Főoldal > DIÉTA > 10 fontos tény, amitől a diéta működik

10 fontos tény, amitől a diéta működik

diétaedzésegészségfogyásfogyókúraizomkalóriasport
0

Írta:

Ma már annyiféle étkezési trükk és praktika létezik, hogy csak kapkodjuk a fejünket: a fogyókúrák legfontosabb alaptörvényeit most viszont egy csokorba szedtük neked, hogy többet ne mondjon csődöt egy diétád sem!

1. Nem fogyaszt le pillanatok alatt

Csodadiéta, ami egy hét alatt 10 kiló mínusz ígér? Ne dőlj be neki! Egy hét alatt nem tudsz többet fogyni 0.5-1 kilogrammnál, ha mégis, azt nem a felhalmozott zsírból, hanem az izomtömegből fogod veszíteni.

2. A zsír helyett a cukrot űzi ki az étrendedből

Korábban azt tanultuk, hogy a zsír káros az egészségre – ez viszont bebizonyosodott, hogy nincs így. A cukor viszont képes tönkretenni a testedet, ezért a szénhidrátdús ételek mellőzése helyett inkább a desszerteknek és a ropogtatnivalóknak ints búcsút!

3. A reggelit tartja a legfontosabb étkezésnek

Egy minőségi reggeli egész napra ellát energiával, ezért minden hatásos fogyókúrának egy szuper reggelis recepttel kell előállnia, amit nap, mint nap be is tudsz tartani. Az, aki nem eszik reggelit (vagy csak nagyon keveset), nem fog tartós fogyásban részesülni, illetve csak az izmaiból fog tömeget leadni.

4. A rendszeres étkezéseket támogatja

A jó fogyókúrák nem nézik le az étkezéseket és nem biztatnak arra, hogy egyél keveset – a kulcs inkább a minőségi, egészséges étkekben rejlik. Ha mindenből a lehető legegészségesebb verziót eszed, pár hét alatt már önmagától is lejjebb megy a mérleg nyelve.

5. Az életmódváltozást preferálja a drasztikus módszerek helyett

Hosszútávon nem fogsz erőteljes változást tapasztalni az alakodon, ha olyan drasztikus módszereken alapul a diétán, mint a főétkezések kihagyása, a szénhidrátok teljes mellőzése vagy a folyadékokon alapuló étkezések preferálása! Olyan apró változásokat vezessél be az életedbe, amik lassan, de biztosan a napi rutinoddá tudnak válni.

48209662 - young woman holding grocery shopping bag with vegetables .

6. A szénhidrátban és fehérjében gazdag ételeket javasolja

Külön-külön nem nagyon működnek, ezért érdemes olyan ételeket fogyasztani, amik fehérjében és szénhidrátban is gazdagok – azaz ellátnak energiával és segítenek felépíteni az izomtömegedet. Ezek közé a tojásfehérje, a marhahús, a lazac, a csirkemell, az édesburgonya, a pulyka és a spárga is belesorolható. Ne feledd, hogy zöldségekből pedig akármennyit ehetsz!

7. Kiegyensúlyozott tápanyagforrást biztosít

Ne fogyassz gluténmentes, laktózmentes ételeket, ha nem vagy rájuk érzékeny! Egy jó diétában mindenféle tápanyag megtalálható, ezért ne űzz ki semmi olyat az étrendedből, amire nem vagy érzékeny, vagy allergiás. Tanulj meg mértéket tartani, így nem kell lemondanod semmiről!

8. Nem foglalkozik a kalóriákkal

10-15 éve még nagyon menő volt az ételek kalóriáit számolgatni, azóta viszont kutatások százai bizonyították be, hogy a kalóriáknak semmi köze az eredményes fogyáshoz! Ha nem viszel be elég kalóriát a szervezetedbe, nem lesz elég energiád arra, hogy hatásosan égesd el a zsírt: ráadásul az immunrendszered is meggyengül és a fogyásod is lassabb ütemben fog haladni.

9. Mozgásra sarkall

Minden jó fogyókúra támogatja az egészséges életmódot és a sportolást, ezért minden nap szánj legalább fél órát az edzésre!

10. Óva int a feldolgozott ételektől

A gyárakban készült ételek többsége nem egészséges és tele van olyan anyagokkal, amik nem viszik előre a fogyásodat. Ha teheted, vásárolj sajtot a helyi kistermelőktől, az félkész ételeket és gyorsfagyasztott meleg menüket pedig messziről kerüld el, mert ezek tönkre tehetik az egész diétádat!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X