Főoldal > DIÉTA > Kombinálj okosan, fogyj gyorsabban!

Kombinálj okosan, fogyj gyorsabban!

diétaegészségételétkezésfehérjefogyásmakrotápanyagszénhidráttápanyagzsír
0

Írta:

Szénhidrát, fehérje és zsír – az alapvető makrotápanyagokat valószínűleg nem kell bemutatnunk neked. De azzal is tisztában vagy, melyiket mivel és milyen arányban érdemes párosítani, hogy a legjobb hatást fejthessék ki? Most eláruljuk!

Mindhárom makrotápanyagra (szénhidrátra, fehérjére és zsírra is) szüksége van a szervezetednek, ám nem mindegy, hogy ezeket milyen élelmiszerekből viszed be, mint ahogy az sem, melyiket mivel kombinálod, vagy éppen mit eszel vagy iszol melléjük. Ha megfogadod az alábbi tanácsokat és körültekintően állítod össze az étrended, búcsút inthetsz az emésztési és anyagcserezavaroknak, a haspuffadásnak, a székrekedésnek és a váratlanul rád törő farkaséhségnek, sőt még az edzéseid hatékonyságát is tovább fokozhatod!

Reggeli

A napindító étkezések alkalmával egyél lassú felszívódású szénhidrátot, mellé pedig fehérjét, így minden fontos tápanyagot megkap a tested reggel, amik lassan, hosszan szívódnak fel, ezért ellátnak energiával és nem tör rád a farkaséhség reggeli után félórával.

Próbáld ki: teljes kiőrlésű kenyér + sovány csirkesonka vagy omlett 2 tojásból + friss zöldség

Ha tejjel iszod a reggeli kávédat, a tehéntejet érdemes valamilyen növényi alapú tejhelyettesítő italra cserélned (mandulaital, kókuszital), mert a tejben található laktóz magas inzulinválaszt eredményez, (azaz hirtelen felnyomja az inzulinszintedet), ami aztán az egész napi inzulintermelésedre hatással lesz. Ha mindenképpen „igazi” tejjel innád a kávéd, akkor halaszd inkább tízórai idejére a lattézást, reggel pedig válaszd az eszpresszót – természetesen cukor helyett édesítővel vagy cukormentesen!

43663582 - assorted fruit shakes on white table. smoothie concept

Edzés után

Edzés után a szervezetednek egyszerre van szüksége gyors felszívódású szénhidrátra és fehérjére – ezeket mindig kombináld, ha túl vagy az izzasztó sportoláson, mert így tudod tökéletesen táplálni az izmaidat, hogy regenerálódhassanak.

Próbáld ki: túrókrém + banán + kivi  vagy fehérjepor + zsírszegény tej

Nasi

A gyümölcsök természetes cukortartalmuk miatt jó nasik lehetnek, de mivel gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak, elfogyasztásuk után előfordulhat, hogy hamar megéhezel. Ha ezt szeretnéd elkerülni, akkor egyél a gyümölcs mellé például egy kis adag olajos magot (mandulát, diót), esetleg készíts chia maggal dúsított gyümölcsdesszertet, ezek zsiradéktartalma segít lassítani a gyümölcsben található természetes cukrok felszívódását.

Gyümölcsturmix készítésekor ne csak a gyümölcsökről gondoskodj, hanem turbózd fel plusz rostokkal az italod. Minden, amit turmixolsz, pépesítesz, gyorsabban szívódik fel, mert már roncsolódott a szerkezete, így nem a gyomrodnak és az emésztőrendszerednek kell dolgoznia vele. Épp ezért vesd be az útifű maghéjat, a chia magot vagy a zabkorpát, hogy segítségükkel lassítsd a felszívódást. De ha tejszínnel vagy olajos magvakkal dúsítod a gyümölcsitalod, a bennük lévő zsírok is segítik a lassabb szívódást, viszont a bevitt kalóriát is növelik.

44340901 - cottage cheese with raspberries and blueberries in brown clay bowl and wooden spoon on red checkered towel

Ebéd / Vacsora

Mindig figyelj a magas rostbevitelre. Ha tudod valamiről, hogy abban kevés a rost, akkor turbózd fel és szedj mellé egy nagy adag nyers zöldsalátát a rosttartalom miatt. A rost nagyon fontos, mert eltelít, segít, hogy később legyél éhes, javítja az emésztést, és lassítja az alacsony rosttartalmú élelmiszerek felszívódását.

Bár a krumplitól sokan félnek, mert hizlaló zöldségnek tartják, mégsem kell örökre megvonnod magadtól. Próbáld ki tepsiben, kevés kókuszzsírral sütve – a zsiradék segít lassítani a krumpliban található szénhidrátok felszívódását. Így már nem is olyan rossz, ugye?

Szénhidrátot eszel? Ne feledkezz meg mellé a fehérjéről vagy a zsiradékról sem! A szénhidrát felszívódását lassítja, ha fehérjét vagy zsírt is fogyasztasz mellé, így kombináld az étkezéseidet. Ez érvényes a főétkezésekre és a kisétkezésekre is: a főzelék mellé egyél sovány húst is, a tízóraira tervezett gyümölcsöt pedig kombináld túróval egy fincsi gyümölcsös túrókrém formájában.

Törekedj arra, hogy ha fehérjét tartalmazó ételeket fogyasztasz, akkor úgy kombináld őket, hogy a lehető legtöbb esszenciális aminosav megtalálható legyen bennük – így tudod biztosítani ezeket a szervezeted számára. Tejtermékeket gabonafélékkel vagy hüvelyesekkel együtt fogyassz, a babnak jó párja a kukorica, a búza pedig az olajos magvakkal passzol jól.

Próbáld ki: natúr joghurt + zabpehely

Folyadék

Étkezés közben jobb, ha nem iszol folyadékot. Hogy miért? Mert a folyadékbevitel felhígítja az emésztőenzimeket, ez pedig kellemetlen telítettségérzethez és puffadáshoz vezet.

Az alkohol cukortartalma gyorsan megemeli a vércukorszintet, ám hogy ez ne okozzon problémát, mindig érdemes az ital mellé valamilyen lassan felszívódó szénhidrátot bevinni, például egy kis korpás kekszet rágcsálni.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg! 

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X