Főoldal > DIÉTA > Tényleg egészséges-e az MCT olaj?

Tényleg egészséges-e az MCT olaj?

egészségkalóriakókuszolajMTC olajolajomega-3zsírzsiradékzsírégetés
0

Írta:

Az egyre népszerűbb olaj valóban zsírégető hatású?

A ketogén diétával együtt jött divatba az MCT olaj, amely azt ígéri, hogy felturbózza az anyagcserénket, kiválóan laktat, nem rakódik le zsírként és gyors energiaforrásként szolgál szervezetünk számára. Csak egy újabb hype vagy tényleg sokkal egészségesebb, mint a többi zsiradék?

Mi is az az MCT olaj?

Az MCT olaj a kókusz- és a pálmaolaj kombinációjából készült speciális olaj. Elsődlegesen azon betegek számára fejlesztették ki, akik nem képesek a hagyományos zsírokat megemészteni és felhasználni. Közepes láncolatú trigliceridjei jelentősen rövidebbek, mint az átlagos zsíroké, emiatt sokkal gyorsabban szívódik fel. A hosszú láncú zsírsavak (LCT), amelyek a vajban és a baconben is megtalálhatók, 12-18 szénatom hosszúságúak, míg az MCT-hez csupán 6-12 szénatom kapcsolódik. Ennek eredményeképpen nem tárolódik el zsírként a szervezetünkben, hanem energiaként hasznosul. Az MCT fogyasztásával ráadásul 10%-kal kevesebb kalóriát vehetünk magunkhoz, mint az LCT-vel.

Milyen előnyei vannak az MCT olaj fogyasztásának?

Gyors energiát biztosít

A hosszú láncolatú trigliceridekkel összehasonlítva tehát sokkal hatékonyabban szívódik fel és emésztődik meg. Emiatt a bevitt MCT olajat szervezetünk energiaforrásként használja fel. Ezt a tulajdonságát az atléták is előszeretettel használják ki magas intenzitású edzéseik során. A kutatások is alátámasztották, hogy kirobbanó energiát szolgáltat, miközben felpörgeti az anyagcserét is. Kardió edzések előtt egy-fél órával fogyasztva tehát kiváló, azonban egyelőre úgy tűnik, hogy az erőnléti edzéseknél egyáltalán nem vehetjük hasznát.

Liquid coconut MCT oil in round glass bowl with wooden spoon and bottles. Health Benefits of MCT Oil. Triglycerides, a form of saturated fatty acid.

Fogyaszt

A kutatások eredményei szerint növeli a jóllakottságérzetért felelős hormonok szintjét, csökkenti a testsúlyt és a hasi zsírt, miközben felturbózza az anyagcserét. Természetesen fogyókúra esetén ez sem csodaszer, a résztvevők átlagosan csupán fél kilót fogytak az MCT olaj fogyasztásával, amelynek 1 grammja 8,25 kalóriát tartalmaz, míg ugyanennyi fehérje és a szénhidrát 4 kalóriát. Nem éri meg tehát jelentősen megemelnünk vele a zsírbevitelünket, hiszen túlzott fogyasztásával akár hízhatunk is. Ha tehát követjük a trendet, és még a kávénkba is MCT olajat rakunk, avval csak feleslegesen növeljük meg a napi kalóriabevitelünket.

Gyomorproblémák esetén is nyugodtan fogyasztható

Ha gyomorproblémáink vannak, vagy valamely zsírban oldódó vitaminból (például D-vitamin) szenvedünk hiányt, valószínűleg orvosunk is ajánlani fogja számunkra az MCT olaj fogyasztását. Emésztése kevesebb enzimet és gyengébb epekiválasztást igényel, mint a többi zsíré.

Neurológiai betegségeknél jótékony hatása lehet

Az MCT olaj kulcsszerepet kaphat olyan neurológiai problémák esetén, mint az epilepszia vagy más rohammal járó betegségek. Azonban még nem szüleletett elegendő kutatás a témában ahhoz, hogy egyenesen gyógyírként emlegessük. AZ MCT olaj egy része, a kókuszolaj pedig megelőzheti, sőt akár gyógyíthatja is az Alzheimer-kórt, amely során az agysejtek, a neuronok nem funkcionálnak és fő energiaforrásunk, a glukóz nehezen jut el az agyig. A feltételezések szerint az MCT olaj ez esetben kiváló alternatíva lehet az energia biztosítására.

Összegzés: érdemes-e MCT olajat fogyasztani?

Az egészséges zsíroknak a gyümölcsökkel, a zöldségekkel, a teljes kiőrlésű gabonákkal és a sovány húsokkal együtt kiemelt szerepe van a jól összeállított, kiegyensúlyozott étrendben. A megfelelő tápanyagok bevitelével hosszútávú egészségünkről is gondoskodhatunk, elkerülve a krónikus betegségeket.

Az extra szűz olívaolaj, az avokádó és a magvak mellett az MCT olajat is az egészséges zsírok közé sorolhatjuk. Nagy előnye, hogy akkor is bátran fogyaszthatjuk, ha gyomrunk nehezebben tolerálja a zsírokat. Nem árt azonban ezt is mértékkel fogyasztani, túladagolása esetén ugyanis émelygés, hányinger vagy hasmenés jelentkezhet. Bőven elegendő, ha naponta 1 evőkanállal (15 ml) fogyasztunk belőle, amellyel 120 kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, és mellette nem feledkezünk meg korábbi kedvenc zsírjainkról sem. Továbbá érdemes róla tudni, hogy 130°C felett nem alkalmazható. Ha pedig gyomor- vagy neurológiai betegségek miatt próbálnánk ki, előtte mindenképp konzultáljunk orvosunkkal.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X