Főoldal > DIÉTA > 5 tuti étel, ha stresszes vagy

5 tuti étel, ha stresszes vagy

boldogsághormondiétaételstressz
0

Írta:

Ne tetézd a stresszt hízással! Keresd az egészséges hangulatjavítókat!

Nem véletlen, hogy szereted, ha a táskádban mindig rejlik egy kis chips vagy csoki. Amikor stresszhatás ér, a mellékvese elkezdeni termelni az anti-stressz hormonként is ismert kortizolt. A kortizol pedig kimutatottan étvágynövelő. A stresszevés nem feltétlenül káros, kifejezetten jó hatással is lehet a szervezetedre, de csak akkor, ha minőségi szorongásoldó tápanyagokat választasz. Ha feszült helyzetekben eddig a fánkra esett a voksod, itt az ideje, hogy megtudd, mi is az egészséges alternatívája.

Megszokott választás: fánk

Egészséges választás: zabkása

Stresszes helyzetekben leginkább a szénhidrátban gazdag, édes ételeket kívánjuk. A szénhidrátok ugyanis növelik a boldogságérzetért felelős szerotonin szintjét, és enyhítik agyunk stresszre adott válaszát. A cukros fánk azonban csak a súlyodat gyarapítja, fogyassz el helyette egy tálkányi zabkását. Nemcsak azért, mert a zabkása vércukorszint ingadozás nélkül képes növelni a szerotonin szintjét, hanem magnézium tartalma miatt is, amely remek hangulatjavító.

Megszokott választás: hamburger és sült krumpli

Egészséges választás: grillezett lazacos teljes kiőrlésű szendvics

Míg a kortizol hormon megnövekedett jelenlétére egyesek az édességek után sóvárognak, mások inkább a sós, zsíros és szénhidrátban szintén gazdag ételekre vetik rá magukat. A műanyag, zsírban tocsogó hamburgerek helyett egyél lazacos teljes kiőrlésű szendvicset. A lazac dupla támadást indít a stressz ellen: Omega-3 zsírsavai védik a sejteket a stressz hatására fellépő gyulladástól, míg a D-vitamin elhárítja a depressziót. Rakd a grillezett lazacot teljes kiőrlésű zsemlébe, és tegyél bele egy szelet avokádót is, amely B-vitamin tartalma által szintén segít, hogy könnyebben vedd a stresszt.

Megszokott választás: fagylalt

Egészséges választás: joghurt

Felejtsd el a zsírban és cukorban bővelkedő fagylaltot, voksolj inkább egészséges alternatívájára, a joghurtra. A túl sok stressz hatással van a bélrendszerre, felborítja a bélbaktériumok egyensúlyát. Ilyenkor tünetként úgy érezzük, mintha valami mocorogna a hasunkban. A legjobb választás az olyan probiotikus élelmiszerek fogyasztása, mint a joghurt és a kefir. Ezek támogatják a jó baktériumok folyamatos jelenlétét, illetve pozitív hatással vannak az agyra és a hangulatra. Egy tanulmány szerint azok a nők, akik rendszeresen fogyasztottak joghurtot, csökkentették az agy azon területeinek aktivitását, amelyek a stresszt megragadják. Ha nagy a feszültség, és extra segítségre van szükség, akkor a joghurtba dobj pár szem áfonyát. Az áfonya kiváló antioxidáns forrás, amely csökkenti a szervezetnek a stresszre adott válaszát.

9425954 - lemonade closeup

Megszokott választás: üdítő

Egészséges választás: limonádé

Ideje, hogy elfelejtsd az egészségtelen üdítőket, főleg, hogy a bennük lévő cukor csak táplálja a stresszt. Cseréld le a kólát limonádéra. Tele van C-vitaminnal, amely remek stresszcsökkentő, vérnyomás- és vércukor szabályozó. Kerüld a boltokban és az éttermekben kapható nem éppen egészséges változatot, készítsd el házilag friss citrommal, lime-mal és egy kis nyírfacukorral.

Megszokott választás: bonbon

Egészséges választás: étcsokoládé

Igen, jól olvastad, az étcsokoládé fogyasztása engedélyezett. Megemeli az agy dopaminszintjét, így hamarosan jobb lesz a hangulatod. A kalóriadús bonbonokat, M&M’s cukrokat és különféle tejcsokikat cseréld étcsokoládéra. A kakaóban lévő polifenolok, amelyek az étcsokoládéban sokkal koncentráltabban találhatóak meg, mint a tejben, csökkentik a stresszt, különösen a nők esetén. A legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé remekül telít, pár kocka is kiválóan kielégíti az édesség utáni sóvárgást. Ha az ízesített csokiért rajongsz, válassz olyan étcsokoládét, amelyben magnéziumban gazdag mandula szeletkék vannak.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X