Főoldal > DIÉTA > Mire jó a fantasztikus bazsalikommag?

Mire jó a fantasztikus bazsalikommag?

bazsalikombazsalikommagegészségesemésztésétrendgyógyulásmag
0

Írta:

A bazsalikommagot eddig leginkább a kínai orvoslásban alkalmazták, de szerencsére egyre elterjedtebb már az európai konyhákban is. A chia maghoz hasonlóan bazsalikommag-pudingot készíthetünk belőle, de joghurtba, salátába, turmixokba keverve is isteni, ráadásul rendkívül egészséges.

Antioxidáns

A bazsalikommag jótékony hatásairól egyelőre kevés tudományos kutatás áll rendelkezésre, de a már elvégzett vizsgálatok alapján valóságos csodamagról van szó. Antioxidáns hatása révén segíti a rákbetegségek megelőzését, az öregedési folyamatokat pedig késlelteti.

Vírusellenes hatású 

A közelgő vírusok leghatékonyabb ellenszere a megelőzés. Aki időnként a zabkásájába, salátájába, smoothie-jába csempész egy-egy adag bazsalikommagot, egyrészt megerősíti immunrendszerét, másrészt a már szervezetében lévő vírusokat is megöli.

Emésztést serkentő 

A bazsalikommag enyhén hashajtó hatású, nem véletlenül használják a kínai orvoslásban gyomorgörcsök, székrekedés, emésztési zavarok enyhítésére. A legjobb áztatva fogyasztani, hogy a magok külső rétegén lévő rostok nyálkássá váljanak.

Basil seeds for fiber beverage and raw seed

Étvágycsökkentő

A bazsalikommag méltán a diétázók egyik nagy kedvence, hiszen beáztatva többszörösére duzzad, ami gyorsan eltelíti a gyomrot. Ráadásul magas rosttartalma miatt is igen laktató finomság, szabályozza az éhségérzetet, csökkenti az étvágyat, így könnyebb megszabadulni a súlyfeleslegtől.

Csökkenti a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint különböző, igen komoly szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Mielőtt gyógyszer után nyúlnánk, érdemes kúraszerűen alkalmazni a bazsalikommagot. Egy kutatás szerint ugyanis azoknál, akik rendszeresen fogyasztják ezt a pici magocskát, csökkenthető a vér rossz koleszterinjének szintje.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X