Főoldal > DIÉTA > 6 egészséges étel, ami biztosan hiányzik az étrendedből

6 egészséges étel, ami biztosan hiányzik az étrendedből

diétaegészséges ételétkezésfogyáskenyérkrumplitáplálkozástejtejterméktésztatojás
0

Írta:

Azt hisszük, ha bizonyos ételeket teljesen kiiktatunk az étrendünkből, akkor sokkal egészségesebbé válik a táplálkozásunk. Továbbá hajlamosak vagyunk görcsösen ragaszkodni a legújabb, szigorú megvonáson alapuló hollywoodi diétákhoz, csak mert kedvenc sztárunk jó pár ruhamérettel kisebb nálunk.

Azonban, ha az étrendünk leginkább azon alapul, hogy mit nem eszünk, akkor kulcsfontosságú ételcsoportokat, és vele együtt tápanyagokat, vonunk meg a szervezetünktől, nem is beszélve magáról az evés élvezetéről. Íme, a legmeglepőbb egészséges ételek, amiket egyáltalán nem fogyasztunk.

Tojás

A tojást azóta száműzzük, amióta kiderült, hogy magas a koleszterintartalma. Azonban a tojás fogyasztása kifejezetten nélkülözhetetlen azok számára, akik vegetáriánusok, vagy csak kevés húst fogyasztanak, ugyanis az egyik legjobb fehérjeforrás. Ha még mindig aggódsz a benne található koleszterin miatt, akkor csak egy egész tojást egyél meg, a másodiknak pedig kizárólag a fehérjéjét használd fel a rántottához. Így hozzájutsz a sárgájában található vitaminokhoz, mégis jelentősen csökkented a bevitt zsírt.

Tejtermékek

A fogyókúrák többségében a különböző tejtermékek is tiltólistára kerülnek, pedig remek kalcium- és káliumforrások. A szója-, a mandula- és a kókusztej sajnos sokkal kevesebb fehérjét tartalmaz, mint az állati eredetű tej. Egyél tehát nyugodtan tejterméket, csak ne vidd túlzásba: naponta elég 3 szelet sajt, a tejből pedig nyugodtan válaszd a zsírszegény változatot.

Tészta

Tévedés, hogy az emberek a tésztától híznak, ugyanis kizárólag túlzott fogyasztása esetén rakódnak fel a plusz kilók. Személyenként félcsészényi bőven elegendő adag, inkább dúsítsd sok-sok zöldséggel, illetve sovány fehérjével, amilyen a csirkemell és a rák. Felejtsd el a krémes szószokat is, használj inkább olívaolajat.

nemeszik2.jpg ()

Krumpli

Míg az édesburgonyát szuperélelmiszerként tartjuk számon, a fehér krumplit bűnösnek titulálva mellőzzük. Pedig remek rost- és káliumforrás, ugyanakkor kalóriatartalma nem túl magas. Ami hizlal, az nem maga a burgonya, hanem annak az elkészítése módja. A sült krumplit és a burgonyapürét tényleg elfelejtheted, de a főtt burgonyát nyugodtan fogyaszthatod. Görög joghurttal, salsával vagy humusszal fogyasztva igazi tápanyagbomba, mérsékelt kalóriabevitellel.

Magvak

A magvakat hizlaló ropogtatnivalókét tartjuk számon, ahogy a chipset is. Pedig a kettő között hatalmas különbség van, a magvak ugyanis egészséges zsír- és fehérjeforrások. Természetesen a mennyiségre itt is figyelni kell. Sose edd zacskóból, inkább öntsd bele egy kisebb pohárba, elkerülve a túlevést!

Kenyér

Miért lett a szénhidrátból ellenség? Mert a finomított szénhidrátot hajlamosak vagyunk összemosni a komplex, teljes kiőrlésű gabonákkal. Pedig egy jól összeállított szendvics még ebédre is kiváló: két szelet teljes kiőrlésű kenyér közé tegyünk grillezett csirkemellet, salátát, avokádót, paradicsomot és mustárt. Hidd el, sokkal jobban jársz vele, mint a sarki gyorsétteremmel. Kiváló fehérje- és rostforrás, kalóriatartalma pedig alacsony.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X