Főoldal > DIÉTA > 7 zöldség és gyümölcs, amit ki kell próbálnod ősszel

7 zöldség és gyümölcs, amit ki kell próbálnod ősszel

almaantioxidánsegészséggránátalmagyümölcsimmunrendszerkelbimbórostszőlővitaminzöldség
0

Írta:

Bár vége van a nyári dinnyeszezonnak, elkeseredésre semmi ok! Ősszel fogyaszthatjuk a legjobb és legfinomabb terméseket, amelyek a felfázások és meghűléses betegségek idején is kiváló segítséget nyújtanak.

Szőlő

Az ősz legklasszikusabb gyümölcse, melynek rengeteg fajtája terem Magyarországon – a Földművelési Minisztérium közleménye szerint pedig a 2017-es termések különösen finomak lesznek! A szőlő nemcsak azért jó, mert főételhez, süteményekhez és salátákhoz is lehet fogyasztani, hanem mert magas rosttartalommal, gyulladásgátló tulajdonsággal és fogfehérítő hatással is rendelkezik.

Amerikai tőzegáfonya

Magyarországra csak a ’90-es években jött be ez az antioxidánsokban gazdag gyümölcs, aminek kicsit édesebb íze van az áfonyánál. Amerikában nagyon népszerű étel, hiszen ivólét, sűrítményt, aszalványt és teát is lehet készíteni belőle, de szárítva, süteménykehez keverve, vagy joghurtokba és tejes italokba turmixolva is különösen ízletes. Fagyasztva akár egy évig is eltartható, a hűvös időben pedig különösen jól jöhet, hiszen bakteriális fertőzések és felfázások kezelésére is kiválóan alkalmas gyümölcs.

Birs

Az almák és a körtefélék alfajának tartott birset leginkább gyümölcskompótok, szirupok és pálinkák összetevőjeként szoktuk fogyasztani, pedig nyersen is nagyon finom, édeskés-savanykás íze van. A pektinben gazdag gyümölcsöt a népi gyógyászatban köhögéscsillapítóként alkalmazták, de száraz bőr, aranyér és égési sérülések ellen is hatásos kenőcsalapanyag.

24058157 - homemade grilled brussel sprouts with fresh bacon

Kelbimbó

Talán az egyik legutálatosabb zöldség, viszont nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, ezért a megfázásra és a náthára hajlamos embereknek különösen ajánlott a kelbimbó fogyasztása. Többek között nagy mennyiségű A-, B1-, B2-és C-vitamint, valamint karotint, szárazanyagot, rostot és ásványi sókat (kalcium, foszfor, vas) is tartalmaz.

Gránátalma

A világ legszebb gyümölcsének tartott gránátalma erős rákmegelőző, jó hatással van a szívre és az érrendszerre, gátolja a súlygyarapodást, javítja a bél szöveteit, ráadásul rengeteg vitamin található benne. Ha ez nem elég ok a fogyasztására, akkor mondunk még nyolc érvet, hogy kipróbáld!

Karórépa

Korábban már írtunk a karórépa jótékony hatásairól, de ebből az összeállításunkból sem hagyhattuk ki a repcefélék családjához tartozó karórépát, amelynek az íze nagyon hasonlít a káposztáéhoz. A fehérjében, rostban és ásványi anyagokban is gazdag zöldséget viszont nem lehet nyersen fogyasztani, ezért csak akkor kóstold meg, ha van elég időd elkészíteni!

Jujuba

A Kelet-Ázsiában őshonos, kínai datolyaként is emlegetett gyümölcs egy lobhullató fa termése, amit csak akkor lehet elfogyasztani, ha a sötétvörös-barnás színe van – ha még éretlen, zöld színű, akkor inkább ne kóstold meg! Az édeskés ízű jujuba nemcsak nyersen, hanem kölessel és rizzsel főzve is nagyon finom! A belőle készült kandírozott gyümölcs és a jujubakenyér egészséges édességnek sem utolsó.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X