Főoldal > DIÉTA > Quinoa: az inkák aranya, amit ma is érdemes fogyasztani

Quinoa: az inkák aranya, amit ma is érdemes fogyasztani

diétaegészségemésztésételétkezésfogyáskalóriaquinoatáplálkozás
0

Írta:

Te tudod, mi az inkák aranya? Nem, nem a kakaó, az a maják szent eledele, fizetőeszköze és valutája volt. Itt és most a quinoáról lesz szó, amiről biztosan te is hallottál már, ha érdekel az egészséges táplálkozás.

Mert a quinoa valóban szinte csodaszer. Nézzük, milyen előnyeid származnak belőle, ha rendszeresen fogyasztod!

Fehérjeforrás

Ha diétázol, ha sportolsz, fontos, hogy megfelelő minőségű fehérjét fogyassz. Ebben a quinoa tökéletes segítőtársad lesz, ez ugyanis az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, ráadásul kiemelkedően magas is a fehérje-tartalma – jóval több, mint a rizsé vagy a búzáé.

Ásványi anyagokban gazdag

Nem csak fehérjeforrás, bizonyos anyagokból kiemelkedő mennyiséget tartalmaz. Amellett, hogy  van benne C-, E- és B-vitamin, de béta-karotin is, amely az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanítja.  Az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kalcium található benne, de tartalmaz minden olyan aminosavat is, melyre a szervezetnek szüksége van.

Gluténmentes

A quinoa óriási előnye, hogy nem tartalmaz glutént, ezért könnyű megemészteni, ráadásul lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Red, black quinoa seeds on a wooden background

Élelmi rostokban is gazdag

Mivel élelmi rostokban is igen gazdag növény, ezért különösen javasolt székrekedéssel küzdők, kismamák, keringési betegségekben szenvedők és fogyókúrázók számára.

Jolly joker

Ha még mindig nem győztünk meg, miért is kellene ezt a csodás növényt fogyasztanod, akkor kijátsszuk az adu ászt: minden fantasztikus hatásával együtt ráadásul még nagyon alacsony a kalóriatartalma is, sőt lúgosító hatása is van.

Van azonban egy eset, amikor érdemes mértéket tartatnod: ha vesekőre hajlamos vagy, akkor oxalátot tartalma miatt csak keveset fogyaszthatsz belőle.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X