Főoldal > DIÉTA > Adaptogén szupertonikkal a szupertestért

Adaptogén szupertonikkal a szupertestért

adaptogéndiétaegészséggyógynövényhormonsuperfoodszuperételszupertoniktáplálkozás
0

Írta:

Ashwagandha, maca, reishi – nem, most épp nem káromkodunk, csak a wellness világ legmenőbb új sztárjai, az adaptogén „szupertonik” hozzávalói közül soroltunk fel néhányat. Itt az idő, hogy többet is megtudj ezekről a különleges gyógynövényekről!

Mik azok az adaptogének?

Elég csak bepötyögnöd az Insta keresőjébe a #adaptogens szót, és máris felugrik több mint ötvenezer kép különböző színes italról, melyek mindegyike tartalmaz valamilyen különleges adaptogén hozzávalót. Ezek valójában olyan funkcionális gyógynövények, amik elsősorban a hormontermelő mellékvesekéreg egészségének fenntartását segítik, ezáltal erősítik a szervezet stresszre adott válaszát, és segítenek megküzdeni a mindennapos fáradtsággal és feszültséggel. Attól függően, hogy melyiket választod, kiegyenlítheted a vércukorszinted, a hormonháztartásod, a vérnyomásod, javíthatsz a bőröd és a beleid állapotán, vagy épp az alvásproblémáidon. Különleges tulajdonságuk, hogy képesek adaptálódni mindenki szervezetének speciális szükségleteihez – innen az „adaptogén” elnevezés.

Szelíd gyógymód

Ha azt gondolod, hogy egy adaptogénekkel felturbózott szuperital olyan hatással lesz rád, mint egy tripla eszpresszó egy átmulatott éjszaka után, nagyon tévedsz. Szelíd gyógymódról van szó, tehát nem azonnal, hanem napi szinten fogyasztva több hét alatt fejtik ki a hatásukat. Legtöbbjüket a több ezeréves ajurvéda is használja, manapság pedig folyékony elixírként, porként, kávé- és teakeverékként árulják őket. Sok közülük por és kapszula formában itthon is kapható, melyek a bioboltok ajurvédikus táplálékkiegészítői között sorakoznak.

Adaptogen background. Ground powdered chlorella and barley top view. Superfood concept.

Hogyan fogyaszthatók?

Keverhetők bármilyen italba, teába, kávéba, kurkuma vagy matcha lattéba (ezeket hívják adaptogén szupertoniknak), de akár smoothie-ba, joghurtba vagy zabpehelykásába is. Az adagolás por esetén általában 1-2 teáskanálnyi naponta, de persze fontos elolvasni az adott adaptogénhez tartozó útmutatót fogyasztás előtt. Ha babát vársz, vagy bármilyen gyógyszert szedsz (különösen hormonproblémára), semmiképpen ne próbálkozz velük!

Ezek a legnépszerűbb adaptogének

Ashwagandha: az indiai ginzengként is ismert gyökérnövény leginkább antioxidáns, stresszoldó, gyulladáscsökkentő, valamint elalvást elősegítő hatásáról híres. De bevethető izom- és csontrendszeri problémák, emésztőrendszeri, húgyúti, illetve légúti fertőzések esetén is. Oldja a stresszt és enyhíti a depressziót.

Maca: talán az egyik legismertebb adaptogén, melynek hormonkiegyensúlyozó, libidónövelő és immunerősítő hatása páratlan.

Shatavari: szintén szuper női hormonháztartás harmonizáló, termékenységnövelő, a PMS tüneteit enyhítő, fiatalító növény.

Reishi: rendkívül erős rákellenes, antioxidáns és méregtelenítő hatású gyógygomba, mely csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést és erősíti az immunrendszert

A cikk a Wellness magazinban jelent meg. 

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X