Főoldal > DIÉTA > Ne a mozgólépcsőn reggelizz!

Ne a mozgólépcsőn reggelizz!

diétaegészségemésztésételfogyáspékségpéksüteményreggeliszénhidráttáplálkozás
0

Írta:

Kényelmes, gyors és vaníliaillattal hívogat. A jól ismert metrópékség, ahol naponta megveszed a péksütidet. Ennél sokkal egészségesebb megoldások is léteznek!

A sietve, papírzacskóból elfogyasztott pogácsának vagy kakaós csigának nem csak az a hátránya, hogy kevés értékes tápanyagot tartalmaz. A megfelelő emésztéshez és felszívódáshoz az is szükséges, hogy lehetőleg nyugodt körülmények közt fogyaszd az ennivalót. Ha krónikus időhiányban szenvedsz, akkor is léteznek gyors és egészségbarát reggeli-változatok. Néhány perc alatt elkészülnek, és sokkal több energiát adnak a nap elkezdéséhez, mint a menet közben megvásárolt termékek.

A klasszikus zabkása – kicsit megbolondítva

Előző este gondolj a másnapi rohanásra! Ezért mielőtt aludni térsz, tegyél egy fazékba néhány evőkanál zabpelyhet, egy marék mazsolát és pár szem diót, mandulát vagy mogyorót! Öntsd le vízzel vagy rizstejjel, és tedd a hűtőbe. Reggel csak annyi dolgod lesz, hogy két percig melegíted a tűzhelyen a keveréket – de nyáron akár hidegen is kitűnő. Tegyél hozzá egy kevés felkockázott gyümölcsöt, és készen is van a rost- és vitamindús reggeli. A mazsola miatt további édesítésre sincs szükség.

Masszív turmix – igazi vitaminbomba

Egy turmixgépre vagy botmixerre lesz szükséged, és két-három fajta gyümölcsre. Nagyon ízletes a banán + alma, a banán + eper, a narancs + grapefruit vagy a barack + alma páros. A feldarabolt gyümölcsök kétharmadát mixeld össze, de csak kevés vizet adj hozzá, hogy sűrű, kanalazható masszát kapj. Öntsd egy mélytányérba, a maradék egyharmadnyi gyümölcskockát tedd hozzá, és élvezd az édes energiabombát! Legalább fél liternyi mennyiséget készíts, így órákig nem fogsz megéhezni reggeli után.

Mákos guba – nem csak karácsonyra

Két teljes kiőrlésű kiflit vágj karikákra, öntsd nyakon vaníliás szójatejjel, szórd meg édesítőszerrel kevert mákkal, és már fogyaszthatod is. Ha van még két perced és egy grillsütőd, ebben átmelegítheted, fokozva az élvezeti értékét. A mák nagyon gazdag vas- és kalciumforrás, a vérképednek is jót tesz.

coffee and croissants in cafe, hands of couple closeup

Menet közben – mégis egészségesen

Ha semmiképp nincs időd otthon reggelizni, legalább a tápanyagtartalommal ellensúlyozd a rohanós étkezést. Apró ötletek, hogy mit vigyél magaddal ami könnyen fogyasztható és vitamindús:

  • Banán és cukormentes müzliszelet
  • Két alma és 10 dkg diákcsemege
  • Egy tökmagos zsemle és egy zöldpaprika
  • Egy üveg narancslé és néhány szem zabpelyhes keksz

Fontos, hogy ezek csak alkalmi megoldások legyenek, és amikor teheted, otthon reggelizz. Ha nem vagy éhes korán reggel, de van pár perced a munkahelyen, ott is megtörténhet az első étkezés – inkább a többiekkel közösen, mint a monitor előtt kuporogva. Már egy hét múlva tapasztalni fogod, hogy a megtervezett reggeli után kevesebb kávéra, energiaitalra, csokira lesz szükséged ahhoz, hogy éber és tevékeny maradj.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X