Főoldal > DIÉTA > Tuti tanácsok a tökéletes testért, edzőktől

Tuti tanácsok a tökéletes testért, edzőktől

diétaedzésedzőétkezésfogyásfogyókúrakalóriakalóriabevitelmozgássporttanácszsírégetés
0

Írta:

Bár az “egyél keveset, mozogj többet” mondásban van némi igazság, azért nézzük meg, mit mondanak az edzők a karcsúság elérésével kapcsolatban.

Étel, hála és mozgás

Chrstina Powter, a Chill by Will alapítója, egyben személyi edző, úgy tartja, hogy az egészséges életmód 3 fontos mozgatórugója nem más, mint az étel, amit eszünk, a hála és a mozgás. Ha szánsz arra pár percet, hogy összeszedd, hogy miért vagy hálás, sokkal jobban indul a napod. Egészséges étel alatt a teljes kiőrlésű gabonát, a gyümölcsöket, a zöldségeket, a dióféléket és az állati fehérjéket érti. A mozgás szerinte a harmadik kulcstényező. Nem kell azonnal a maratonra készülni, a lényeg, hogy kezdetben elég, ha lépcsőzöl, sokat sétálsz, később pedig szépen lassan beépíted az életedbe a rendszeres sportot, mint példálul az aerobic, zumba, futás, biciklizés.

Figyelj a folyadékbevitelre 

Bár a Sweatworking App tréner, Erica Marie Robinson nem hisz a gyors fogyásban, elismeri, “van rá példa, mikor az extra víztömeget pörög le rólunk, és úgy tűnhet, hogy gyorsan lefogytunk”. A víz a legegészségesebb folyadék, amit ihatsz, ugyanis elősegíti az anyagcserét, tisztít és még számos jótékony hatását ismerjük – ezért törekedj arra, hogy elegendő folyadékot vegyél magadhoz minden nap.

Ne „igyál” kalóriát

Ezzel kezdd, ha a legegyszerűbb és a leggyorsabb lépést keresed az életmódváltással kapcsolatban. Egy pohár narancslének akár 260 kalóriája is lehet; egy ízesített latte 190 kalória; egy pohár vörösbor körülbelül 125 kalóriát tartalmaz. Ha nem figyelsz oda, ezzel nagyon gyorsan megnöveled a megengedett kalóriabevitelt.

Ne komplikáld túl

Tegyél uborkát és citromot a vízbe, ha nem szereted a sima víz ízét, így finomabb lesz, és könnyebben be fogod tudni vinni az elegendő napi folyadékot a szervezetedbe. Szintén jó trükk, hogy mindig legyen nálad mandula, alma, vagy hasonló egészséges nasi, ha kedved lenne enni valamit. Étkezés előtt pedig kérdezd meg magadtól, tényleg éhes vagy-e. Gyakran eszünk úgy, hogy azt feltételezzük, hogy éhezünk, holott csak a szemünk kívánja a falatokat – így elkerülheted a felesleges kalóriabevitelt.

Vezess naplót, írd le a részleteket

Stelios Karakonstantis, a Shredcore tulajdonosa és egyben vezetője a táplálkozási naplóra esküszik: “Írd le, hogy mit eszel, valamint azokat kis részleteket is, amelyek miatt megtörhet a diéta vagy mozgás. Mennyi idő az ebédszünet? Mikor és mit eszel? Milyen ételeket szeretsz vagy utálsz? Melyeket könnyű elkészíteni? Hogy reagálsz az adott ételekre? (Elálmosít, felpuffadsz tőle…?) A tudatosság kulcsfontosságú, naponta oda kellene ezekre figyelni.

Kerüld az alkoholt

Christian Cinalli, a Burn 60 oktatója a napi 2 liter víz fogyasztását emeli ki, mint legfontosabb tényező, amire fokozottan odafigyel. Amit hozzátesz: „győződj meg róla, hogy a reggeli kávédban nincs édesítőszer. Alkohol esetén is nézd meg, hogy mit iszol, mennyi kalória lehet benne. A legjobb, ha diéta során nem iszol egy kortyot sem. Nem a kis mennyiségű alkohol okozza a legnagyobb problémát, hanem az, ami vele jár: rossz minőségű alvás, rossz ételválasztás, másnaposság.”

Próbálj ki új és egészségesebb ételeket

Amber Trejo, a Work Train Fight tréner azt tanácsolja, hogy a gabonaféléket cseréld le zöldségekre. A cukkini vagy répa tésztaszerű elkészítése kitűnő példa, de akár a spriálozott édesburgonya is tökéletesen helyettesítheti a spagettit. A karfiol rizzsel nagyon tápláló tud lenni, ráadásul folsavat, rostot, C- és K-vitaminokat tartalmaz. Ha így próbálod meg kicselezni a kalóriabevitelt, könnyebben érheted el a kívánt alakot.

Egyél színesebben

Ashley Borden tréner, a Khloe Kardashian Revenge Body tagja azt mondja, minél színesebb a tányérod, annál egészségesebben étkezel, ami csodákra képes, a tested pedig meghálálja. Ha az egészséges, „színes” ételekre koncentrálsz, amelyek antioxidánsokat tartalmaznak, és kerülöd a zsíros ételeknek, az segíteni fog a közérzeted javításában is.

Ha a fentieket betartod, odafigyelsz és beépíted a trükköket a mindennapjaidba, nem marad el a kívánt eredmény, sokkal gyorsabban el fogod érni a bikini alakod.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X