Főoldal > DIÉTA > A sütőtök 9 jótékony hatása

A sütőtök 9 jótékony hatása

diétaemésztéssütőtökvitamin
0

Írta:

Amerikából származó növény, amit bár zöldségként kezelünk, de tudományos szempontból gyümölcs. Finom, laktató és számos előnnyel jár, ha eszel belőle.

1. Nagyon tápláló és ásványi anyagokban gazdag

Lenyűgöző, hogy mennyi hasznos dolog van benne. Ráadásul amellett, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nem teszi tökre a diétádat. Alacsony a kalóriatartalma, hiszen 94%-a víz.

2. Magas az antioxidáns-tartalma

A testedben lévő szabad gyökök fontos feladata, hogy a káros baktériumokat elpusztítsák. De ha túl sok van belőlük, akkor súlyos betegségeket okozhatnak. A sütőtökben lévő anitoxidánsok, így az alfa-karotin vagy a béta-karotin képesek semlegesíteni a szabad gyököket és ezzel megakadályozzák a sejtek károsodását.

3. Növeli az ellenállóképességet

A sütőtökben sok a béta-karotin, ami a szervezetedben A-vitaminná válik, ez segít a fertőzések leküzdésében. Szintén magas a C-vitamin tartalma, ami növeli a fehérvérsejt termelést, hatékonyabbá válik az immunrendszered, illetve gyorsul a sebek gyógyulása is.

4. Javítja a látást

Gyakori probléma, hogy idősebb korban romlik a szemed. A megfelelő tápanyagok fogyasztásával csökkenhet ennek a kockázata. Itt is a béta-karotin, illetve az ebből létrejövő A-vitamin játszik kulcsszerepet.

5. Segíti a fogyókúrát

Tápanyagokban gazdag élelmiszer, de ennek ellenére hihetetlenül alacsony kalóriatartalmú. Így jóval többet fogyaszthatsz belőle, mint más szénhidrát forrásokból (rizs, burgonya, stb.). A rostok miatt a sütőtök enyhíti az éhségérzetet.

6. Csökkenti a rák kockázatát

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy az alfa-karotin és a béta-karotin bevitel mérsékli a gyomorrák és más emésztőrendszeri tumorok kialakulásának az esélyét. A tudósok szerint nem csak ezen múlnak a betegségek, de fontosak a megelőzésben.

7. Erősebbé teszi a szívedet

A kálium, a C-vitamin, a rostok és az antioxidánsok együttesen járulnak hozzá, hogy a tested motorja jobban dolgozzon. Csökkenti a rossz koleszterinek szintjét, így védi az érrendszeredet, emiatt is kisebb a szívbetegségek veszélye.

8. Egészségesebb lesz a bőröd

Ebben is hasznosak azok a tápanyagok, amelyekben annyira gazdag. A szervezetedbe kerülő karotinok ugyanis segítenek megvédeni a bőrödet a káros UV sugaraktól.

9. Könnyen beilleszthető az étrendedbe

A sütőtök finom és sokféleképpen variálható. Édes íze miatt süteményekbe, pitékbe, vagy palacsintába is kerülhet. De jól passzol a sós ételekhez is, így levesekhez vagy tésztaszószokhoz. Önmagában megsütve is remek és a tökmagot külön felhasználhatod.

Összefoglalva a sütőtök nagyon egészséges ennivaló, de itt sem árt az óvatosság. Néhány embernél ugyanis allergiás reakciót válthat ki a fogyasztása és mérsékelten vizelethajtó hatással bír.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X