészséges ételként” vannak számon tartva, azaz igazság, hogy az ízesített, gyümölcsös változatok semmivel sem jobbak egy habos desszertnél, tejszeletnél: több bennük a cukor, mint a gyümölcs!

Megoldás: A probiotikus natúr joghurtokat és az élőflórás kefireket otthon is összekeverheted erdei gyümölcsökkel, diákcsemegével, mézzel, amelyek már is más ízt varázsolnak neki! Hidd el, nem minden egészségtelen étel rossz ízű!

2.  Majonéz

Nemcsak a szendvicsed alapja számít, hanem az is, mi van benne! Már egy kanál majonéz 100 kalóriával dobja meg a napodat, ami nem visz közelebb a tökéletes bikinialak eléréséhez.

Megoldás: Válassz olyan szószt, amiben van valamilyen tápérték is! A paradicsomszószok vagy a házi készítésű túrós körözöttök például pont ilyenek – laktatóak, finomak és egészségesek.

3.  Müzliszeletek

Van az a helyzet, amikor jól jönnek a müzliszeletek, mi viszont egy extra stresszes napon nem ajánljuk őket! A legtöbbjük tele van cukorral, glükózzal és gyümölcscukorral, tápérték pedig alig található meg bennük!

Megoldás: Ha nem tudsz lemondani a müzliszeletekről, vedd a fáradtságot és alaposan vizsgáld meg a különböző márkák összetevőit. Vannak olyan szeletek, amelyek tele vannak olajos magvakkal és kevés bennük a cukor – őket válaszd!

4.  Fehér kenyér

Fehér kenyérből készült szendvicset eszel ebédre? Felejtsd el! Nagyon kevés rost van benne – tehát hiába eszel belőle sokat, akkor sem telsz el tőle; a glikémiás indexe (GI) viszont annál nagyobb, tehát hamar az egekbe szökhet a vércukrodszintet, ami nem egészséges.

Megoldás: Válassz teljes kiőrlésű lisztből vagy rozslistből készült péktermékeket! Ezek tele vannak rosttal, cinkkel és B-vitaminnal, kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, megakadályozzák a falási rohamokat és sokáig nem leszel tőlük éhes sem!

50866274 - white bread.

5. Chipsek

Nem igazán adnak hozzá semmit sem a táplálkozásodhoz, csak üres kalóriákat és sok-sok sót – rost és fehérje hiányával ráadásul hamar éhes is leszel tőlük.

Megoldás: Készítsd el a saját verziódat! Apró, vékony szeletekre vágd össze a burgonyát, majd tedd bele a sütőbe. Ha még egy kis sajtot és sót is raksz rá, akkor is sokkal egészségesebbet, laktatóbbat és finomabbat fogsz enni, mintha a boltban vetted volna meg őket!

6. Cukros italok

A szóda nem az egyetlen dolog, amitől távol kell tartanod magad: az energiaitalok és az üdítők ugyanolyan egészségtelenek, ráadásul a vércukorszintedet is az egekbe emelik.

Megoldás: Ne a diétás vagy a zéró cukorral jelölt italokat válaszd, mert csak éhes leszel tőlük! Ha finomat akarsz inni, válassz magadnak cukormentes gyógy- vagy gyümölcsteákat: nagyon finomak, a hideg időben pedig különösen jól fognak esni!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X